JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Suomessa maailman hitain robottiohjelmisto

  • robotti hoitaa hitaasti?
    robotti hoitaa hitaasti?

Suomessa on otettu käyttöön robotti. Oletan, että kyseessä on ohjelmisto jolla suoritetaan tieteynlaista datankäsittelyä. Nyt käyttöönotettuun ohjelmistoon lienee ohjelmoida koodannut loopin jotta hakemusten käsittely ei olisi liian nopeaa.

Käytännössä asuntohakemukset täytetään netissä. Robotti, eli ohjelmisto, sitten hoitaa hakemusten alustavan käsittelyn, joka tässä tapauksessa vie uutisen mukaan vain noin puolet siitä ajasta mitä hakemusten käsittelyyn kuluisi jos sen hoitaisivat ihmiset käsityönä.

Varsinainen taidonnäyte on siis tuo robotti joka säästää jopa puolet ajasta. Uskon, että pätevä ihminen pystyisi samaan. Hyvällä ohjelmistolla taas päästäisiin merkittävästi suurempiin käsittelynopeuksiin.

Kyllä robotiikka on ihmeellistä - se hämmästyttää kummastuttaa jopa entistä ohjelmoijaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Näin hallitaan automaation viemää työpaikkojen poistumaa. Ohjelma nukkuu 99.999% ajasta tai sitten se on Tiedon tekemä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Heh, uutisessa on todellakin aika hauska sananmuoto. Siitä saa käsityksen suurin piirtein yksinkertaisesta lomakkeen validoinnista ja varaustilanteen tarkistuksesta, mihin softat yleensä kykenevät ehkä 100 - 10 000 kertaa ihmistä nopeammin.

Tekstistä ei kuitenkaan käy yhtään ilmi millaisesta käsittelyprosessista on kyse ja voi olla, että siinä on jotain hitaita vaiheita, joissa järjestelmä esimerkiksi joutuu tekemään etäkyselyjä, tms. Joissain tietojärjestelmissä tai -integraatioissa saattaa olla eräajopohjaisuutta tai muita vastaavia hitaita operaatioita. Voi ajatella esimerkiksi lentomatkojen varauksia, joissa on massiivisia globaaleja integrointeja satojen lentoyhtiöiden eri järjestelmien välillä, jolloin haut helposti voivat kestää ainakin useita sekunteja.

Tuossa tapauksessa ohjelmistoa ilmeisesti käytetään kuitenkin vain osana prosessia ja osa on manuaalista työtä. Ehkä siinä oltiin tarkoitettu, että ohjelmisto nopeuttaa koko käsittelyaikaa puolella, mukaan lukien siis manuaalisen käsittelyn.

Termin "robotti" käyttö on myös vähän kummallinen. Ohjelmistoja harvemmin kutsutaan roboteiksi. Ehkä tässäkin sitten kun klikkaan Tallenna, "ohjelmistorobotti" ryhtyy julkaisemaan kommenttiani. Klik.

Juhani Vehmaskangas

"Tuossa tapauksessa ohjelmistoa ilmeisesti käytetään kuitenkin vain osana prosessia ja osa on manuaalista työtä. Ehkä siinä oltiin tarkoitettu, että ohjelmisto nopeuttaa koko käsittelyaikaa puolella, mukaan lukien siis manuaalisen käsittelyn."

Tuotahan siinä todellakin tarkoitettiin. "Robotti" tarkistaa vain perustietojen oikeellisuutta ja loppu hoidetaan kuten ennenkin, eli käsityönä. Jälleen kerran hyvä esimerkki siitä, että uutiset ovat usein torsoja, tai jopa yleensä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Uskoisin, että tässä tapauksessa on kyse robotic process automationista, eli ohjelmasta, joka käyttää muita ohjelmia niiden guin kautta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Robotic_process_auto...

Nämä pystyvät todellakin tekemään valtaosan, ellei jopa kaikkea prosessia noudattavasta päätteellä tehdystä toimistotyöstä.

Vain tuplasti nopeampi nopeus ei ole olennaista, sillä robotti voi tehdä työtä kellon ympäri, ja tarvittaessa niitä voi laittaa riviin määrän n (lisenssit maksaa per kappale toki).

Nämä kokemukset leipätyöstäni, jossa pari tälläistä robottia puurtaa maksupuolella.

Toimituksen poiminnat

Sivut