JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Koulu rajoittaa oppilaiden perusoikeutta; sananvapautta

Sananvapaus on yksi suomalaisten perusoikeuksista, myös kouluissa. Tuo perusoikeus on kirjoitettu mm. perustuslakiin seuraavasti: "Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia."

Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä voidaan siis antaa säätämällä asiasta laki.

Perustuslaki ei anna mahdollisuutta rajoittaa sananvapautta lakia alemmanasteisilla säädöksillä, kuten esim. koulun järjestyssäännöllä, kuten nyt on tehty ainakin Kärpäsen koulussa.

Perusopetuslain mukaan koulussa tulee olla järjestyssäännöt tai -määräykset, "joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä." 

YLE: Oppilaalla on oikeus tuoda kännykkä kouluun ja käyttää sitä tuntien ulkopuolella. Totaalikieltoa koulu ei voi asettaa, silloin puututaan oppilaan perusoikeuksiin, muun muassa sananvapauteen.

On totta, että totaalikieltoa ei voida asettaa. Ylipäätään kännykän käyttäminen oppitunnilla on oppilaan sananvapauteen kuuluva perusoikeus silloin kun kuvaaminen ei häiritse. Samaan tapaan, koska opetus on Suomessa julkista, voi kuka tahansa, koska tahansa, mennä seuraamaan oppituntia ja kuvata opetusta.

Se, että oppilas voi julkisesti (tai salaa) kuvata opettajan asiatonta käytöstä on pikemmin oppilaan turvallisuutta ja viihtyisyyttä lisäävä kuin vähentävä tekijä. Se seikka, että tallennetta voidaan käyttää väärin on asia jota tulee arvioida erikseen, eikä se, että kuvattua materiaalia julkaisemalla voidaan syyllistyä rikokseen oikeuta etukäteiseen sananvapauden rajoittamiseen, eli tallentamisen kieltämiseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oikeassa olet Juhani. Kouluhan ennenvanhaan oli lähinnä vankila: ei saanut puhua, piti nousta seisomaan kun opettaja tuli luokkaan tai kun vastasi opettajan kysymyksiin, ei saanut edes kuiskia kavereille jne.

Eipä ole ihme että meistä on tullut tällaisia kompleksisia, useimmat pitävät suunsa kiinni. Vain jotkut, joilla oppi ei ole mennyt perille pystyvät suuta soittamaan vaikkei ole asiaa:)

Juhani Vehmaskangas

Parasta olisi kun luokissa olisi valvontakamerat joita kuka tahansa voisi jatkuvasti seurata, ja tieto myös tallennettaisiin verkkoon ainakin oppilaiden ja heidän vanhempiensa myöhempää katselua varten. Siten voisi myös kotona sairaana oleva oppilas osallistua opetukseen, tai kuka tahansa oppilas jälkikäteen katsoa tunnin uudelleen. Ehkä se myös vähentäisi kiusaamista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Opettaja voi päättää, mikä on opetusta häiritsevää. Häiritsevän esineen käyttö oppitunnilla voidaan kieltää. Kännyköillä kuvattua materiaalia käytetään varmasti enemmän kiusaamiseen kuin sen paljastamiseen. On katteetonta optimismia luulla muuta. Kiitos ei mitään kameravalvottua kyttäyskulttuuria kouluun.

Opetusta voi toki tulla seuraamaan, mutta sivistyneeseen käytökseen kuuluu tietenkin sopia siitä etukäteen. Jos koulu arvelee ulkopuolisista olevan häiriötä tai haittaa, voi vierailun kieltää. Vihamielinen tai koulutyön vastainen motiivi riittää, epäilyskin. Oikeus koulurauhaan on niin tärkeä, että vastuullinen rehtori kyllä käy hyvin tiukat neuvottelut kiukkuisten huoltajien, rasistien tai vaikkapa kilariuskovaisten kanssa ennen kuin luokan ovi heille aukeaa. Ja esimerkiksi tunnilla, jolla on tarkoitus puhua luottamuksellisista asioista ei ulkopuolisten läsnäolo ole mahdollista. Ulkopuolisten uskonnon ja et:n tunnille tulo voidaan muuten torjua sillä perusteella, että uskontokuntaan kuuluminen tai kuulumattomuus on arkaluonteinen henkilötieto, jota ei saa levitellä.

Olen ollut parikymmentä vuotta opena ja tunteja ovat käyneet seuraamassa muutamat vanhemmat alaluokilla ja alan opiskelijat. Ei opetuksen julkisuus kovasti kiinnosta edes huoltajia...

Juhani Vehmaskangas

Otan nyt kantaa vain väitteeseesi: "Ulkopuolisten uskonnon ja et:n tunnille tulo voidaan muuten torjua sillä perusteella, että uskontokuntaan kuuluminen tai kuulumattomuus on arkaluonteinen henkilötieto, jota ei saa levitellä."

Eihän voida. Kyllä oppilas voi osallistua uskonnon tai elämänkatsomustiedon tunnille täysin riippumatta siitä mihin uskontokuntaan itse kuuluu. Tunnille osallistuminen ei siis suoraan paljasta salassapidettäväksi säädettyä tietoa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

No ei todellakaan täysin riippumatta. Mikä on asiantuntemuksesi koulun toiminnasta ja sitä ohjaavasta lainsäädännöstä? Maallikkomutuilu on tässä turhaa.

Juhani Vehmaskangas

Keskimääräistä parempi. Olen muuten ollut seuraamassa erityisluokan opetusta ja ko. tilanteessa myös kuvannut. Minulla todettiin aikoinaan olleen myös oikeus tuohon kuvaamiseen. Opetustoimi sen sijaan sai moitteita. En mene yksityiskohtiin. Perusopetuslaki ei ole sen jälkeen muuttunut, ja laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, kuten myös sananvapaussäädöksetkin ovat pysyneet samoina. Joten kyllä minulla jonkin verran on asiasta tietämystä, kiitos kysymästä.

Toimituksen poiminnat

Sivut