JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Vainoaminen on nykyajan "seurustelua"?

  • Vainoaminen on nykyajan "seurustelua"?
  • Vainoaminen on nykyajan "seurustelua"?
  • Vainoaminen on nykyajan "seurustelua"?

Olen bongannut viimeksi kuluneen reilun vuoden aikana lehdestä kolme juttua vainoamisesta. Kaikki jutut ovat olleet Satakunnan Kansa (SK) -lehdessä. Tuolloin asuin Porissa ja lehteä paljon tuli luettua.

Alibista luin vainoamista koskeneen laajan jutun liittyen siihen, että erästä naislaulajaa vainottiin.

Nuo kaikki kolme SK:n juttua ovat melko tavalla erilaisia - kuitenkin niistä voi melko hyvin lukea tapahtumien kulkua. Uutiset eivät siis noissa tapauksissa ole olleet valtamedialle tyypillisiä torsoja, vaan faktoja on selitetty paljon. -no ei missään mielessä kuitenkaan liikaa.

Ehkä noiden uutisten perusteella olisi jopa hivenen mahdollista pohtia rangaistusten oikeasuhtaisuutta. Ovatko siis tuomitut rangaistukset ja korvaukset oikeassa suhteessa tekoihin? -No - ehkä tällainen teoreettinen pohdiskelu kiinnostaa vain minua, etenkin kun ottaa senkin huomioon, että lähtöaineisto on kuitenkin melko puutteellista.

Tuo viimeisin juttu taidettiin tuomita tämän vuoden alussa, ja siksi vain siinä on tuomittu maksettavaksi myös rikosuhrimaksu. Joten ottakaa se huomioon jos juttuja vertailette. Kaksi muuta juttua ovat *(muistaakseni) vuoden 2016 satoa. Niissäkin varmasti olisi ollut aihetta rikosuhrimaksun tuomitsemiseen, mutta rikosuhrimaksua koskeva laki ei vielä tuolloin ollut voimassa.

 

- - -

 

*(muistaakseni) koska minulla ei jostain syystä ole kuvissa tallessa päivämääriä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Luulenpa, että noita vainoajia on ollut aina. Nykyisin meillä on lainsäädäntö näitä ihmisiä vastaan, ja tapaukset nousevat julkisuuteen.

Täällä Tampereella sattui vuonna miekka ja kirves, eli ennen nettiä, ikävänsorttinen vainoamistapaus. Tuohon aikaan luettiin vielä paperilehtiä, ja lehtien henkilökohtaista-palsta oli erittäin luettu.

Palstalla alkoi säännöllisesti ilmestyä ilmoitus, jossa nainen haki parisuhdekumppania Tampereen bussikuskeista. Noin tarkoin määritelty ihannekumppani herätti tietysti hämmästystä muissa lukijoissa.

Myöhemmin Aamulehti ja muut paikallislehdet alkoivat kertoa rumaa tarinaa. Nainen oli rakastunut bussikuskiin, joka ei ollut kiinnostunut kyseisestä naisesta. Lopulta ahdistelu meni niin pitkälle, että poliisikin kutsuttiin apuun.

Tuohon aikaan ei muistaakseni vielä ollut lähestymiskieltolakia. Voi bussikuskipoloista:(

Juhani Vehmaskangas

No onneksi nykyisin on lähestymiskiellot ja vainoamislainsäädäntö. Joskus kun juttuja lukee tai kuulee niin tulee silti miettineeksi, että eikö asia olisi keskustelemalla selvinnyt. Toisaalta kyllä niinkin, että jos oikeasti jotain pelkää niin sitten vaan lähestysmiskielto yms. Ei siinä keskustella kannata.

Ehkä tuo bussikuskikin olisi päässyt vähemmällä kun olisi lähtenyt naisen kanssa vaikka kahville ja kertonut siellä: "olen homo". - no mene ja tiedä ;-)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä itse olen joutunut ahdistelun kohteeksi. Koska sain vain lemmekkäitä viestejä, tyydyin poistamaan viestit luuristani. Jos olisi tullut uhkauksia, olisin kääntynyt poliisin puoleen. Tämä "lempijäni" jaksoi kolme vuotta lähetellä viestejään ennenkuin meni perille, että vastausta ei tule.

Myöhemmin luin erään poliisin kirjoituksen ahdistelijoista. Jos ahdistelija lähettää sata viestiä joihin et reagoi, mutta se 101. viesti käräyttää pinnan ja lähetät sen haista vittu-viestin, ahdistelija tulkitsee, että 101. viesti saa vastauksen ja homma jatkuu entisellään.

Ahdistelijoiden kanssa ei pidä missään tapauksessa antaa tuumaakaan periksi ja suostua mihinkään keskusteluihin.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #3

Olisit vaihtanut puhelinnumeroa - tuli vaan mieleeni.
Toisaalta olen kyllä varma, että ahdistelijat eivät sovi yhteen kategoriaan. Kuten eivät muutkaan rikolliset.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #4

Numeroni on salainen, joten sitä ei voi ihan niin vain vaihtaa. Numeroni on esim. pankilla, lääkäkärilläni ja kelassa. Lisäksi kaikki ystäväni ja tuttavani. Puhelinnumeroa ei ihan niin vain vaihdeta.

Jos olisin tuntenut itseni uhatuksi, numeron vaihtaminen ei olisi auttanut tilannetta mitenkään. Tässä tapauksessa tilanne oli lähinnä kiusallinen.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #5

Et siis ollutkaan vainon kohteena. Se olisi edellyttänyt: "vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta, on tuomittava,..."

Itsekin olen ollut kahdesti tuollaisessa tilanteessa. Toinen tapaus meni oikeuteen saakka ja sain pyytämäni huikeat 50 euron korvaukset, mutta tyttö lopetti yöllisen soittelun.

Toisessa tapauksessa kyseessä oli homomies. Hän lähetteli tekstareita. Koitin aluksi ystävällisesti vastata: lopeta, tai ilmoitan poliisille - ei lopettanut, ilmoitin poliisille, lopetti.

Jos kumpi vaan noista tulee minua kadulla vastaan ja tervehtii niin minäkin tervehdin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #7

No juu, oikea termi taitaa olla häiritseminen. Olin siis kiusaantunut tilanteesta, mutta en ollut peloissani.

Tässä tilanteessa kuitenkin pitää muistaa, että ahdistelijoiden ja häiriköiden ajatusmaailma kulkee melko samalla tavalla. Eli siis koskaan ei pidä lähteä neuvottelemaan.

Ilmoitetaan vain, että tämä oli tässä eikä enää vastailla yhteydenottopyyntöihin.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #9

Niin no - lähteä neuvottelemaan....
Ihmisiä on kuitenkin eri luonteisia. Toisen kanssa keskusteleminen voi olla oikea vaihtoehto. Mutta en kuitenkaan lähtisi yksittäisen poliisin päätelmien perusteella vetämään johtopäätöksiä suuntaan enkä toiseen.

Tuossa sinunkin tapauksessasi olisit varmasti saanut korvauksia ja tekijä olisi tuomittu vainoamisesta, ja myös lähestymiskieltoon jos vaan olisit kieltoa hakenut ja ilmoittanut, että koet yhteydenotot pelottavina.

Omissa tapauksissani en minäkään kokenut pelkoa. Lähinnä yhteydenotot olivat ärsyttäviä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jahans. Puolakka antoi bannin blogiinsa. Onhan hänellä toki oikeus tuohon, mutta vähän ihmetyttää blogisti, joka hyväksyy vain kommentit, joissa ollaan samaa mieltä blogistin kanssa:o/

Jostakin syystä kuvittelin Puolakkaa hieman paremmaksi.

Juhani Vehmaskangas

Saman teki minulle. Aion kyllä asiaa vielä (ehkä) blogissani pohtia. Pitää nyt vähän miettiä ensin...

Juhani Vehmaskangas

Tämä minun piti linkittää jo alkuperäiseen juttuun mutta unohdin:
http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201705152200137173_u...
eipä tolla nyt enää ole juurikaan merkitystä, mutta laitoin nyt linkin tänne kuitenkin :)

Toimituksen poiminnat

Sivut