JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Soini: "terrorismi kuriin oikeusvaltiona"

  • Soini: "terrorismi kuriin oikeusvaltiona"

YLEn teksti TV kertoo tänään (kuva), Soinin sanoneen: "terrorismi kuriin oikeusvaltiona". Vain oikeusvaltiona voimme voittaa terrorismin, kertoo YLE Soinin todenneen. Kuuden uutisissa Sampo Terho (uv) otti kantaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kohteluun. Hän olisi valmis säätämään lakeja joilla kielteisen päätöksen saaneet voitaisiin muitta mutkitta poista heti päätöksen jälkeen maasta - olisiko se osoitus siitä, että Suomi on oikeusvaltio?

Kansainvälisten sopimusten ja Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus hakea muutosta saamaansa kielteiseen päätökseen, ja hyvä niin. Olisiko sitten oikein lähteä panemaan täytäntöön kielteistä turvapaikkapäätöstä muutoksenhausta huolimatta?

Väitän, että jopa oikeuden päätös perustuu liian usein asian puutteelliseen selvittämiseen. Olipa kyseessä sitten ihan suomalaisen asia, tai maahanmuuttajan turvapaikka-asia. Hallintolainkäyttölain 33§:ää, joka edellyttää, että hakijalle on kerrottava selkeästi mitä lisäselvitystä olisi tarpeen esittää ei yleensä noudateta. Jos viranomaiset noudattaisivat lakia olisi ongelmia varmasti vähemmän.

Nykykäytännössä toimitaan siten, että henkilön itsensä, tai hänen asiamiehensä, tulee ensiasteen päätöksestä pystyä lukemaan mitä lisäselvitystä asiassa olisi tarpeen esittää, eikä se aina ole ihan helppoa. Sama pätee oikeuden päätöksiin. Perustelut ovat usein liian vaikeaselkoisia, joskus jopa käsittämättömiä.

Suomea ei missään nimessä voi kutsua oikeusvaltioksi, kuten Soini nyt kutsuu, ja moni muukin mielellään. Sitä, että Suomi ei ole oikeusvaltio todentavat mm. lukuisat laillisuusvalvonnan moitteet viranomaistoiminnalle. Moitteita annetaan vuosittain lukuisia, ja jopa poliisille. Viranomaistoimijat eivät kuitenkaan ota yleensä moitteista opiksi koska ainoa rangaistus on, että laillisuusvalvonta nostaa sormen pystyyn ja sanoo: soo soo!

Viranomaisen tulisi aina noudattaa lakia, ja myöntää virheensä jos sellaisen on tehnyt. Mutta viranomainen ei niin toimi, vaikka pelkoa rangaistuksista ei siis ole. Hiljattain kirjoitin sananvapaussäädösten rikkomisesta.

Aiemmin kirjoitin siitä kuinka Tampereella Kalervo Kummola hyväksyy sopimusrikkomukset koska niistä oli kaupungille hyötyä. Kommentissani kerroin erään sairaanhoitopiirin salassapitorikkomuksesta, joka uutisen mukaan oli vakava virhe - vaan tutkiiko poliisi, ja tuleeko tuomiota - tuskinpa vaan.

Suomen nykyisessä rikosilmapiirissä ei pidä ihmetellä sitä, että joku radikalisoitunut(?) turvapaikanhakija, tai suomalainen mielenhäiriöissä, ottaa ja tappaa, ampuu tai puukottaa. Suomen pitäisi pyrkiä olemaan oikeusvaltio, jona pääosa suomalaisista Suomea pitääkin. Ne jotka paremmin tietävät saattavat olla eri mieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Sivut