JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Suomen terveydenhoidossa on pulaa hoiva-avustajista!

  • Hoiva-avustaja
    Hoiva-avustaja
  • Hoiva-avustaja
    Hoiva-avustaja

Suomessa on pula osaavista työntekijöistä. Pulaa osaavista tekijöistä on kaikilla aloilla, ja siksipä juuri alalle kuin alalle koulutetaan uusia päteviä tekijöitä - riittävän päteviä. - - - ?

Jos olet autoasentaja niin veikkaan, että vetonivelen vaihtaminen sujuu yhtä hyvin täysin riippumatta siitä millä kielellä kiroilet. Sen sijaan jos olet läheispalveluammatissa, kuten vaikkapa siistimässä siilitukkaa, niin jo silloin on kielitaidollakin merkitystä. Itsekin viimeksi sanoin Atada, kun olisi pitänyt sanoa Itada. -...kimasu. No joo, silleen.

Suomessa on 300. tuhatta suomen kieltä hyvin osaavaa henkilöä. He ovat sellaisia henkilöitä joista moni olisi kyllä pätevä tekemään "sitä sun tätä" mutta "pätevyys" puuttuu.

Olen itse toiminut myös sairaanhoidon alalla - työkokemustakin on. Pätevyyttäni kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut mutta tutkintoa th-alalta minulla ei ole. Miten saisin edes minimitutkinnon? Hoiva-avustajan tutkinnon?

Se on helppoa! Ole maahanmuuttaja! (kuvat)

Suomalaisen on vaikea hankkia tuollainen tutkinto ilman opintolainaa. Sama juttu kuin sekin, että jos alkaisi vaikka bussikuskiksi. Ei siihen minun C-korttini riitä, ei se riitä nykyään mihinkään. On minulla sentään sähköalan ammattipätevyys kautta EU:n - se vaan on liian vanha, vaikkakin voimassa.

TE-keskus kyllä kouluttaa: saat koulutuksen kun on työpaikka koulutuksen jälkeen valmiina. Vaan moniko työnantaja tuumaa: mene koulutukseen: kun valmistut niin pääset meille töihin. Ehkä - niin...

Itse näen suurinpana ongelmana tuossa sen, että kun menet hakemaan töitä niin kerro: en ole vielä pätevä mutta jos lupaatte ottaa minut töihin niin suoritan tarvittavat tutkinnot. (Koska aloitan?)

 

Ja nimi tähän, kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Sivut