JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Sosiaalisten tulonsiirtojen laskemisen automatisointi

Sosiaalisten tulonsiirtojen automatisointi

Yksi merkittävä askel siirryttäessä kohti perustuloyhteiskuntaa on sosiaalietuuksien laskennan automatisointi. Uutisissa on ollut otsikko jossa on kerrottu, että Kelan asumistukihakemukset saattavat ruuhkautua kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin.

Jo nykyisin Kela käsittelee automaattisesti mm. työttömyysturvahakemukset. Tosin ensimmäistä hakemusta ei käsitellä automaattisesti ja se johtaa monesti siihen, että asiakas joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, jonka käsittely myös olisi mahdollista automatisoida - ja pitäisi automatisoida.

Sosiaalitukien käsittely pitäisi mielestäni automatisoida.

Esimerkiksi asumistukea hakeva täyttäisi tietokantaan tietonsa, kuten; asumismuoto, vuokran määrä, ja tulot. Tietojen perusteella kone saman tien laskisi henkilölle myönnettävän asumistuen määrän. Ratkaisun saisi siis heti kun hakemuksen tekisi jos vaan pystyisi antamaan tarpeelliset tiedot. Kelaan tulisi luonnollisesti lähettää kopio vuokrasopimuksesta yms. asiakirjat.

Huijaukset?

Johtaisiko käytäntö huijauksiin - en usko. Hakemukset pitäisi tottakai tarkastaa jälkikäteen. Tuolloin huijarit jäisivät kiinni mutta tuen saaminen ei viivästyisi siksi, että henkilökuntaa ei olisi ruuhkahuipun hetkellä riittävästi. Lisäksi tottakai ohjelmallisesti tulisi aina tarkastella onko hakijan hakemus realistinen - automatiikka poimisi siis "kummalliset" hakemukset sivuun käsityönä käsiteltäviksi, ja siitä menisi saman tien ilmoitus myös tuen hakijalle joka voisi sitten heti lähettää lisätietoja Kelaan.

Toimeentulotukihakemusten automatisointi

Myös toimeentulotukihakemukset voitaisiin automatisoida, ainakin niiden kohdalta joilla tarve on jatkuva. Homma toimisi yksinkertaisimmillaan siten kuin Kelan maksamien työttömyysetuuksien hakeminen nykyisin: rasti ruutuun; haen toimeentulotukea ensi kuulle.

Toimeentulotuki laskettaisiin sitten automatiikalla samantien kun tiedettäisiin: vuokran määrä, kiinteä vesimaksu, säännölliset tulot. - - > Ja hups: tuki olisi tilillä heti kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä.

Lisäksi monella toimeentulotuen saajalla lienee muitakin huomioon otettavia menoja, kuten sähkölasku. Mielestäni senkin voisi siirtää automatiikkamaksuun. Asiakas ilmoittaisi hakemuksessa laskun määrän ja raha maksettaisiin asiakkaan tilille. Asiakkaan tulisi tottakai lähettää lasku tiedoksi Kelaan jotta väärinkäytöksiltä vältyttäisiin. Asiakas voisi myös halutessaan pyytää Kelaa maksamaan laskun suoraan laskuttajalle ilmoittamalla maksun saajan tilinumeron. Automatiikka ei tietenkään maksaisi kohtuutonta sähkönkulutusta vaan suuret sähkölaskut siirtyisivät virkailijan käsittelyyn.

Tasapäistäminen = vähemmän byrokratiaa

Toisaalta voisi olla helpompaa ja järkevämpää, että toimeentulotuen saajalle maksettaisiin talouden henkilöluvun mukaan suhteutettu summa sähkölaskuun. Esim. 30e/kk. Jos tuen saaja kuluttaisi sähköä vähemmän niin hän siitä vähän hyötyisi, ja silloin hänen olisi järkevää jopa kilpailuttaa sähkönhankintansa. Noin menetellen säästyisi myös virkailijoiden aikaa kun kaikkia sähkölaskuja ei olisi tarpeen tarkistaa.

Sama kuin sähkölaskuun pätee öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvan osalta öljylaskuun.

Robotiikassa on tulevaisuus!

Kaikki sosiaalitukien maksatus olisi järkevää, ja jopa inhimillisitä, siirtää automatiikalla toteutettavaksi. Roboteille siis kuten nykyään on tapana mediassa sanoa - heh. Sitä, että tukia olisi maksettu oikein tarkasteltaisiin sitten jälkikäteisvalvonnalla joka olisi mahdollista merkittävästi nykyistä pienemmin henkilöstöresurssein. Säästöä siis syntyisi - enemmän kuin mitä huijausyrityksiin menisi rahaa.

Suurimpia vastalauseita voivat esittää ne jotka omaavat huijariluonteen ja uskovat sen vuoksi, että kaikki muutkin lähtökohtaisesti huijaavat heti kun se on mahdollista siten että saa edes hetken hyödyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mitä jos asumistukien anominen jätettäisiin niille, jotka nämä tukirahat saavat? Siis huoneistojen omistajille/yhtiöille.
Olisi varmasti helpompi automatisoida kyseinen prosessi, kun "Rysänperän mummon" ei tarvitsisi opetella tietokoneistettujen kaavakkeiden täyttöä.

Henry

Juhani Vehmaskangas

Se merkitsisi, että vuokralaisen tulisi antaa vuokralaiselle tulo- ja omaisuustietonsa sekä ilmoittaa vuokranantajalle niissä tapahtuvista muutoksista.

Noiden "Rysänperän mummojen" määrä koko ajan vähenee, ja monella on osaavia lapsia auttamaan. Muutaman mummon hakemuksen käsinkäsittely ei näyttele merkittävää roolia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näin kyllä, mutta samalla ihmiset näkisivät mihin nämä "sosiaaliset tulonsiirrot" oikeasti menevät.

Henry

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #5

Uskon, että vuokralaiset tietävät jo nytkin, että ne rahat tulonsiirrot menevät vuokranantajalle. Vai mihin ajattelit, että ihmiset näkisivät niiden menevän?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Mitä sanktioita huijareille tulisi? Jos ei mitään, eikö kannattaisi yrittää repiä systeemistä ulos mahdollisimman paljon rahaa kerta toisensa jälkeen?

Edit. Esimerkiksi ilmoitan robotille vuokrasummaksi 800 euroa, vaikka 600e on oikea summa. Peritäänkö kiinni mahdollisesti jäädessä ylimääräinen 200e minulta pois, vaikka olen jo tuhlannut sen ja PA?

Juhani Vehmaskangas

Tottakai huijattu raha perittäisiin takaisin. Lisäksi tulisi tietysti petostuomio siihen päälle. Ja kiinni jäisit tottakai koska virkalija jälkikäteen tarkistaisi oikean vuokrasumman mm. vuokrasopimuksesta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Mitä jos asumistukien anominen jätettäisiin niille, jotka nämä tukirahat saavat? Siis huoneistojen omistajille/yhtiöille."

Tuo on jo hyvää vauhtia toteutumassa :

"
Tietojenvälitys vuokranantajien ja Kelan välillä

Asiakkaan ei tarvitse toimittaa Kelaan vuokrasopimusta ja selvitystä vuokran määrästä, jos Kela saa vuokrasopimustiedot vuokranantajalta sähköisesti.
Vuokranantajat, joilta Kela saa vuokrasopimustiedot sähköisesti:
"

http://www.kela.fi/mukana-olevat-vuokranantajat

Toimituksen poiminnat

Sivut