JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Yksinäisyys on todellinen, ja kallis, ongelma

Yksinäisyys on paljon puhuttu ongelma jonka kohtaa päivittäin moni vanhus. Viime aikoina on enevissä määrin kiinnitetty huomiota myös siihen, että on paljon muitakin yksinäisiä kuin vanhuksia. Erilaisin toimenpitein yksinäisyyttä yritetään ehkäistä - siinä kuitenkaan onnistumatta, tai jos onnistutaan niin huonosti.

Huonosti onnistumiseen on syynsä. Yksinäisille toki järjestetään erilaista toimintaa, kerhoja ja sen sellaista. Jos ihminen sitten on yksinäinen 24/7 niin kuinka suuren avun hän saa siitä jos voi kerran kaksi viikossa käydä pari kolme tuntia jossakin kerhotyyppisessä toiminnassa?

Itselläni oli vielä jokin aika sitten naapuri joka oli yksinäinen. Monena aamuna hän minulle soitti ja pyysi kahville. Välillä hän soitti muutenkin, ja pyysi käymään. Joskus menin - aina en ehtinyt tai muuten viitsinyt. Yksi seikka mikä vaikutti siihen meninkö oli se missä kunnossa hän oli. Hänellä kun oli tapana lohduttautua nauttimalla alkoholia. Oli hän toki välillä useita päiviä, joskus jopa viikkoja, selvänäkin. Nyt hän on siis kuollut, puolisen vuotta sitten.

Eräällä tuttavallani on niin ikään naapuri joka on yksinäinen. Hänellä on toki lähiseudulla asuvia lapsia perheineen mutta ne eivät hän juuri käy tapaamassa. Hänen ainoa ystävänsä on siis tuo tuttavani jonka luona tuo yksinäinen naapuri sitten kyläilee välillä monta kertaa päivässä - liikaa, sanoi tuo hyväsydäminen tuttavani joskus. Tuo tuttvani naapuri on kuitenkin sen verran huonokuntoinen, että ei hän pysty itsenäisesti liikkumaan kun läheiseen kauppaan.

Mitä sitten yksinäisyydelle voitaisiin ja pitäisi tehdä? Jonkinlaista tekemistä ja toimintaa pitäisi noille yksinäisille järjestää. Asuivatpa he sitten missä päin maata tahansa ja olipa heillä sitten rahaa maksaa osallistumisesta eli ei. Osallistuminenhan on maksullista jo silloin jos matkat maksavat. Ei kaikilla köyhillä vanhuksilla, eikä muillakaan, ole varaa lähteä muita tapaamaan päivittäin omalla kustannuksellaan. Eikä aina ole voimiakaan.

Yksinäisille pitäisi iästä riippumatta järjestää mielekästä toimintaa. Tuota toimintaa pitäisi mielestäni olla päivittäin ja sellaisin kustannuksin, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua. Lisäksi pitäisi olla toimijoita jotka "nyppisivät" noita yksinäisiä pois kotonurkista muiden seuraan. Moni yksinäisyydestä kärsivä lienee sellainen, että ei ole itsellä rohekutta yksin lähteä uusiin piireihin pyörimään vaikka se ei maksaisi mitään.

Meillä pitäisi siis olla "viran puolesta palkattuja nyppijöitä". Toki se, että olisi noita "nyppijöitä" ei olisi riittävää. Mitä ikinä tuo toiminta sitten olisikin, jota pitäisi mielellään olla saatavissa ainakin 8/6 (vrt. 24/7), niin siellä toiminnassa pitäisi koko ajan olla mukana "aktivoijia" jotka huolehtisivat siitä, että jokainen joka on onnistuttu joukkoon "nyppimään" niin voisi tuntuea myös olevansa toivottu ja hyväksytty ryhmän jäsen toiminnassa.

Nyppijöiden ja aktivoijien löytäminen ja kouluttaminen ei kuitenkaan ole helppo tehtävä. Olen aikoinaan saanut itse seurata ns. ammattihenkilöiden toimintaa eräänlaisessa syrjäytyneiden ryhmätoiminnassa. Tutkinnon suorittaneet sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutuksen omaavat työntekijät eivät nähdäkseni osanneet lainkaan luoda ryhmään ryhmähenkeä. Päinvastaisiakin havaintoja minulla on. 

Yksinäisyyden poistaminen on siis todella vaikea tehtävä. Uskon, että suomalaisilla olisi paljon hyviä ideoita ja toteuttamiskelpoisia toimintamalleja siihen miten yksinäisyyttä voitaisiin vähentää ja jopa poistaa yksinäisyys joissain tapauksissa kokonaan. Miten noita ideoita saataisiin esiin ja käytännön toimintaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Kyllä Suomen huolenpito Vanhuksista on suorastaan häpeällistä, ihmiset jotka ovat tämän maan rakentaneet jätetään köyhyyteen sekä yksinäisyyteen. Vanhukset eivät valitettavasti ole mediaseksikäs aihe, ei tule paljon tykkäyksiä jos puhuu vanhusten hyvinvoinnista! Samaan aikaan työnnetään miljardeja muualle maailmaan kun sitä köyhyyttä on täälläkin.

Ratkaisuja tai vastauksia kyllä ei ole minullakaan. Sen toki tiedän että viinan ja päihteiden vetäminen ei todellakaan auta sitä yksinäisyyttä, silloin vaan jää voivottelemaan sitä tilannettaan. Ainakin ei vanhuksella se ratkaisu siihen yksinäisyyden lopettamiseen tulee löytyä itsestään kenties menemällä omien mukavuusalueiden ulkopuolelle, tämä toimii vain asutuskeskuksissa. Ehkäpä helppo ratkaisu oli muuttaa pois maalta jossa matkat ystävien luo ovat pitkät tai he ovat kuolleet, mutta eipä niitä uusia ystäviä ole vanhalla iällä enää helppo löytää.

Ehkä vanhusten tulisi opetella käyttämään paremmin internettiä, onhan sekin yksi keino poistaa yksinäisyyttä. Kyllä ystävien ja tuttujen kanssa pystyy puuhailemaan paljon netin välityksellä. Siispä Mummojen ja Pappojen pitäisi rueta pelaamaan videopelejä yhdessä!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Ehkä vanhusten tulisi opetella käyttämään paremmin internettiä, onhan sekin yksi keino poistaa yksinäisyyttä. Kyllä ystävien ja tuttujen kanssa pystyy puuhailemaan paljon netin välityksellä. Siispä Mummojen ja Pappojen pitäisi rueta pelaamaan videopelejä yhdessä!"

Jossain päin Suomes järjesttiin muistaakseni ihan hiljattain kirjastossa sellainen tilaisuus jossa mm. vanhuksia opetettiin tietokoneen käytössä. Ehkä yksi keino poistaa tuon ryhmän yksinäisyyttä olisi tuollaisen opetuksen laajempi järjestäminen.

En silti usko, että valtaosa yksinäisistä olisi valmiita poistamaan yksinäisyyttään verkossa pelaamalla. Sen sijaan yhteisöllisesti yhdessä opettelemalla ehkä kyllä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansalaisopistoissa järjestetään myös kursseja, jolloin porukalla rakennetaan ruumisarkkuja. Jokainen saa lopuksi oman vastaisen varalle.

Muitakin kursseja ja harrastuspiirejä löytyy.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Naurahdin kyllä tälle ruumisarkku jutulle, tuntuu itselle aika käsittämättömältä.

Toki on ihan selvää että ei vanhempi väestö rupea videopelejä pelailemaan. Onhan näitä skypejä sun muuta. Jos internetillä haluttaisiin poistaa vanhusten yksinäisyyttä, niin sen tulisi kuitenkin olla jotain mitä heidän täytyy tehdä yhdessä sillä tavalla että he olisivat kaikki vaikkapa samassa Skype puhelussa. Kun on riittävän monta puhelussa niin kyllä siinä hyvin juttu lentää ja luistaa, eikä varmasti tunne itseään yhtä yksinäiseksi sen jälkeen.

Ehkä se voisi olla vaikka jotain tietovisailua tai elokuvan katsomista yhdessä. En minä tiedä mitä vanhukset tykkää tehdä keskenään :)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ei nyt jumittauduta pelkkiin vanhuksiin. Jotka ovat vain yksi yksinäisten ryhmä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Aika monelle kurssille varmaan täytysi ilmoittautua jos sillä meinaisi yksinäisyytensä poistaa. Ja jäljelle jäisi se yksi ryhmä: ne jotka eivät yksin lähde.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Miten eroteltaisiin ne, jotka eivät halua seuraa niistä jotka haluavat? Nyppijätkö löytäisivät? Entä pitäisikö muiden maksaa kenties siitä että joku on itse aiheuttanut yksinäisyyden elämänvalinnoillaan? En kyllä näe tätä yleisenä ongelmana, pahoittelen.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Logiikallasi yhteiskunnan ei tulisi sitten maksaa yhtään mistään itse aiheutetusta. Kuten vaikkapa siitä että kävi pelaamassa jalkapalloa ja mursi jalkansan, miksi pitäisi maksaa kun sen itse teki!? Miksi maksaa juoppojen tai narkkareiden sairaalahoitoja? Miksi maksaa siitä jos joku tarvitsee ohitusleikkauksen kun ei ole syönyt terveellisesti?

Itse asiasta, niin kyllä se yksinäisyys pitää omilla teoilla poistaa jos siihen mahdollisuus on.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Erään naapurini suurin ilonaihe viikossa on kun tulee eräs ilmaisjakelulehti jossa on ristikko. Sitä täyttäessa menee sitten vähän aikaa. Sairautensa vuoksi hän ei kykene itse yksinäisyyttään poistamaan, ja sellaisiakin ihmisiä on paljon. Siksi tarvittaisiin niitä "nyppijoitä".

Itse en usko, että kukaan joka kykenee omilla teoillaan yksinäisyytensä poistamaan jäisi ihan tieten tahtoen yksinäisenä kotiin makaamaan. Ja joku voi olla joukossakin yksinäinen, siksi tarvittaisiin myös niitä aktivoijia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut