JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Tupakka, viina, ja viiripäiset päättäjät?

Vuoden 2018 budjetti on julkistettu. Tupakan hinta nousee keskimäärin 18% - eli keskimäärin eurolla per aski. Hei haloo! Mutta ei se kuitenkaan niin paha juttu ole. Jos köyhä eläkkeensaaja polttaa 5-6 savuketta päivässä niin hänen saamansa takuueläkkeen korotus kattaa tuon. Jos polttaa enemmän niin menee miinuksen puolelle.

Viinan verotus ei käsittääkseni nouse. Ja ansiotuloveroa tullaan laskemaan vaikka moni kaltaiseni "parempi tietäjä" oli tuon suhteen eri mieltä. Mutta talouskasvusuunnitelmissa mennään ensi vuotta eteenpäin - ainakin vielä tänä vuonna siis, kun päätöksiä tehdään.

Viiripäiset päättäjät?

Mikä päättäjien päissä viiraa? Yksi suuri virhe oli aikoinaan tuo laki takuueläkkeestä. Se vei eläkeläispuolisot keskenään tasa-arvoiseen asemaan, jos siis olivat, ja ovat köyhiä, ja se vei heidät parempaan asemaan kuin ilman eläkettä kitkuttava köyhä pariskunta.

Jos takuueläkevirhettä ei olisi tehty niin nyt voisi hallitus hyvillä mielin nostaa kansaneläkettä 660e/kk summasta jopa tasoon 740e/kk ilman, että siitä tulisi hallaa taloudelle - vaan hupia siitä tulisi, kansan hämmästellessä, että miksi vain eläkeläisille annetaan? - no nyt ei ole tarpeen hämmästellä?

Huomasin juuri: kansanaläke on yhä olemassa; miksi sitä ei koroteta kuten esitin edellä: kulut valtiolle: 0e/a.

Viinan hinta?

Jos alkoholiverotus pidettäisiin ennallaan ja limuviinat sun muut pikkaista väkevämmät pilsnerit tuotaisiin ruokakauppoihin niin se olisi jopa maailmantalouden luokan tappio - tuonti Virosta ehkä vähenisi. Mutta entä jos: tuodaan ne  limuviinat ja nelosoluet ruokakauppoihin, ja nostetaan samalla alkoholiveroa!(?).

Varmasti lähikaupan neloskassa pystyisi IV-oluen myymään alle kahden euron, jopa alle puolentoista euron. Joskin sitten III-oluen hinta saattaisi nousta, ja nousisikin, euroon. Mutta kansa kiittäisi, ja ostaisi enemmän - no ei ostaisi - mutta saman määrän, olutta lähikaupoista ja kuppiloista kuin tähänkin saakkaa.

Niin joo - ravintoloiden ALV:tä pitäisi tottakai laskea. Kun ALV on tuopin hinnasta 24%, tuopin hinnan ollessa 7 euroa, on veron määrä 1,68 euroa per tuoppi. Kun ALVi lasketaan 17%:iin niin tuoppi maksaa enään 6,25 euroa, ja tuo 75 senttiä on se ratkaiseva ero!

Rosentit

Ehkä prosentit eivät ole ihan sata kohdallaan esille ottamissani esimerkeissä  - eivät kai ole. Mutta jokainen dosentti tietää, että tärkeintä ei ole rosenttien määrä vaan se miten homma oikeesti rulaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Entäs jos ?

Jappastelun ja pilin nypläämisen asemasta tehdään kerrankin reipas ratkaisu.

Alkoholin hinta harmonisoidaan Suomessa suoraan Saksan tasolle. EU ssa ylipäänsä on tavoitteena harmonisoida kaikkien kulutustuotteiden ja palvelujen hinnat, jos nyt ihan oikein ne -90 luvun lupaukset muistan. Toki, Kepulaiset umpihurskaat jeesustelijat saisivat tästä p-halvauksen, mutta entäs sitten. Lopputuloshan olisi toimiva.

Esimerkiksi kori hyvää olutta muutamalla eurolla, tai kolmen vartin pullo viinaa, Kornia. Alle kympillä ? Jakelu hoituisi keskusliikkeiden kautta ympäri Suomen. Kilpailu pitäisi hintatason varmasti linjassa.

Samalla, kun erikoinen ja älytön viinamatkailu ja naurettava kikkailu loppuisivat, niin verorahat alkoholin myynnistä, sekä monesta muusta tapahtumasta jäisivät yllättäen Suomeen ja alkoholin kokonaiskulutus pysyisi lienee kutalkuinkin ennallaan, veikkaan. Nythän matkalaisten keula suuntautuu jo Iklaan, tai Valkaan. Latvian rajalle. Ajomatkaa Tallinnasta tulee sinne yli 150 km suuntaansa. Mitähän seuraavaksi, kun Latviassa hinnat nousevat ?

Btw. Tämä yhtenäishinnoitteluhan toteutuu joka tapauksessa, ja todennäköisesti silloin, kun liittovaltion hallitus näin ilmoittaa..

Toimituksen poiminnat

Sivut