JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Työttömät ovat luusereita!

Suomessa on paljon työttömiä. Joillakin keskustelupalstoilla annetaan ymmärtää, että he ovat luusereita. Luusereita he varmasti ovatkin. Ainakin jos uskoo väitteitä siitä, että kyllä tekevälle töitä löytyy.

Kun jokin suurempi firma hakee julkisesti työntekijöitä niin kuva on vallan toinen, kuten nyt kun Poriin rantautuva XXL-liikeketju hakee työntekijöitä.

Lienee niin, että osalla hakijoista on jo työpaikka. He vaan eivät ole työhönsä tyytyväisiä ja etsivät parempaa. Valtaosa 850 hakijasta lienee kuitenkin työttömiä. Ei siis voida väittää etteivätkö työttömät tosissaan pyrkisi töitä löytämään ja töihin pääsemään. Ongelma on siinä, että työpaikkoja ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Työttömästä voidaan varmaan puhua luuserina, jos työttömyys ei ole itse valittua ja sitä on kestänyt niin kauan, että menot joutuu rahoittamaan pelkällä peruspäivärahalla. Jo työttömyyden alkuvaiheessa kannattaisi laatia vaihtoehtoinen suunnitelma/suunnitelmia sen varalle, ettei alkuperäinen ammatti/ala enää tulevaisuudessa elätä.

Juhani Vehmaskangas

Totta. Ja siinä mielessä onkin hyvä, että TE-keskuksen luvalla voi opiskella kaksi vuotta työttömyyskorvauksen turvin. Hyvänä on pidettävä myös tulossa olevaa uudistusta jonka mukaan työtön voi opiskella työttömyyskorvauksella puoli vuotta ihan vaan omalla päätöksellään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun Stvm budjetista Kelan osuus on 28,4%
Josta työttömyysmenot on 8% .Niin olisiko nuo muut myös luusereita jotka saa loput 20,4% tukina verovaroista?
Siis tulojensa päälle.

Kansan sosiaaliturva perustuslain mukaan kaikille. Johon ex-palkansaajat maksoi joka kk tilistä veroa ,ennen työttömäksi joutumista.
Nytkö sitä sosiaaliturvaa ei löydykkään työttömyysturvaa varten?

Miten sitä löytyy 100 hyvätuloisen leskeneläkkeisiin 7 500e/kk tulojen päälle?
Lähde:
IL

Tiina Teittinen

Työttömiä arvostelevat ja sanktioita kannattavat henkilöt lukeutuvat kaiketi pääosin siihen ryhmään jotka sinnittelevät itsekin toimeentulon rajamailla. Työssäkäynnistä huolimatta. Paremmin toimeentulevat eivät jaksa asiasta keppiä otsaansa kasvattaa, vaan keskittävät vapaasti virtaavan energiansa taloudellisen vakautensa varmistamiseen.

Olen työtön työnhakija. Tein jo aikaa sitten johtopäätökseni mahdollisuuksistani työskennellä valitsemassani ammatissa eläkeikään saakka ja lähdin opintielle. Lasten syntymä, avioero, työhön paluu ja yrittäjyys tekivät opiskeluponnisteluni turhiksi. Terveydentilani romahdettua pystyin käymään opintoni loppuun ammatillisen kuntoutuksen tuella. Valmistuin maisteriksi muutama vuosi taaksepäin yli viisikymppisenä.

Työllistyin välittömästi määräaikaiseen työsuhteeseen, jossa pääsin kyllä toteuttamaan osaamistani, mutta en akateemisen koulutuksen tutkinnolla enkä palkalla. Olin innoissani mahdollisuudesta. Kun työsuhde päättyi, hakeuduin leikkaukseen joka olisi pitänyt tehdä jo aiemmin. Kömmin viimeisen vuoden töihin apuvälineiden turvin.

Nyt olen saanut vuosi sitten uuden varaosan, elän uutta elämää. Mutta en ole kelvannut työelämään. Teen vapaaehtoistyötä, harrastan puutarhanhoitoa, käsitöitä, valokuvausta, ajan tasalla olemista. Nautin monen vuoden liikkumisongelmien jälkeen liikunnasta, metsässä samoilusta ja pakastin on täynnä marjoja ja sieniä.

Minkälainen on se työtön luuseri joka ei halua työllistyä? Haluaisin kuulla. Työskentelin pitkäaikaistyöttömien ja vaikeasti työllistettävien kanssa. Osa on oikeasti lähes mahdottomia työllistää. Mutta työn rakennemuutoksen kautta työttömien kirjo on kovin laaja. Nyt näyttää jo paremmalta ja uskon viisvitosenakin yhä työllistymiseen. Ja päivääkään en ole saanut ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Toivoisin että työttömiä ei niputettaisi yhteen muottiin. Niin voi käydä sinullekin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Minkälainen on se työtön luuseri joka ei halua työllistyä?

Ilmeisesti ammattitaitoinen ex-palkansaaja ,veronmaksaja ja äänestäjä.
Joka etsii palkallista työtä jotta saa elannon itselle ja perheelleen ilman sossutukia .

Jokainen joka sanoo työtöntä luuseriksi voi kysyä itseltään:
Tekisikö työtä 0 euron palkalla tukea vastaan .Tuki 487e/kk+9e/pv matkoihin + Hurstin leipäkassi.

Tiina Teittinen

Kiitos M L Kalkela kommentistasi. Luen paljon blogeja ja kommentteja, ja täytyy todeta että kommenttisi ovat joskus aika vaikeaselkoisia. Nyt toteaisin, että tein johtopäätöksen, josta olen samaa mieltä. Edellyttäen että tulkitsin oikein.
Olen itse ehdottomasti sellaisia työllistämistoimenpiteitä vastaan, joissa lisätään yhteiskunnan vastuuta toimeentulon varmistamisesta suhteessa työnantajan vastuuseen korvauksen maksamisesta tehdyn työpanoksen suhteen. Yhteiskuntaa ei pidä kehittää siihen suuntaan, että yritykset saavat lisääntyvässä määrin korvauksetonta työpanosta ilman taloudellisia vastuita. Hauska havainto on kapitalismin lähentyminen toiseen ismiin joka alkaa samalla alkukirjaimella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ymmärsit ihan oikein. Olen seurannut työttömien kyykytystä -93 lähtien.

Voitko uskoa että se päätettiin jo-92?
"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen"!
EU-sopimuksessa.
Sitä on kiristetty -94-08-10-16
Köyhyystutkimus/kela-10
Sosiaaliturvan välistä putoavat esim.työttömät"!

Ko.aiheesta on tehty väitökirjakin -11
"Näin Suomi päätti:"Huonot työehdot-matalat palkat"!

Jk. Kataiselta lipsahti -10 kyselytunnilla:Kahdet työmarkkinat.
1)Palkalliset työt
2) työtä sosiaaliturvaa vastaan

Loppuu verotulot valtiolta kun niitä ei palkoista enää tule. Sosiaaliturva ajetaan alas?

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #15

90 luvulla tuli voimaan myös Valtava-laki. Tuolloin kaavailuna oli sosiaaliturvan vastuun siirtyminen yhteiskunnalta yksilöille. Laitoshoitoa alettiin purkaa voimalla ja vaikeahoitoisten ihmisten hoitovastuun edellytykset väljenivät. Nyt korjataan satoa. No tämä oli huono vitsi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Totta. -90 lamanlapset korjataan nyt satoa syrjätyneissä nuorissa.Nyt kylvetään -15 lamanlapsia . Tulevaisuudessa mahtava tulonlähde verovaroista yksityistetyille terveyspalveluiden tuottajille.(huostaanotot,mielenterveys,diabetes,koulukiusaaminen ym.)

"Toimeentulotuki pysyi samana 20 vuotta.Yhdelle 419,11e/kk. -94 hintojen mukaan laskettu 1kk elantoon. Nousiko hinnat ja Alv 20vuodessa?
lähde:
YLE-11

Toimeentulotukea saavat ei ole saanut lapsilisiä,kotihoidontukia 23 vuoteen.Ei saa vieläkään .
lähde:
HE/Stvm-94

Pekka Pylkkönen

"Ongelma on siinä, että työpaikkoja ei ole."

Tämä on täydellinen virhekäsitys, ihan tutkitusti. Työt ja tekijät eivät kohtaa, siinä tilalle realistisempi näkemys.

Vain 5% työllisistä on saanut työpaikkansa työkkärissä ilmoitetun ilmoituksen kautta. Loput muita reittejä. Etenkin iäkkäämmällä väellä on toki ymmärrettäviä vaikeuksia löytää näitä nykyisiä reittejä. Se ei silti tee työpaikoista olemattomia.

Enemmän ongelma on siinä että puskaradion kautta ei enää löydä hyviä tekijöitä. Kaikki ovat ylityöllistettyjä.

Juhani Vehmaskangas

Kuten toteat: "työt ja tekijät eivät kohtaa... ...ei enää löydä hyviä tekijöitä."

Voisiko vikaa olla myös siinä, että vaatimukset ovat turhan kovia? Ei uskalleta ottaa "kokeeksi" tekijää jolla ei ole pätevyyttä (tutkinto) vaikka osaamista olisikin.

Pekka Pylkkönen

Vaatimukset ovat yhä useammin "osaat kaikkea vähän" eikä "osaat yhtä asiaa hyvin. Ja joku hyvä suosittelija on melkeinpä vaatimus. Tai riippyu tietysti työstä. Esim raksa imee niin kovaa että porukkaa otetaan pystymetsästäkin. Hanttihommiin tosin lähinnä vuokralle.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Luulen, että paljon päteviä, mutta ilman riittäviä sosiaalisia kontakteja, eli ilman suosittelijoita , on paljon töissä esim. kuntouttavassa työtoiminnassa ja vastaavissa hanttihommissa. On siellä toki niitäkin joista ei muuhun ole. Heidän on mahdotonta löytää noita piilotyöpaikkoja vaikka kykyjä ja haluja hommien tekemiseen olisikin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Tuosta olen samaa mieltä. Ilman oikeita sosiaalisia ympyröitä superpätevätkin kaverit jäävät helposti ilman duunia. Vastaavasti vähän pöllömpikin toveri joka tulee toisten kanssa hyvin juttuun voi päästä jo vähän oudonkin korkealle.

Se mihin työkkärin pitäisi pyrkiä olisi juuri saattamaan ihmisiä yhteen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja silti TEM -elokuu-17 mukaan työttömyys on 12,4%?

800 enemmän 0 euron töihin kuin heinäkuussa? Nyt 93 300.

Kesätöissä ollet opiskelijat palasi opinahjoihinsa.

Joka vuosi jää 100 000 nuorta ilman työpaikkaa ja opiskelupaikkaa?
OAJ -16

Tiina Teittinen

Ongelma on ensisijaisesti siinä että työnhakijoiden osaaminen ja työn tarjonta eivät kohtaa. Oma kuvitelmani on että sotesoppa tulee työllistämään kaltaisiani asiantuntijoita. Mutta Suomessa on tällä hetkellä suuri osaamisvaje rakennusalalla. Ei siitä ettei saataisi tekijöitä ja alihankkijoita muista maista, vaan pula on työnjohtajista, kokonaisuuksien hallitsijoista. Mikään työ ei edisty, jos ei ole ihmisiä organisoimaan eri vaiheissa tapahtuvia työsuorituksia. Työt kasaantuvat ja viivästyvät. Alihankinta on nykykäytäntö. Siitä emme enää pääse mihinkään. Jos kokonaisuus ei ole kenenkään hallinnassa, projektit viivästyvät.

Juhani Vehmaskangas

Voisi olla, että rakennuksella työnjohtotehtävissä pärjäisi ainakin tiettyyn rajaan saakka pitkään alalla ollut ammattikirvesmies, jopa paremmin kuin hiljattain valmistunut insinööri - mutta saako kirvesmies edes tilaisuutta osoittaa kykynsä? (Pätee muillekin aloille).

Ja rakennusalaan viitaten uskon, että sellaisiakin taitajia löytyy Suomesta jotka ilman rakennusalan koulutusta osaisivat hommat organisoida, ja jopa sitä insinööriä paremmin - mutta se koulutus puuttuu, luottoa ei ole, ja miksi olisikaan.

Tiina Teittinen

Juhani, tällä hetkellä olisi kysyntää niistä kokemusta omaavista mutta ei ammatillisesti "pätevistä"tyypeistä jotka voitaisi aiemmalla koulutuksella pätevöittää. ja palkka on 6000 e kuussa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Rakennusalalla työttömiä yht. 9710 henkeä
Naisia 626
Miehiä 9084
työttömyys 17,6%
Rakennusliitto 1.3-17

Tiina Teittinen

Marja-Liisa, toivottavasti luit edellisen kommenttini. Tilastot eivät sina ratkaise ongelmaa. Kaikki isot organisaatiot ovat ratkaisseet ongelman vähentämällä henkilöstöä toimintaportaasta. Osaajista. Uuden henkilön rekrytointi ei ehkä ratkaise ongelmaa. On helppoa kommentoida tilastoilla. Kunhan sote-pöllöily astuu voimaan, samat ongelmat ovat arkea myös terveydenhuollossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisiko ihan noinkaan? Filippiineiltä tuotiin Finnairilla sairaanhoitajia.Koulutettiin verovaroilla. Samaan aikaan sairaanhoitajia oli kortistossa vain Pirkanmaalla 1000 henkeä?

On otettava huomioon myös se että alihankkijoina on paljon Virolaisia ym.muun maalaisia yrityksiä. Samoin yrityksissä on "1e/t" keikkamiehiä paljon .
"Sieltä otetaan ,mistä halvemmalla saa"!
Ei enää päde:Suosi suomalaista ,käytä kotimaista (työvoimaa).Se kaikki on kotiin päin!

Tiina Teittinen

Alihankintana on myös terveydenhuollon suorittavan työn työvoimapulaa yritetty paikata. Jotkut yritykset ovat jääneet ihan aluehallintoviraston haaviin. Aiheesta. Keskustelunavaukset ovat asiallisia mutta työvoimapula kontra työttömyys ovat monimutkaisempi yhtälö. Tottakai tekemätöntä työtä riittää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #22

22.6.2015
-Asiasta on linjattu tuoreessa hallitusohjelmassa.

-Hallitus aikoo myös tinkiä muun muassa hoitajamitoituksesta ja hoitohenkilökunnan koulutusvaatimuksista.
-Hallitusohjelman liitteen mukaan hoitohenkilöllä
- ei tarvitsisi välttämättä olla alan koulutusta lainkaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

11.

Kuntouttavaa työtä 9 euron päiväpalkalla ja osaamistodistus: "Joillekin se on ensimmäinen kirjallinen todiste, että he oikeasti osaavat jotain"
MTV3 25.08.2017
Toiminnasta saatava korvaus on vaatimaton – 9 euroa/päivä, mutta kyseessä ei olekaan varsinainen ansiotyöstä.

Nyt kun kitkee puistoissa vieraslajeja ja kerää roskia .Niin mihin työhön tuo edesauttaa ?
Olen kitkenyt jättiputkea puistossa 1,25e/t .Saanut oikein työtodistuksen siitä .

Tiina Teittinen

En ole eri mieltä asiasta. On ikävä visio, jos Suomessa kehittyy työssäkäyvien luokka ja paarialuokka joka työskentelee yhteiskunnan tukemana pienellä korvauksella. Kyllä tässä lähennytään kommunismin ideologiaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän lähinnä USA? Köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu.

Eikös siellä ne maahanmuuttajat tee ne halpatyöt ja rikkaat kerää hyödyn.
Useat tekee pienellä palkalla kolmeakin työtä jotta saa elannon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Satavarmasti jos tämäkin akka olisi Ravintola-koulun jälkeen jotunut puistoja siivoamaan ,ei olisi tehnyt koko työuraansa Hotellien ja ravintoloiden keittiössä.
Siihen pääsi vain suoraan koulusta harjoittelemaan edm.keittiöissä ja sai myös palkkaa siitä.

Toimituksen poiminnat

Sivut