JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Kaikki joukolla leipäjonoihin!

  • Ruoka-apua leipäjonoista
    Ruoka-apua leipäjonoista

Eilen kun kävin kaupassa niin sattumalta törmäsin entiseen naapuriini jonka tiedän aika ajoin käyvän leipäjonossa. Olenpa mainitussa jonossa itsekin joskus käynyt ruokaa hakemassa.

Tuo naapurini kertoi minulle lehdessä olleesta jutusta jossa joku kertoili leipäjonokokemuksiaan. Hän itse asiassa näytti jutun minulle puhelimestaan tuolla kaupassa. Sattuipa tuo jutun kirjoittanut olemaan vielä nimeltäänkin Juhani kuten minäkin, tai ainakin nimimerkiltään.

Kotiin päästyäni sitten kaivoin jutun netistä. Jutussa kerrottiin kuinka eräs henkilö, sijoittaja, oli jonossa muiden mukana hakemassa ilmaista ruokaa. Jutun kommenteista osa vahvistaa kertomusta. Osassa tapahtunutta jossain määrin epäillään. Tuo entinen naapurini kertoi, että kyllä siellä aina on niitä varakkaitakin ollut ruoka-apua hakemassa ja asiasta on kai ennenkin ollut juttua. Hän oli varma, että ei asialle mitään tehdä.

Ehkä asialle kuitenkin pitäisi tehdä jotain. Ehkä kauppiaat lopettavat lahjoittamisen kun heille selviää millaisille ihmisille ruoka ainakin osin menee. Lisäksi totta lienee sekin mikä eräässä kommentissa kerrotaan, että kyllä Suomessa jokainen pärjää ilman ruoka-apua. Joidenkin pitää sitten vaan jättää viina ja tupakka vähemmälle.

Saattaa olla, että kyseinen ilmeisesti painetussa lehdessäkin julkaistu kirjoitus kääntyy itseään vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

No ei ne leipäjonon murkinat niin kummallisia ole, että niistä kannattaa olla kateellinen. :)

Juhani Vehmaskangas

Ihan tavallista ruokaahan tuo näyttä tuossa kuvassa olevan. Itse en raaski mitään Activiaa kaupasta ostaa jota sitäkin näemmä jonosta on saanut. Pullaa en syö, enkä yleensä sämpylöitäkään. Tropical Juice on varmaan ihan hyvää - hintaa en tiedä. Viinirypäleitä joskus saatan ostaa. Näkyy siinä paljon muutakin. Ihan hyvää ruokaa kuvan perusteella, jopa salaattiakin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Maustettua makaroonia oli joskus yltä kyllin ja jauhoja sekä kaurahiutaleita. Ehkä jopa nödköttiäkin! :)

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #16

Tuo on ollut sitä "turhanpäiväistä" EU-ruokajakelua jota moni köyhäkin arvostelee. Ei ole kauaa kun eräissä alueuutisissa eräs henkilö totesi juurikin sen mikä pitää paikkansa: ei joku yksinasuva mies tee mitään niillä kahdella kilolla vehnäjauhoja joita tuohon EU:n ruoka-apupakettiin kuuluu.

Eräs naisihminen kertoi minulle, taisi olla alkuvuonna, noista maustetuista makarooneista, että eivät ole syötäviä mössöjä. Hän kuulemma siivilöi niistä kaiken muun pois ja käyttää sitten pelkät makaroonit.

Eräs mies puolestaan arvosteli jakelun kaurahiutaleita. Eivät kuulemma oikein ota kypsyäkseen. Mutta onhan köyhillä toki aikaa keitellä, vaikka se sähköä viekin.

EU:n ruoka-apu pitäisikin miettiä uudelleen. Taitaa siinä jaossa ainoa järkevä tuote olla jokin näkkileipä ja tuö nötkötti. Samalla rahalla saisi varmasti parempaakin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mäkin oon monet perinnöt saanut sijoittaja (S-ryhmän osakas).
Enpä paljon niistä kostunut, yksikin syrjäseudulla sijainnut ränsistynyt maatila meni kokonaisuudessaan pelkkiin asianajo -ja hallintokuluihin. Tosin meitä oli yli 20 perijää :D

Juhani Vehmaskangas

Itsekin olen S-ryhmän osakas mutta en sen perusteella itseäni sijoittaja pidä. Toista se oli silloin kun minullakin oli oma talo ja sen lisäksi vuokralaisia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Osakkeenomistaja se on pienosakkeenomistajakin.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #7

Omistat siis osakkeitakin? ;-)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #8
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #10

Olen osuuskunnan jäsen. En omista osakkeita. Joskus aikoinaan kyllä omistin osakkeitakin mutta ne olen jo vuosikausia sitten kaikki myynyt.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Lisäksi totta lienee sekin mikä eräässä kommentissa kerrotaan, että kyllä Suomessa jokainen pärjää ilman ruoka-apua. Joidenkin pitää sitten vaan jättää viina ja tupakka vähemmälle.

pahoittelen käsistystä, mutta ei pärjää!! tiedän monia! Varsinkin silloin kun pakko ostaa vaatteita, kengät.. Silloin heidän on pakko saada apua muualta!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Olis se kyllä leipäjonon paikka jos tähänkin yksi perintöasunto poukkais jostain. Eihän mulla olis varaa maksaa perintöveroja.

Juhani Vehmaskangas

Ehkä pankki voisi antaa lainaa perintöveron maksamiseen, jota lainaa voisi sitten maksaa takaisin niillä tuloilla joita saisi laittamalla sen perintöasunnon vuokralle. Eikä varmasti poissuljettu vaihtoehto olisi sekään, että sen perintöasunnon myisi pois.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Laina voi olla tietty ratkaisu. Harvemmin tosin alle köyhyysrajan kituuttava ihminen saa pankista lainaa vaikka olisi hoitanut kuinka maltillisesti raha-asiansa.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Ehkä lainan saamiseen auttaisi tuo reaalivakuus, eli se asunto. Olen varma, että pankki tuollaisen lainan myöntäisi ainakin siksi aikaa, että asunnon saa myytyä. Eivätkä ne perintöverot heti maksuun tule. Mikä parasta myynnin jälkeen olisi sitä ruokarahaa jottei olisi tarpeen jonosta käydä vähemmän tuoretta hakemassa.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Lainan vakuudeksi ei kannata tarjota täytettyä lottokuponkia, sen verran tiedän.

Juhani Vehmaskangas

On varmasti paljon niitä lukijoita jotka eivät tuota pitkähköä kirjoitusta linkin takaa lue:

Ehkä kuitenkin kannattaa vilkaista tuo jutun alussa oleva kuva. Tässä lisäksi muutama mielestäni keskeinen kohta kyseisestä lehtikirjoituksesta:

- - -
"Moni tulee hakemaan ruoka-apua melko uudellakin autolla. On varaa pitää hieno auto, kun ruokaa saa köyhille tarkoitetusta jakelusta maksutta.

Miten homma toimii jatkossa? Koska tilanne muuttuu sellaiseksi, että ruokaa annetaan vain niille, joilla siihen on todellinen tarve, ja miten tuo tarve osoitetaan?

Viimeksi kun olin ruokajakelussa, niin sain sieltä kuvan elintarvikkeet. Olin asiasta hyvin kiitollinen. Olen itse pitkäaikaistyötön."

-

"Tuon perinnöksi saamansa osakkeen hän suunnitteli niin ikään vuokraavansa. Arveli, että kun vuokratulosta vähentää vastikkeen ja verot, niin siitä vielä jää noin 300 euroa kuukaudessa käyttörahaa tai säästettävää"

Ja osia joistakin kommenteista:

"Olen myös huomannut ilmiön, että ne bemari kuskit hakevat omille vanhuksilleen eväitä,luulis että ois muutama euro omalle vanhemmalle ruokaan laittaa,kun on varaa pitää autoakin"

"Voisi arvostelijat hieman mennä itseensä ja ajatella joskus pidemmälle. Aivan jokainen meistä ei hae ruokaa itselleen."

"Tätä kynnystä voitaisiin madaltaa järjestämällä nimenomaan opiskelijoille tarkoitettu jako, esim. jonkun opiskelijajärjestön toimesta. ”Opiskelijakortilla ruokaa” -teema karsisi nämä mersulla tulevat sijoittajatkin pois."

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Onko tuolla jonottajan pakko jonottaa itselleen sitä ruoka-apua? Voiko siellä olla bulvaanina eli jonottaa jollekin huonokuntoiselle, sairaalle tai liikuntakyvyttömälle joka ei jaksa itse lähteä paikan päälle. Aika raskastahan tuo seisoskelu säiden armoilla lienee ainakin Helsingin Hurstin valinnassa.

Juhani Vehmaskangas

Totta puhut. Ja muistan kuulleeni, että ainakin Tampereella on siirrytty jossain määrin sellaiseen käytäntöön, että ruoka-apu viedään suoraan tarvitsevalle kotiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut