JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Seitsemän virheellistä tuomiota

Korkein oikeun on purkanut seitsemän virheellistä  tuomiota joissa tekijä oli tuomittu vankeuteen tai yhdyskuntapalveluun. Tuomiovirheet tulivat ilmi oikeuskanslerin tarkastuksessa. Kertoo Savon Sanomat.

"Kaikissa puretuissa tuomioissa virheenä oli se, että tuomari oli tuominnut syytetylle rangaistuksia vanhentuneista teoista. Osa henkilöistä oli tuomittu samalla kertaa useista vanhentuneista rikoksista."

"Selvitysten mukaan mikään annetuista tuomioista ei ollut ehtinyt aiheuttaa vahinkoa tuomituille. Kaikissa tapauksissa kyse oli asiakokonaisuuksista, joissa oli useita syytekohtia. Tuomitut oli tuomittu useista syytteistä ehdolliseen vankeuteen tai myös yhdyskuntapalveluun."

On hyvä, että oikeuskanslerinviraston taholta annettujen tuomioiden oikeellisuutta jälkikäteen tarkastellaan. Tämäkin nyt sattunut virheellisten tuomioiden suma kuitenkin osoittaa, että Suomi ei ehkä ole aivan niin hyvä oikeusvaltio kuin moni olettaa. Voidaan varmasti esittää perusteltu kysymys: onko kaikki virheet huomattu?

Se, että tällaisia virheitä ylipäätään sattuu on merkillistä. Mikä on lainopillisen tietämyksen taso niin oikeuslaitoksissa, syyttäjillä, kuin syytettyjä puolustavilla juristeilla? Onhan niin, että kaikkien noiden henkilöiden ainakin olisi pitänyt käsittelyn tiimellyksessä huomata, että tässä on nyt käsittelyssä vanhentunut juttu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mitä enemmän Suomessa tehdään rikoksia, sitä enemmän niitä ehtii vanhentua ennen oikeudenkäyntejä.

Rikolliset kiittävät.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Resursseja niin tutkintaan kuin tuomitsemiseenkin pitäisi totta kai olla riittävästi. Toisaalta jonkinlaista apua saataisiin oikeanlaisilla valintakriteereillä - siis parhaat töihin ensin, ja palkkaa osin tuloksen mukaan.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Oikeastihan näitä virheitä ei saa milloinkaan korjatuksi, sillä nämä ihmiset ovat merkittyjä niiden taholta, joiden tietoon nuo tuomiot ovat ehtineet tulla, vaikka ne kuinka katsottaisiin jälkeenpäin virheellisiksi.

Kaikeksi onneksi meillä ei ole käytössä kuolemantuomiota.

Toimituksen poiminnat

Sivut