JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Äänioikeus pitäisi poistaa myös vanhuksilta

Meillä täällä Suomessa on kaikilla yhtäläinen äänioikeus. Siis sen jälkeen kun olemme täysi-ikäisiä. Samanlainen on tilanne monessa muussakin oikeusvaltiossa - itse asiassa kai kaikissa oikeusvaltioissa. Nyt olisikin Suomen aika näyttää esimerkkiä ja poistaa äänioikeus yli 80-vuotiailta sekä niiltä joiden odotettavissa oleva elinaika on alle vuoden.

Äänioikeuden antamista 16-vuotiaille pitäisi harkita ainakin kuntavaalisessa ja maakuntavaaleissa.

Jokaisella äänestäjällä pitäisi olla sitä suurempi mahdollisuus vaikuttaa tulevien päätöksentekijöiden valintaan ja sitä kautta tuleviin päätöksiin mitä enemmän hän todennäköisesti tulisi noista päätöksistä kärsimään - no ehkä joku voisi hyötyäkin.

18-25 vuotiailla tulisi kullakin olla kaksi ääntä kaikissa vaaleissa. Ehkä eduskuntavaaleissa jopa kolme!

26-vuotta täyttäneellä olisi sitten enää yksi ääni, kunnes hän täyttäisi 50-vuotta. 50 vuotta täyttäneillä ja sairaseläkeläisillä olisi kullakin vain 0,5 ääntä, ja yli 70-vuotiailla vain 0,25 ääntä. 80-vuotta täyttäneillä ei olisi äänioikeutta lainkaan.

Käytäntö olisi kiistämättä oikeudenmukaisempi kuin nykyinen systeemi jossa jokaisella on yksi ääni. Kun nuoremmilla olisi enemmän ääniä niin he voisivat paremmin vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Vanhoilla kääkillä taasen on niin vähän sitä tulevaisuutta jäljellä, että ei se juurikaan äänestämällä parane - päätökset kun eivät politiikassa synny hetkessä. Minulla olisi seuraavissa vaaleissa 0,5 ääntä.

Moni ajattelee, että esittämälläni tavalla äänioikeutta rajoittaen ei eläkeläisten ääni kuuluisi riittävästi. Kyllä se silti kuuluisi koska eläkeläisten lapset ottaisivat heidätkin huomioon, koska heidät olisi hyvin kasvatettu, ja kasvatettu ajattelemaan myös vanhuksia, ja oikeudenmukaisuutta. Nuori varmasti ajattelisi äänestyspäätöstä tehdessään sitäkin, että miten vanhuksia kohdellaan - millaisia vanhuksia koskevia päätöksiä tehtäisiin, hän mieltäisi, että eipä aikaakaan kun hän itse on vanhus. 

"Kuolinvuoteella" makaavan potilaankaan ei ole tarpeen saada äänioikeutta. Miksi kuolevalle pitäisi antaa minkäänlaista valtaa päättää siitä millaisia edustajia hänen kuolemansa jälkeen on päätöksiä tekemässä?

* * *

Esitystä pitävät varmasti hyvänä kaikki ne joilla on empaattisia lapsia, ja sellaisiahan me kaikki pyrimme lapsistamme kasvattamaan, vai kuinka?

Kuitenkin eduskuntapoliitikot tyrmäävät tämän idean koska eläkeläisillä on niin suuri äänimäärä.

Jos voisin keskustella asiasta eläkeläisten kanssa kasvotusten niin olen varma, että saisin heistä suurimman osan olemaan kanssani samaa mieltä. Itsekkäät ihmiset ovat asia erikseen, kuten myös dementikot.

* * *

Sanokaa vaan: tämä on Juhanin viimeaikaisista ideoista paras ja kannatettavin! Elokuu alkoi siis hyvin yes

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Minä olen kyllä miettinyt että äänioikeuden ikärajan voisi muuttaa tuonne 35:n paikkeille, samoin asevelvollisuusiän.
- -
Kivoja blogeja sinulla. Eikä itsëvarmuuttakaan puutu. Oikein käytettynä se on hienoa ja arvokasta. Heikot eivät siihen pysty .Hyvää jatkoa.

Juhani Vehmaskangas

Kiitos! Useammin minua täällä haukutaan kuin kehutaan. Tänään kello 13:07 vaihteeksi vähän faktaa te-toimistosta tulossa :-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ajattelepa vaikka jos niin tähän kuin moniin muihinkin forumeihin säännöllisesti ansiokkaita blogeja kirjoitteleva Raimo Ilaskivi (syntynyt toukokuussa 1928) ei enää yhdeksään vuoteen olisi saanut äänestää.

http://blogit.iltalehti.fi/raimo-ilaskivi/

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ilaskivihän on suorastaan loistava esimerkki, ottaen huomioon mm. hänen eläkejärjestelmäänsä koskevat "tulevaisuus maksakoon laskun" mielipiteensä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Hauska ajatusleikki. Yksi asia siinä vain on pielessä; koska suuri osa nuorista ei viitsi äänestää lainkaan, ainoastaan aktiivisesti politiikassa mukana olevat nuoret, myös 'poliittisiksi broilereiksi' kutsutut, äänestävät. Useammalla äänellä per broileri, jos tuo järjestelmä tulisi käyttöön.

Ei kovin mukava tulevaisuudenkuva, lopullisen katastrofin päivä siirtyisi lähemmäksi.

Juhani Vehmaskangas

Ehkä kuitenkin voisi käydä niin, että nuoret mieltäisivät, että he voivat todellakin äänillään vaikuttaa vaikka eivät olisikaan väestöryhmänä enemmistö, ja se aktivoisi nuoria käyttämään äänioikeuttaan.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Paskin ehdotus ehkä ikinä (anteeksi alatyyli).

Juhani Vehmaskangas

Kiitos! Moll minua vähän kehui - kehuja on aina kiva saada. Moitteet eivät ole kivoja. Kritiikkiä arvostan, varsinkin silloin kun se perustellaan.

Varmasti suurin osa lukijoista on kanssasi samaa mieltä - mutta minulla ei olekaan ollut tilaisuutta keskustella heidän kanssaan ja kääntää heidän päätään. Sama pätee sinuun.

Mutta kiitos kommentista.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen huolestuneena jo pitkään seurannut Juhani-paran tilanteen kehittymistä. Minä ja moni muukin on välillä kehunut jotta hän jaksaisi kirjoitellessaan ajatella enemmän. Mutta nyt on toivo mennyt.

Täytän tänä vuonna 80. Olisikohan mahdollista jotenkin testata kumpi meistä on niin dementoitunut että äänioikeus pitäisi ottaa pois? Jos testi osoittautuu hyväksi, sitä voisi soveltaa kaikkiin tällä hetkellä äänioikeutettuihin. Pelkän iän käyttö olisi ikäsyrjintää.

Toimituksen poiminnat

Sivut