JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Perustulon oikea määrä kuukaudessa per henkilö

  • Perustulon määrä ikään perustuen
    Perustulon määrä ikään perustuen

Perustulokokeilu on menossa, mutta hölmö sellainen. Perustulossa lähtökohtana pitää olla, ja tulee tulevaisuudessa olemaan se, että perustulolla voi elää ilman, että on tarvetta hakea toimeentulotukea.

Kun siirrytään perustuloon niin jokaisen syntyneen lapsen tulee edelleen saada äitiyspakkaus. Sen lisäksi voisi olla tarpeen maksaa kertakorvauksena jonkinlainen vaipparaha - tuhat euroa?

Heti synnyttyään jokainen tulisi perustulon piiriin ja perustulolla pitäisi maksaa asuminen, ruoka, vaatteet, puhelinkulut, ja muut jokapäiväiseen elämään kuuluvat tarpeelliset menot, myös kohtuulliset sairaus- ja hoitokulut sekä vastaavat menot.

Perustulon määrä kasvaisi iän karttuessa. Yleensä menotkin kasvavat iän myötä. Ehkä kuitenkin eläkeläisten perustulo voisi olla 10-20% työikäistä pienempi. Ikään perustuva perustulon määrä oheisessa kuvassa.
Maksimiperustulon määrä nykyrahassa olisi tuo 1012 euroa/kk, ainakin eläkkeelle jäämiseen saakka.

Perustulon lisäksi jokainen voisi ansaita palkka- ja pääomatuloja. Veroprosentti voisi olla sama kaikille: 40%, vai olisiko tarpeen verottaa joitakin enemmän - tai vähemmän?

Kun perustulon lisäksi ansaitusta tulosta menisi aina sama vero niin jokainen voisi helposti laskea kannattaako jokin työ ottaa vastaan. Käteen jäisi aina 60% - ja sama pätisi pääomatuloihin, vai pitäisikö pääomatuloja kuitenkin verottaa kevyemmin, tai jättää jopa verottamatta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä kysyn heti tämän kysymyksen: Oletko lukenut perustulokokeilun materiaalit kaksi osaa? Minä olen lukenut ja tämä sinun blogisi on täynnä virheitä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minun pitäisi ilmoittaa tämä ylläpidolle, mutta en viitsi. Koska se on hyvä osoittaa muille lukijoille, että kuinka typerästi muut tekevät mutu-juttujaan kuten virkamiehet ja ne toiset, ketkä eivät lue mitään selvitettyjä asioita.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saa sitä esitellä millaisia kaavoja tahansa. Peruskysymys kuitenkin on, että niin vähäisellä perustulolla, jonka kaikilla voi maksaa, ei kukaan tule toimeen. Jos perustulo notetaan niin ylös, että sen turvin todella voi elää, pitää verotusta korottaa olennaisesti.

Näennäisesti suurempaa perustuloa voidaan maksaa kaikille, mutta verotus leikkaa sen lopulta kokonaan. No, olisihan se yksi keino tasata tuloeroja. Varakkaiden ja hyvätuloisten verot kiristyisivät ja pelkästään perustulolla elävät eivät maksaisi veroja lainkaan.

Tästä päästään peruskysymykseen: Haluavatko hyvätuloiset maksaa lisää veroja? En usko. Miksi he nyt näkisivät tulojen tasauksen mielekkäänä, kun eivät ole sitä koskaan hyvänä pitäneet? Perusrakennelma ei muutu miksikään sillä, että toimeentulotuki muutetaan perustuloksi tai kansalaispalkaksi. Muutoksen vastustus on sitä suurempaa, mitä korkeammaksi perustulo määritetään. Taitaa jäädä määrittämättä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Tuo on niin kulunut kysymys. Mutta miksi haluaisit pitää vanhanaikaisen toimeentulotuen, jossa on loukkuja ja byrokratiaa täynnä? Perustulo taas on uusi, jossa ei olisi byrokratiaa ja sisältää kaikki harkinnanvaraiset tuet kuten siinäkin vanhassa järjestelmässä.

Minä huomaan, että sinä et vain näe vaan hoet sitä samaa pientä perustuloa vähättelemällä. Minä olen ennenkin käskenyt sinua menemään Kelan sivuille perustulokysymyksiin ja vastauksiin lukemaan.

Vilkaise vähän indikaattoreita ja tilastoja. Lainaan tähän vaivalla etsimäni tieto:

"Julkisyhteisöjen kokonaismenoista 45 prosenttia eli 53,6 miljardia euroa kohdistui sosiaaliturvaan vuonna 2015. Sosiaaliturvan kokonaismenoista 28,1 miljardia euroa kohdistui vanhuuteen. Vanhuuteen liittyvistä menoista 22,3 miljardia euroa oli työeläkkeitä. Sairauteen ja toimintarajoitteisuuteen kohdistui 7,4 miljardia euroa. Perheisiin ja lapsiin kohdistuvat sosiaaliturvan menot olivat 6,8 miljardia euroa ja työttömyyden menot 5,6 miljardia euroa."

Pekka Iiskonmaki

Kyllä toimintatonni pitää saada puhtaana käteen.

Töissä käyvien ja eläkeläisten veroja pitää vastaavasti korottaa. Virkamiesten veroja pitää korottaa lisäksi 10%.

Pekka Pylkkönen

Poistettaisiinko samalla muut pienituloisten edut kuten maksualennukset julkispalveluissa? Tällöin tonni käteen kuulostaisi jopa realistiselta. Luultavasti siitä tulisi kuitenkin hirveä parku, sillä joku kuitenkin keksisi ryypätä ylimääräiset tulot ja jättäisi sitten käymättä lääkärissä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Vieläkö harrastetaan mutuilua? Mitä jos odotetaan syksyyn, jolloin saadaan oikeaa väliaikaista dataa perustulosta?

Olen niin kyllästynyt tähän mutuhölmöilyihin.

Pekka Pylkkönen

Ei tässä vielä tosiaan ole juuri muuta kuin mutuilumahdollisuuksia.

Toivon että perustulosta saadaan positiivisia tuloksia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #8

@8. Kiitos. Tuo on avoimen mielen merkki ja meidän kannattaa odottaa niitä uusia tietoja. En minäkään pitänyt perustuloa hyvänä ja kun siihen tutustui ja pohdiskeli, on se parempi kuin vanha järjestelmä.
Syksyllä ollaan viisaampia kun tulokset saadaan julkisuuteen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

En tiedä onko se hyvä. Simplistisesti pohdiskellen se vaikuttaa erinomaiselta. Taas se vähä data mitä siitä on, vaikuttaa ristiriitaiselta.

Aiemmin kannatin sitä melko varauksetta ja nyt sillä varauksella että se osoittautuu testeissä hyväksi. Ja siis pelkkä tämä nykyinen koe ei riitä vakuuttamaan mutta antaa varmasti suuntaa että mitä kokeilla seuraavaksi.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ainakin kaikilta kommentoijilta, ehkä muiltakin lukijoilta on jäänyt huomaamatta, että jo nyt yksi ryhmä nauttii perustulosta: eläkeläiset.

Takuueläke 760e/kk + asumistuki 350 e/kk jos vuokra 500e/kk.
"perustuloa" siis 1010e/kk.

Takuueläkkeen käyttöönotolla ei ollut näkyvää vastustusta. Muutetaan nimi ja annetaan se kaikille tarvitseville.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@10. Älä valehtele. Eläkeläiset, opiskelijat yms. eivät ole perustulokokeilussa mukana. Laajennus perustulossa toteutuu vuonna 2019, jos tulokset näyttävät hyvältä.

Miksi sinun pitää mutuilla?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En ole väittänyt, että opiskelijat tai eläkeläiset olisivat mukana perustulokokeilussa. Luitko tarkoituksella väärin?

Rinnastin kommentissani eläkeläisten nykyisin saamat tuet perustuloon. Ei se ole mutuilua :-/

Toimituksen poiminnat

Sivut