JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Asumistuen yksinkertaistaminen - perustulo?

Asumisen tukemista pitäisi yksinkertaistaa. Nykyisinhän asumisen tukemiseen maksetaan asumistukea johon vaikuttavat ainakin: ruokakunnan tulot, asumismuoto, asuinpaikkakunta, vesimaksu, saunamaksu, erilliset lämmityskulut.

Asumisen tukemisesta kirjoitti eilen Pälvi Uusitalo seuraavaa: Yhteiskunnan asukit. Koska blogin kommentointi ei ollut mahdollista niin kommentoin asiaa blogikirjoituksella. Yksi hyvä asiaa sivuava kirjoitus on myös Antti Raution: Yhteiskunnanko pitää kaikki elättää?

Asumisen tukemista pitäisi muuttaa.

Yhtenä ratkaisuna voisi olla perustulo jossa asumismenot sisältyisivät perustuloon. Perustulon määrän pitäisi olla sellainen, että siitä riittäisi rahaa asuntoon ja ruokaan, sekä muuhun välttämättömään, kuten vaatteisiin.

Toimeentulotuki pitäisi säilyttää mm. suurten sairaskulujen huomioimiseksi. Toimeentulotukea voitaisiin lisäksi edelleen tarvita mm. muuttokuluihin ja vuokravakuuksiin, sekä romaninaisen hameen hankintaan.

Asumista pitäisi tukea samalla summalla kautta Suomen, ja asumismuodosta riippumatta. Tuen pitäisi olla henkilökohtainen, ja ehkä jossain määrin tuen saajan iästä riippuva.

Jos asumisen tukeminen sisältyisi perustuloon, mikä kiistatta olisi järkevää, niin perustulon pitäisi olla samansuuruinen Hangosta Nuorgamiin. Vai pitäisikö Nuorgamilaisen saada syrjäseutulisää - ehkä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Lopettakaa asumistuet ja vuokratulot vakituisesta asunnosta verovapaiksi.

Siitä luovuttiin 70 -luvulla ja heti alkoi asuntopula.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ei kai asunnoista pulaa ole. Ihmiset vaan asuvat väärissä paikoissa. Tyhjiä asuntoja on vähintäänkin riittävästi. Esittämäni kaltainen perustulo korjaisi tilannetta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

500.000 kotitaloutta saa asumistukea, joita 65.000 kotitalouden asumismenot maksetaan kokonaan avustuksina. Asumistukien euromäärä on tuplaantunut varsin lyhyellä aikaa.

Jotakin on pahasti pielessä, ja sitä ei perustuloin korjata. Tällöin vain jaettaisiin ihan sitä samaa rahaa, mutta eri momentilta.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Miksi ei asiaa voitaisi perustulolla korjata. Tavoitteena pitäisi olla, että asumisen tuet eivät valuisi sijoittajille, mikä pitkässä juoksussa alentaisi asumiskuluja.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

En nyt oikein ymmärrä, miksi kaikki tuntuvat puolustelevan tuota perustuloa. Kyllähän sen pitäisi kaikille olla selvää, että se ei ole ratkaisu mihinkään. Ok, se poistaisi joitakin nykyisiä kummallisuuksia mutta loisi niitä tukun lisää. Sekä lisäisi byrokratiaa ja kuluja.

Kaksi kohtaa blogista:

"Yhtenä ratkaisuna voisi olla perustulo jossa asumismenot sisältyisivät perustuloon."

"Asumista pitäisi tukea samalla summalla kautta Suomen, ja asumismuodosta riippumatta."

Tuo olisi täydellinen katastrofi. Tuohan tarkoittaa sitä, että asumismenot senkuin kasvaisivat, jos kerran valtio ne ihan takaisi. Minkä ihmeen takia valtion pitäisi pumpata rahaa yksityisille asunnonomistajille tai isoille vuokrafirmoille ja sitä kautta erinäisille järjestöille? Miksi?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kun asumista tuettaisiin samalla summalla asumismuodosta riippumatta niin ei se merkitsisi rahan pumppaamista kenellekään kuten esitit.

Tukea saisi tuolloin omistusasuntoon samaan tapaan kuin vuokra-asuntoon mikä johtaisi vuokrien laskuun ja sitä kautta asuntojen hintojen laskuun.

Voidaan tietysti ajatella, että tuolloin rakentajat ottaisivat isomman siivun. En kuitenkaan pidä sitä kovin todennäköisenä koska kilpailu kuitenkin rajoittaisi rakentamiskustannusten nousua.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Tuo tarkoittaisi nimenomaan sitä, että valtio maksaisi kaikkien ihmisten vuokrasta ja asuntolainasta osan. Kenellehän ne rahat menevät?

Eikö nyt tällaisten kikkailujen sijaan olisi paljon yksinkertaisempaa laskea kaikkien verotusta sen verran, että jokaiselle jäisi kuussa vaikka satanen tai pari enemmän käteen? Sama asiahan tuo olisi mutta niin, että jokainen voi käyttää ylimääräisen rahan mihin haluaa. Vaikka sitten isompaan/parempaan kämppään, jos niin haluaa. Tämä ei kuumentaisi asuntomarkkinoita. Suoraan asumiskuluihin korvamerkitty raha sen tekisi 100 % varmuudella.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #7

Nykyisin kaikki sosiaaliset tulonsiirrot päätyvät lopulta kasvattamaan rikkaiden varallisuutta. Pidän sitä vääränä.

Verotuksen alentaminen esittämälläsi tavalla ei auttaisi niitä jotka eivät veroja maksa, kuten tulottomat ja takuueläkkeen saajat.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #9

Työttömuustuesta maksetaan veroa.

Jos ihminen saa kaikki tulonsa tukina muiden maksamista verovaroista, niin loputkin tuet saisivat olla verottomia, sillä on typerää verottaa verovaroista maksettua tukea ja kerätä niitä valtiolle takaisin. Toki tuollainen ikiliikkuja tuottaa virkamiehille töitä.

Ja jos ihminen saa kaikki tulonsa verovaroista, niin on hieman koomista vastustaa verojen laskemista sillä perusteella, että se olisi väärin tällaista ihmistä kohtaan. Ei ole. Se houkuttelisi menemään töihin myös matalapalkka-aloille, kun verotus olisi minimaalinen.

Osatyökykyisistä ja työkyvyttömistä täytyy pitää huolta, ilman muuta. Mutta ei tämä yhteiskunta voi pyöriä heidän ympärillään ja heidän lähtökohdistaan. Muuten meidän kaikkien kannattaa ihan oikeasti jäädä kotiin ja lopettaa työnteko.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #10

Jospa kaikkia kohdeltaisiin ansiotulojen suhteen kuten eläkeläisiä?

Se minulta jäi muuten huomaamatta, että tokihan kaikki maksavat veroja: ALV.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi on mennyt täysin sivuraiteille tässä yhteisvaluuttapelleilyssä, lisäarvoa tuottavaa työtä me tarvitsisimme, ei tällä tukipelleilyllä tule kuin konkurssi. Nyt pitäisi saada kilpailukyky takaisin ja vienti vetämään, samalla saadaan työtä ja tuet voidaan jättää marginaaliin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset