JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Opiskelijoiden asumistuki uudistuu

Opiskelijat siirtyvät elokuussa yleisen asumistuen saajiksi. Tähän saakka opiskelijoiden asumista on tuettu asumislisällä joka on ollut tyypillisesti ja enintään noin 200€/kk. Tuon summan on saanut esimerkiksi pääkaupunkiseudun opiskelija jonka vuokra on ollut 500€/kk. Yleiseen asumistukeen siirtymiseen myötä kyseinen opiskelija saa asumistukea noin 400€/kk. Merkittävä parannus hänelle vaikka opintoraha pieneneekin 90€/kk.

Opiskelijat siirtyvät samalla ruokakunta käsitteen piiriin. Eli parisuhteessa olevan opiskelijan asumistukea määriteltäessä otetaan huomioon myös avo- ja aviopuolison tulot. Tämä merkitsee joidenkin opiskelijoiden kohdalla asumistuen tippumista nollaan. Heitä on vähemmistö. Suurimmalla osalla tuki siis nousee.

Se, että yhdenvertaisuus totetutuu opiskelijoiden ja niiden kohdalla jotka tähän saakka ovat olleet yleisen asumistuen piirissä on mielestäni hyvä asia. Siinä, että opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen saajiksi ei käsittääkseni kohdattu juurikaan vastustusta - kohdattiinko lainkaan.

Aikoinaan kun eläkkeensaajat yritettiin siirtää yleisen asumistuen saajiksi niin se kohtasi suurta vastustusta suurelta joukolta äänestäjiä. Se on ymmärrettävää sillä eläkkeensaajia on paljon ja eläkkeensaajan asumistuki on merkittävästi parempi kuin yleinen asumistuki. Yhdenvertaisuus ei siis edelleenkään toteudu kaikkia väestöryhmiä vertailtaessa. Eläkkeensaajat ovat ainakin asumistuen suhteen muita paremmassa asemassa - miksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Muutokset opiskelijoiden rahoituksiin ovat omasta mielestäni vaikuttaneet hyviltä. Itselläni alkaa ensi kuussa ammattikorkea ja eilen kävin allekirjoittamassa opiskelijakämpän vuokrasopparin.
Yllättäen opintolainasta vaikutti liikkuneen opiskelijoiden keskuudessa disinformaatiota. Tai ainakin sitä kohdeltiin kuin itse Saatanaa.
Sen avulla ei kuitenkaan tarvitse tehdä töitä samalla kun opiskelee, se on halvin laina mitä tulet koskaan saamaan, takaukset saat valtiolta ja maksuaikaa on maailman tappiin asti.

Pekka Iiskonmaki

Miksi asumista pitää tukea? Sehän on järjetöntä.

Juhani Vehmaskangas

Jos asumista ei tuettaisi niin asuntojen hinnat ja vuokrat laskisivat.

Kun asumista nyt kuitenkin tuetaan niin pitäisi tukea tasapuolisesti kaikkea asumista ja kaikkia ryhmiä.

Asumistuen määrän pitää tottakai perustua tuloihin mutta sitä pitäisi saada yhtäläisesti asuipa omassa asunnossa tai vuokralla.

Jyrki Paldán

Oletetusti jotta mahdollisimman harvan tarvitsisi nukkua taivasalla. Paljon kehumassasi Virossa asumista ei tueta ja taivasalla nukkuu melkoisen suuri joukko ihmisiä.

Pekka Iiskonmaki

Asumistuet pois ja vakituisen asunnon vuokratulot verovapaiksi.

Halpa, nopea ja tehokas tapa pudottaa veroja ja tukiaisia.

Juhani Vehmaskangas

Kun ajatellaan, että monella yksinasuvalla pienituloisella asumistuki on vähintään 300€/kk niin tuen tuen leikkaamista ei korvattaisi mitenkään sillä jos vuokra vähän laskisi sen vuoksi että vuokratulot olisivat verottomia. Moni joutuisi irtisanomaan asuntonsa ja muuttamaan "veneen alle".

Pekka Iiskonmaki

#6
Ei se noin menisi. En viitsi selittää miten markkinatalous toimii.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Asumistuet ovat nostaneet vuokratasoa kaikilla opiskelupaikkakunnilla. Opiskelijat asuvat monesti paremmin kuin töissä käyvät.

Asumistuet pois ja opiskelu omilla tai lainarahalla. Opintolainaa saa pankista. Niin opiskeltiin ennekin eikä kukaan valittanut. Ero nykyiseen on se, että ennen oli kiire valmistumaan eikä jääty asumistuen varassa ihmettelemään viivästyneitä opintoja.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #9

Ensi alkuun voitaisiin lähteä liikkeelle siitä, että lopetettaisiin asumistukien välillinen maksaminen sijoittajille joille valtaosa asumistuesta valuu.

Toiseksi pitäisi vähintään vakavasti harkita opiskelijoiden työnteon kieltämistä. Se voitaisiin sallia jos johonkin hommaan ei normipalkalla ketään muuta kuin opiskelijaa löytyisi.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #10

Opiskelijoiden työnteon halua varmasti rajoittaa asumistuessa huomioitavat tulot, sillä opintoraha ja opintolaina ovat huomioitavia tuloja yleisessä asumistuessa. Palkkatulo lähtee ilmeisesti heti pudottamaan asumistuen määrää jos ottaa täyden opintolainen opintotuen lisäksi - en ole laskenut.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Omituisen sivujuonteen opiskelijoiden yleisen asumistuen piiriin siirtymisessä on luonut KELAn tarve määritellä kämppiksiä avosuhteessa eläviksi ilman perusteita. Kämppikset ovat kuitenkin kohtuukustanteinen vaihtoehto ja KELAn ratkaisut luovat ongelmia. Kaupungin opiskelijoille varaamia yksiöitä ja soluja ei kuitenkaan riitä kaikille, joten asia vaatisia selkeämpää säännöstöä, johon opiskelija voisi reagoida ja tehdä valintoja sen mukaan. Hölmöltä kuulostaisi, jos kriteerinä on kämppisten sukupuoli. Monilla on vaihtelevasti miehiä ja naisia kämppiksinä koska kämppiksiksi haluaa luonnollisesti ne, joilla on samanlaiset elämänrytmit tai joiden kanssa tulee toimeen. Harvoin siinä vapaana olevista kämppiskandidaateista lähtee pohtimaan toissijaisia seikkoja.

Toimituksen poiminnat

Sivut