JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Rasistinen kirjoittelu somessa

Poliisien väitetty rasistinen kirjoittelu somessa on ollut syyttäjän arvioitavana. Syyttäjä on päättänyt, ettei poliisien suljetun Facebook-ryhmän kirjoituksista tehdä esitutkintaa suppeaa esiselvitystä enempää. Asiasta oli tehty kolme rikosilmoitusta, joissa syyttäjän mukaan ei ole tarve aloittaa esitutkintaa.

Päätös on hyvä, vai onko? Kyllä se mielestäni on hyvä sillä se jossain määrin selventää sitä millainen kirjoittelu somessa on sallittua - vai selventääkö?

Päätös voi selventää sitä minkälainen kirjoittelu somessa on sallittua. Jotta päätöksen somekirjoittelua selventävä vaikutus voisi toteutua niin jonkun pitäisi nyt vaan julkaista nuo somekirjoitukset joiden vuoksi tutkinta tehtiin. Mikä media sen sitten tekee? Mahdollista noiden kirjoitusten julkaiseminen vaikkapa somessa toki on, helpostikin, koska tutkittavana olleen aineiston saa itse kukin käsiinsä ihan vaan syyttäjältä pyytämällä.

Toisaalta varsin mielenkiintoisena voidaan pitää syyttäjän lausumaa koskien tehtyä arviointia tutkinnan tarpeesta: "Syyttäjä Sairanen vetoaa myös kaikkiaan siihen, ettei Poliisihallitus toimittanut tutkintapyyntönsä liitteeksi tai muutenkaan käyttöön asiaa selventävää materiaalia. Sairanen ei ota kantaa, miksi esiselvityksessä tutkinta ei hankkinut mitään materiaalia itse mistään."

Merkillistä on tämänkin: "FB-ryhmästä oli yksi asianomistaja tehnyt myös itse kunnianloukkaus-rikosilmoituksen, mutta syyttäjä lopetti senkin tutkinnan alkuunsa, koska hänen mukaansa viestejä ei ollut tarkoitettu levittää julkisuuteen, kun ne oli laitettu noin 2 800 jäsenen ryhmään." - Saako siis jonkun kunniaa loukata jos se tehdään suljetussa muutaman tuhannen henkilön ryhmässä? Ottaen huomioon, että lain mukaan jopa kahdenkeskinen kunnianloukkaus voi olla rangaistava.

Mutta niinhän tässä kävi kun jo alun alkaen totesin. Epäiltyinä oli poliiseja joten: ei rikosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Juuri tässä vertailin Suomi Ensin- ja rasisminvastustajien Rasmus-ryhmiä.

Arvaatko kummasta seuraava ote on?

"Pakko ottaa nyt kantaa Suomi ensin -ryhmään ja muihinkin rasistisiin joukkioihin kuten Soldiers of Odiniin. Siellä meuhkataan isänmaallisuudesta ja suomalaisuudesta. Noin niinku Natsi-Saksan malliin. Noiden älykääpiöiden suurimpia idoleita ovat Marco de Witt (puoliksi hollantilainen), Junes Lokka (puoliksi marokkoiainen) jne. Ei mene ihan putkeen toi homma. Eniten mua ällöttää se, että esim. Cacca Marco on sotilaskarkuri eikä oo armeijaa nähnytkään: Suurin osa noista öykkäreistä on siviilipalvelusmiehiiä Silti joukkio on ominut sotaveteraanit omaan joukkoonsa. Hyi helvetti! Kaikkien rasistien suurin anti universumille on se, että ovat sitten joskus matojen ruokaa..."

Mää niinkun hämmästelen että joku vielä pohtii jotta onko näissä keskusteluissa ääripäitä..

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Olen sitä mieltä että poliiseja tulisi valvoa paljon kovemmin kuin heitä nyt valvotaan. Kenties kamerat univormuihin ja autoihin. Sekä syyttämisprosessin tulisi mennä eritavalla, Syyttäjäthän ovat poliisien kavereita sekä toisinpäin.

Mutta näissä facebook ryhmäkeskusteluissa ei kyllä ollut yhtään mitään rasistista tai vihapuhetta, ellei sitä haluta väkisin väärinymmärtää taikka loukkaantua. Monet näin haluavat tehdä, mikäpä sen seksikkäämpää kuin huudella somessa poliisien olevan rasisteja ja sikoja. Tällä tavalla saa anarkomarkoilta sekä vasemmistoystäviltä arvostusta sekä tykkäyksiä.

Juhani Vehmaskangas

"Mutta näissä facebook ryhmäkeskusteluissa ei kyllä ollut yhtään mitään rasistista tai vihapuhetta"
-olet siis nähnyt nuo keskustelut. Itse olen nähnyt vain julkisuudessa ollutta lauseenpätkää joten en pysty ottamaan kantaa siihen onko keskustelu ryhmässä ollut rasistista. Siksi näkisinkin hyvänä, että nuo keskustelut julkaistaisiin, jotta ihmiset näkisivät minkätyyppinen jutustelu nyt ainakin on sallittua. (eikä loukkaa kenenkään kunniaa).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut