JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

TE-toimiston kyvyttömyys ymmärtää suomen kieltä

Kaikkihan me tiedämme, että viranomaiset eivät aina syystä tai toisesta ymmärrä niille esitettyjä kysymyksiä. Eivät varmasti aina ymmärrä asiakkaille itse esittämiinsä kysymyksiin saamiaan vastauksiakaan. Yksi syy siihen, että viranomainen ei ymmärrä on, että ei haluta ymmärtää. Viranomaisen toimija yrittää päästä helpolla jättämällä ymmärtämättä - ymmärtämällä väärin. Minulla on tästä hyvä esimerkki te-toimiston kohdalta.

* * *

Esitin te-toimistolle 16.7.2017 seuraavan kysymyksen:

TE-toimiston sivuilla on haettavissa seuraavat työvoimakoulutukset:

Sähköturvallisuuskoulutus SFS 6002 (nro 673139)
Hygieniapassikoulutus (nro 673339)
Työturvallisuuskorttikoulutus (nro 673086)

-mainitsemieni koulutusten hakuajat päättyvät elokuun 2017 aikana.

Pyydän, että TE-toimisto ilmoittaa minulle sähköpostitse 15.9.2017 mennessä seuraavat tiedot:

Kuinka monta hakemusta kuhunkin koulutukseen tuli?

Mihin yrityksiin hakijat koulutusaloittain työllistyvät?

Vastaustanne odottaen,

Juhani

* * *

TE-toimisto antoi seuraavan vastauksen:

Kursseille hakeneille ilmoitetaan hyväksyminen tai hylkääminen. Muille, jotka eivät ole hakeneet kurssille, ei ilmoiteta mitään.

Korttikoulutuksiin ei pääse jos ei ole hakiessaan ilmoittanut yritystä, johon pääsee kortin suoritettuaan. Työllistävä yritys voi siis olla miltä alalta tahansa, jossa ko.korttia tarvitaan työtehtävien hoitamiseksi.

Määrärahojen jatkuvasti pienentyessä, yo. menettelyllä pyritään työvoimakoulutuksen vaikuttavuuden lisäämiseen. Kun koulutuksen jälkeen on työpaikka tiedossa, henkilö työllistyy ja vaikuttavuus lisääntyy, kun henkilö ei jää työttömäksi. Työministeriö seuraa vuosittain koulutuksen vaikuttavuutta ja mikäli koulutuksen jälkeen jäädään paljon työttömäksi, koulutusta ei enää järjestetä, mm. atk-peruskoulutus lopetettiin aikanaan sillä perusteella, kun lähes kaikki jäivät koulutuksen jälkeen työttömäksi.

Jos löydät yrityksen joka palkkaisi sinut työtehtäviin, mutta vaatii jotain noista mainitsemistasi korteista, voit hakea koulutukseen ja mainitset sitten hakemuksessasi kyseisen yrityksen, luultavasti sinut hyväksyttäisiin sitä suorittamaan.

Mikäli tarvitset lisätietoja, voit olla yhteydessä työvoimakoulutuksen asiantuntijoihin Sinikka Viljaseen, paikalla 14.8.17 alk. os. sinikka.viljanen@te-toimisto.fi tai  Outi Kontakseen os. outi.kontas@te-toimisto.fi

 

terveisin

Ulla Koskenjoki

* * *

Erinomaista palvelua!(?)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa se oli melko hyvää palvelua, koska jopa vaivautuivat vastaamaan sinulle. Vastaus oli vieläpä personoitu eikä yleinen valmiiksi printattu selonteko.

Koska sinulla ei kysymyksessäsi ollut mitään itseäsi koskevaa suhteessa TE-toimistoon, niin olisi voinut olettaa, ettei sieltä olisi tullut vastausta lainkaan. Korkeintaan sitten, jos olisit esittänyt itsesi journalistiksi tai jonkinlaiseksi tutkijaksi, lopputyön tekijäksi tutkintoasi varten t.m.s.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Mutta kun: ...

Viranomaisen on PAKKO vastata asiallisesti sille esitettyhin asiallisiin kysymyksiin. Vaikka kysymykset olisivat tyhmiä, kuten tässä tapauksessa.

* * *

Olen niin ilkeä ihminen. Siksi vastasin saamaani vastaukseen:

"Hei,

Viitaten lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta pyydän vastausta esittämiini kysymyksiin.
Pyydän lisäksi ottamaan huomioon sähköistä asiointia koskevan lain ja hallintolain.
Mikäli vastausta ei anneta niin haluan valituskelpoisen päätöksen.

Kysymykset olivat:

Kuinka monta hakemusta kuhunkin koulutukseen tuli?

Mihin yrityksiin hakijat koulutusaloittain työllistyvät?

Ystävällisesti,

Juhani Vehmaskangas"

* * *

Jo nyt voin sanoa ja todeta, että viranomainen ei ole taaskaan lakia noudattanut. - mutta se on Suomessa arkipäivää, hyväksyttävää, ja sen kanssa pitää jokaisen vaan osata elää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En edelleenkään ole vakuuttunut siitä, että viranomaisilla on velvollisuus vastata tuollaisiin yleisiin tilastokysymyksiin. Julkisuuslaki koskee julkisia asiakirjoja, mutta sinä pyysit eräänlaista tilastomateriaalia.

Hehän antoivat ymmärtää vastauksessasi, että kaikki "korttikurssilaiset" ovat jonkin yrityksen työpaikan saannin vuoksi siellä, joten on oletettavaa, että he kaikki "työllistyvät" tuon kurssin pohjalta. Soveltuvin osin ovat siis tehneet eforttia antaakseen sinulle jotain vastausta.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #3

Kyllä viranomaisella on velvollisuus vastata tuollaisiin kysymyksiin. Mutta jos kysymykseen ei ole heti antaa vastausta vaan se vaatii toimenpiteitä niin noista toimenpiteistä voidaan kysyjää veloittaa. Mutta kysyjälle pitää ennen toimenpiteitä ilmoittaa, että tästä tulee kuluja xx/e/h, jonka jälkeen kysyjä saa hetken miettiä, että haluaako vastauksen.

Toimituksen poiminnat

Sivut