JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Lapsemme kuolevat meitä nuorempina

Elinikä ei jatka nousuaan. Nyt parikymppiset ja nuoremmat lapsemme tulevat kuolemaan nuorempina kuin me nykyvanhemmat. Viimeisimpien ennusteiden mukaan lastemme keskimääräinen elinikä tulee olemaan alhaisempi kuin nykyisin neli-viisikymppisten vanhempien. Miksi?

Kun minä olin lapsi niin hiihdin talvisin paljon. Lunta oli joka talvi riittävästi, ja latukin lähti oman kodin nurkalta. Muiden lasten kanssa pelattiin ainakin kesäisin kirkonrottaa, kymmentä tikkua laudalla, pum pum -sotaa, ja sen sellaista. Askeltakin - tuli siis liikuttua.

Tottakai nykylapsetkin, ja nuoret, hyppivät, poukkivat, jouksevat, ja tekevät vaikeampiakin liikkeitä. He vaan tekevät niitä istuen - siis tietokoneen ääressä. Digitaalisesti, virtuaalisesti. Siinä "juoksemisen" ohessa he juovat ehkä jopa limsaa ja syövät jotakin, kuka mitäkin. Painoa kertyy, kuntoa ei. Nykylapset ja nuoret ovatkin siitä johtuen keskimäärin aikaisempia ikäluokkia painavampia, suoraan sanottuna lihavampia, ja huonokuntoisempia.

Ylipaino on riskitekijä monelle elinikääkin alentavalle sairaudelle, kuten mm. diabetes. Myös vähäinen liikkuminen jonka vuoksi kunto sitten on heikko, jopa huono, on eliniän ennustetta laskeva tekijä.

Olemme vuosikymmeniä pystyneet terveitä elintapoja lisäämällä lisäämään odotettavissa olevia elinvuosia. Viime vuosina, parinkymmenen vuoden aikana, moni on tyytynyt katselemaan kun se lapsi pelaa tyytyväisenä tietokoneella, paino nousee, kunto laskee, enemmän kuin olisi - niin, olisi mitä?

Sen vuoksi, että eliniänodote on noussut jatkuvasti on jouduttu jopa rukkaamaan eläkkeelle pääsemiseen oikeuttavaa ikää. Nyt suunta on kääntymässä. Jos suunta nykyisenlaisena jatkuu niin mahtaako kuinka moni lapsenlapsemme edes elää eläkeikään saakka?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Yleisesti oletetaan, että n. Kymmenen tuhatta reipasta askelta päivässä pitää elimistön toimintakunnossa ja myös ylipainon jollain tavalla aisoissa. Eikä se liikkumattomuus, ja väärät ruokailutottumukset ole pelkästään tämän sukupolven ongelma. Omista vanhemmista ne mallit useimmiten otetaan. Sohva selkään ja syödään liikaa ja kulutetaan liian vähän.

https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/...

Juhani Vehmaskangas

Totta: ylipainoisia on aina ollut, jopa läskejä, ja osa ilman omaa syytään. Lihavien määrä kuitenkin on jatkuvasti lisääntynyt. Eikä se paino kymmenellätuhalla askelella tipahda. Ratkaisevaa painon suhteen on juurikin se, että syö vain sen verran mitä kuluttaa.

Olli Kankaanpää

Näin miehenä voin sanoa, että lapsia ei ole, mutta en ole varma. Joku lähetti aikoinaan kiitoskortin, toivottavasti lapsi pärjää kuten minä eli juoksee Cooperin-testin kahteentoista minuuttiin.

Ja vakavasti:Juoksin intissä yli kolme tonnia, kirjattiin 2860 m, yli kolmekymppisenä, nyt menee 3300. Isä voitti lääkäreiden suunnistuksen peräkkäisinä vuosina ja minä juoksin Salmessa ja Nuuksiossa perässä. Ehkä perintötekijöillä on elämää suurempi osuus?

Juhani Vehmaskangas

Perintötekijöillä on toki vaikutuksensa. Omat vanhempani ovat kahdeksankymppisiä. Heidän vanhempansa olivat vanhempia ennen kuin kuolivat. Uskon, että minäkin elän yli kahdeksankymppiseksi ellei yllätyksiä satu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko tupakointi sittenkin terveellistä ?

Tupakoinnin väheneminen nuorissa ikäluokissa on erityisen merkittävä muutos, josta on jo ehditty iloita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Viimeisimpien ennusteiden mukaan lastemme keskimääräinen elinikä tulee olemaan alhaisempi kuin nykyisin neli-viisikymppisten vanhempien."

On mennyt minulta ohi nuo viimeisimmät ennusteet etkä linkkiäkään pukannut.

Kaikki ne viralliset ennusteet, joihin olen viime vuosina perehtynyt, kertovat, että keskimääräinen elinikä tulee vain nousemaan,ja reippaasti nousemaan seuraavan sadan vuoden aikana.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Hukkaan meni lähteiden etsintä. Yhtä huuhaata.

Elinikä jatkaa nousuaan ja huimasti. Yhtä harhaa että aina nykylapset ovat laiskempia, läskimpiä ja lössöimpiä. Noin kun ajattelee niin tietää olevansa vanha. Samoin kun ei ymmärrä pilalla olevaa nuorisoa on merkki omasta henkisestä vanhuudesta.

Juhani Vehmaskangas

Millaisia lähteitä etsit?

Tämäntyyppisiä: http://www.terve.fi/koululainen/73987-lasten-lihav...

Minkä tiedon mukaan elinikä jatkaa nousuaan seuraavat viisikymmentä vuotta?

Toimituksen poiminnat

Sivut