JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Keino jolla saadaan työttömät nopeasti töihin ja työllisyys jopa yli 72%:n

Olen paljon lukenut kommentteja siitä miten työttömät ihmiset ovat laiskoja vempuloita joita ei juuri työt kiinnosta koska on niin helppoa elää herroiksi sosiaalitukien varassa. 

Jotta työttömien haluja ja kykyjä mustamaalaavat henkilöt olisivat vakuuttavia niin he kirjoittavat tottakai tosielämän tapauksista joissa juuri heille on kerrottu kuinka helppoa elämä tukien varassa on. Tähän tapaan: "Entisissä asuinkunnissani tiesin ihmisiä, jotka ihan suoraan jutellessa kertoivat, että eivät halua mennä töihin koska on paljon kivempaa olla tekemättä mitään ja rahaa saa kuitenkin aina Kelalta ja/tai sossusta."
tuo lainaus on Antti Raution blogitekstistä: Oma vai yhteiskunnan vastuu?
-pakko tässä nyt todeta, että mielestäni ensisijaisesti vastuu on jokaisella itsellään!

On varmasti totta, että henkilöitä, jotka ovat työttöminä työnhakijoina, tai peräsi pelkällä toimeentulotuella, eikä heillä ole aikomustakaan työllistyä. Heistä varmasti osa on työkyvyttömiä joiden lääkärit eivät kuitenkaan osaa kirjoittaa oikeanlaisia lausuntoja jotta henkilöt pääsisivät eläkkeelle. Olen varma, että suurin osa työttömyyspäivärahaa saavista henkilöistä on valmiita ottamaan [mikä sana tähän?] työpaikan normipalkalla. Työttömyyspäivärahaa saavat myös vajaakuntoiset työnhakijat joiden ei voi aina olettaa ottavan töitä vastaan. He saavat työttömyysturvaa koska eläke on evätty.

Mistä töitä työhaluisille työttömille?

Työttömien pitäisi saada töitä. Suuri joukko työssäkäyviä on sitä mieltä, että töitä kyllä tekevälle löytyy, ei muuta kuin hakemaan niitä töitä - siten homma hoituu!

Tottakai se niin hoituukin, mutta mutkan kautta. Työttöminä on paljon henkilöitä joilla on hyvä koulutus ja osaaminen. Lisäksi on paljon sellaisia työtehtäviä joihin ei välttämättä koulutusta tarvita vaan työn oppii nopeasti: päivässä parissa, tai kuukaudessa kahdessa.

Nyt siis tehdäänkin niin, että jaetaan töissäolevat kahteen kastiin:

1) ryhmään yksi ilmoittautuvat ne töissäolevat joiden mielestä työttömien on oikeasti nykyisin vaikea löytää töitä ja siksi töissäkäyvien pitää verotuksen kautta heitä elättää. Heidän verotustaan kiristetään 1%-yksiköllä.

2) ryhmään kaksi ilmoittautuvat ne joiden mielestä työtön kyllä löytää töitä jos vaan töitä aktiivisesti etsii ja on töitä valmis tekemään. Ryhän 2 töissäkäyvien ei ole tarpeen työttömiä nykymittakaavassa elättää ja siksi heidän verotustaan alennetaan 1%-yksikkö. 

Jatkoa seuraa...

Kun työlliset on saatu jaettua ryhmiin niin kuka tahansa työtön voi sen jälkeen ilmoittaa, että on valmis tekemään jonkun tietyn ryhmään kaksi kuuluvan henkilön työt. Tuon jälkeen ryhmän kaksi jäsen on velvollinen opastamaan tilalleen haluavaa työtöntä maksimissaan neljä kuukautta jolta ajalta työtön saa ylläpitokorvausta ja tuon ajan jälkeen hän saa työpaikan ja tehtävää aiemmin hoitanut pääse osoittamaan kuinka helppoa työpaikan löytäminen on mutta hänen pitää löytää työnsä vapailta markkinoilta. Hän ei saisi siis mennä kenenkään tilalle kuten hänen tilalleen tullut sai.

Tottakai pitäisi ottaa huomioon se, että ei työtön voisi tuosta vaan ilmoittaa lähtevänsä "insinööriksi" vaan pitäisi olla työhön tarvittava koulutus ja kyky. Osaamisensa voisi sitten näyttää tuona opastusaikana.

* * *

On paljon sellaisia tehtäviä joihin normiälyn, järjen, ja muistin omaava henkilö oppii viikossa parissa. Tai niin minä luulen. Tuollaisia hommia ovat esim.:
-kaupan kassa
-varastomies
-autonkuljettaja
-sihteeri
-huoltomies
-opettaja
-etuuskäsittelijä

"Oppii" - oppii siis kun on oikeanlainen osaaminen pohjalla: koulutus tai kokemus.

* * *

Nyt kun olen näin hyvän työllistämisadean heittänyt ilmolille niin varmasti moni työtön jo alkaakin ilolla odottaa, että koska voi mennä ilmoittautumaan töihin, vaikka naapurikahvilaan myyjäksi. 

Vielä enemmän tulevaa odottavat ne työlliset jokta palavat halusta päästä näyttämään kuinka helppoa töiden löytäminen heidän osaamisellaan on.

Onneksi työllisyys on nousussa, ja varmasti myös tehtyjen yliytyötuntien määrä - onhan toki niin, että niitä ylitöitä eivät osaa tehdä kuin töissä jo olevat - vitsi, vitsi :-D ?

Mukavaa loppukesää kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Tuota noin, mitähän tähän nyt sanoisi. Minähän en väitä, että kaikki työttömät olisivat työhaluttomia, en edes että suurin osa olisi työhaluttomia. En todellakaan väitä. Osa on työhaluttomia, siitä ei pääse mihinkään ja suurin osa ihan varmasti haluaisi tehdä töitä. Väännetään vähän rautalankaa, niin suurin osa tarkoittaa jotakin välillä 51 % - 99 %. Nyt kun käännetään ympäri, niin tämähän tarkoittaa sitten sitä, että mielestäni työttömistä jotakin välillä 1 % - 49 % ei halua tehdä töitä.

Pysytäänkö kärryillä vielä? Hyvä. Minä en osaa sanoa, mikä se prosenttiosuus on, mutta tuohon väliin se osuu ihan varmasti. Minä tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa ja monesti ihan tuntemattomatkin ryhtyvät kanssani juttusille lähes tulkoon missä vaan eikä minulla ole mitään syytä epäillä heidän syöttävän minulle pajunköyttä. Minä en myöskään ole koskaan elämässäni liikkunut ns. seurapiireissä niiden "parempien ihmisten" kanssa vaan ihan muidenlaisten ihmisten kanssa, joten elämän eri kirjot ovat tulleet hyvin tutuksi. Se, uskotaanko minua nyt tässä kun näitä kerron, on minulle ihan yhdentekevää.

En minä mustamaalaa työttömiä ryhmänä. Minä olen itsekin työtön tällä hetkellä. Minä en myöskään ole väittänyt, että sosiaalitukien varassa voisi elää helposti herroiksi. Tukien varassa kyllä pärjää eikä ole pakko syödä kaurapuuroa, makaronia ja halvinta einesmakkaraa joka päivä, sillä se, mihin ne tuet käyttää, on monesti ihmisestä itsestään kiinni. Vielä varmistukseksi, ei todellakaan aina mutta useasti kuitenkin.

Minun teksteihini saa toki viitata, kun niitä täällä kerran julkisesti kirjoittelen, mutta toivoisin että ei vääristellä niitä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Lopusta tekstistäsi sen verran, että Suomessa on paljon hommia, joissa on vähintään ok liksa ja jonka pystyisi oppimaan nopeasti. Mutta kun se ei auta työllistymiseen tipan vertaa. Nykymaailmassa pitää olla koulutus sekä todistuksia erinäisistä osaamisista. Esim. kuljetusalalla se, että ihmisellä on ajokortti, ei tarkoita vielä yhtään mitään. Ei sillä ajokortilla voi vielä töitä tehdä, kysykää vaikka EU:lta.

Eikä nykymaailmassa koulutuskaan todista mitään, jos se ei ole oikealle alalle. Vaikka olisit koulutettu luokanopettaja, niin ei sillä huoltomieheksi pääse vaikka kuinka itse haluaisi. Tietyömaalle et pääse tikkarimieheksi ihan tuosta vaan vaan ainakin pari osaamiskorttia täytyy olla taskussa, varmaan useampikin. Sitten ihmetellään kun ihmiset eivät työllisty. No miten työllistyt, jos ensin pitää päästä kurssille esim. työturvallisuuskorttia tai tieturvakorttia tai tulityökorttia suorittamaan? Kurssit ovat monesti täysiä ja monesti aika hintavia sille työttömälle.

Minun mielestäni kaikille työttömille pitäisi kurssittaa noita kortteja ihan liukuhihnalta ja ilmaiseksi. Poistetaan kaikki esteet ja mahdolliset tekosyyt sen työllistymisen edestä. Varmasti tulisi ajan mittaan halvemmaksi tälle yhteiskunnalle tuo, kuin että ei tehdä yhtään mitään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ihan vain tiedoksi että...

Myyjä: Kaupankassoille ei palkata enään erikseen työntekijöitä vaan työntekijät ovat talon omaa väkeä joille jaetaan vuorot sen mukaan ovatko he varastossa, osastolla vai kassalla esim myymäläpäälikköjä näkee nykyään usein seisomassa kassan ääressä piippaamassa tuotteet lukijaan ja rahastamassa kortilta. Työntekijäl odotetaan hyvää vuorovaikutustaitoa, oma-aloitteisuutta ja luontaista myyntitaitoa.

Varastotyöntekijä: pieneen varastoon riittää kolmesta kahteen työntekijää vuoroa kohden, keskisuureen viidestä neljään ja suureen kymmene tai enemmän. Varastotyöntekijöiden työtä helpottaa nykyään tietokoneet, robotit ja muut koneet kuten trukit. Tietysti logistiikka-alan koulutus on hyväksi.

autonkuljettaja: Vaatii ajokortin ja jonkun joka palkkaa kuljettajaksi, vai menisitkö kortittoman autonkuljettajan kyytiin? Linja-autolle ja kuorma-autolle taas täytyy puolestaan ajaa oma kortti erikseen.

sihteeri: sihteerin työtä ei oikeastaan ole enään olmassa, sillä sihteerin ovat korvanneet tietokone ja älypuhelin. Se mihin ennen tarvittiin sihteeriä ennen, pystyy johtaja/toimitusjohtaja nykyään itse.

Huoltoyhtiön työntekijä (esim L&T, ISS tai SOL): Työ vaatii fyysistä kuntoa, eivät muumuassa palkkaa huonokuntoisia tai selkärikkoisia. Kouluttabat kyllä itse työntekijänsä, mutta huoltofirmasta ja paikkakunnasta riippuen yhtiö palkkaa vain tietyn määrän työntekijöitä. Työ vaatii myös ajokortin, sillä työssä joutuu ajamaan jopa eripaokkakunnille huoltofiman kohteisiin.

opettaja: opettajan työ vaatii koulutuksen yliopistosta, en ainakaan ole kuullut että kukaan olisi päässyt opettajaksi esim peruskoulupohjalta. Syy on se että opettajan täytyy tietää muutakin kuin se vanhentunut tieto jonka oppi itse koulussa aikoinaan.

etuuskäsittelijä: Googlamalla löytyi - "Etuuskäsittelijän kelpoisuusehtona on sosionomin tutkinto, pätevien hakijoiden puuttuessa tehtävät soveltuvat sosionomiopiskelijoille tai sosiaalityön opiskelijoille."

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Hyvät Antti ja Daniel, olen kanssanne täysin samaa mieltä siitä mitä kommentoitte.

Antti, ajatukseni oli vain viitatan tuohon yhteen pätkään kirjoitustasi siinä tarkoituksessa, että se käsittääkseni kuvaa hyvin ihmisten ajatusmaailmaa. Ei toki kaikkien. Kirjoituksesi aiheesta oli erinomainen - jokaisen pitäisi lukea se kokonaan.

Daniel, kummityttöni opiskelee sairaanhoitajaksi. Lukiopohjalta on ollut kaupan kassana ja hyllyttämässä - tuo homma ei siis vaadi alan koulutusta mutta kyllä monesti vaaditaan, että on merkonomi jotta vakipaikan saa.

Varastotyöntekijänä olen itsekin työskennellyt, ja ensin ihan yksin kunnes sain yhden alaisen. Tuollaista hommaa normaalijärjellä varustettu henkilö pystyy kyllä tekemään ihan peruskoulupohjalta.

Autonkuljettajanakin olen työskennellyt, ja totta: vaatii mm. ajokortin, nykyisin monesti muitakin kortteja...

- - -

Etuuskäsittelijä: "...oikeanlainen osaaminen pohjalla: koulutus tai kokemus."

Noita kortteja pitäisi kyllä olla työttömällä mahdollisuus suorittaa TE-toimiston järjestämillä kursseilla kuten joskus ennen vanhaan. Nykyisin pitää ensin olla se työpaikka jossa korttia tarvitaan, joo.

Odottelen TE-toimistolta vastausta kysymykseeni kolmen kurssin osalta: moniko on kursseille päässyt ja mihin he kurssin jälkeen työllistyvät. Tästä jossain vaiheessa tarkemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset