JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Turun puukotus ei ehkä olekaan terroristinen teko

Turussa jokin aika sitten tapahtunutta kahden ihmisen kuolemaan ja kahdeksan ihmisen haavoittumiseen johtanutta puukotusta on tutkittu terroristisena tekona. Poliisi on ottanut asiaa tutkiessa kiinni useita henkilöitä jotka ovat olleet pidätettyinä eripituisia aikoja. Viimeinenkin on nyt jo vapautettu eikä heistä ketään epäillä osallisuudesta Turun puukotustapaukseen.

Yksi henkilö on toki vielä karkuteillä ja kansainvälisesti etsintäkuulutettu. Hän on kuitenkin lähtenyt kotoaan jo hyvän aikaa ennen iskua, ilmeisesti ulkomaille, ja hänen vanhempansa ovat tehneet hänestä katoamisilmoituksen.

Näyttää siltä, että kun Suomessa nyt sattui käymään näin, että ulkomaalainen henkilö, josta oli jonkinlainen vihjekin poliisille aiemmin annettu, sattui "menettämään hermonsa" niin heti tapahtuma oltiin ilman sen parempaa näyttöä ja selvitystä valmiita nimeämään terroristiseksi teoksi.

Suomessa tapahtunut "terrorismi" onkin kovaa vauhtia kuivumassa kasaan - mutta saavatpa ainakin poliisit konepistoolit käyttöönsä joten tulevaisuudessa meillä on taatusti turvallisempaa?

Kyseisen tapahtuman nimeäminen terroristiseksi teoksi ilman riittävää näyttöä on kiristänyt asenneilmapiiriä Suomessa, sekä maahanmuuttajilla, turvapaikanhakijoilla, että kantasuomalaisilla. Vakava väite siitä, että kyseessä oli terroristinen teko on ollut omiaan lisäämään vettä etenkin äärioikeiston myllyyn. Kiistaton tosiseikka lienee, että poliitikot ovat ottaneet jutusta irti kaiken mahdollisen (ja media).

Oikeudenkäynti asiassa tulee aikanaan ja silloin saamme varmasti kuulla jotakin teon taustoista. Mielestäni näyttää vahvasti siltä, että kyseessä on yksittäisen ihmisen jonkinlaisessa mielenhäiriössä tekemät tapot ja pahoinpitelyt. Voi toki olla, että murhatuomiokin napsahtaa, ja sellaista tuomiota tottakai syyttäjä hakee.

Mikä on sitten ollut kyseiseen tekoon syyllistyneen nuoren miehen todellinen motiivi ja mielentila tekoa tehdessään. Sitä emme ehkä saa koskaan tietää. En usko, että mahdollinen mielentilatutkimuskaan välttämättä antaa oikeaa tietoa tekijän mielentilasta tekohetkellä kun oikeanlaisen kielitaidon omaavaa psykiatria tuskin löytyy häntä tutkimaan. Tulkkia siis käytetään tuossa apuna, mutta kuinka onnistuneesti?

Lopuksi lienee syytä todeta: saatan minä toki olla täysin väärässäkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Riippuu varmaan siitä miten tuo nuoren miehen manifesti tulkitaan. Sen sisällöstä poliisi ei ole paljon meille vuotanut. Ilmeisesti sisältää jotain jihadistipropagandaa. Itse veikkaan nuoren miehen ikiomaksi mielenhäiriöksi, jossa on otettu mallia maailman tapahtumista. ISIS ei ole ilmoittautunut tähän tekijäksi. Kertonee, ettei mitään yhteyksiä sinne ole ollut. Jos poliisi olisi ampunut veitsimiehen hengiltä, niin "vastuunotto" olisi ollut hyvää propagandaa. Nyt kun tekijä voi itse kertoa asiat, niin ISIS ei pysty käyttämään tapahtumaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Onko tapahtunut jotenkin vähemmän tuomittavaa, jos se ei ole terroristisessa mielessä tehtyä?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sillä tavalla yksittäinen teko on parempi, ettei sillä ole takanaan organisaatiota, joka jatkaa siitä, mihin puukottaja jäi. Se koko hässäkässä on erittäin huonoa, että tiedotusvälineet koko laajuudessaan ovat levitelleet uhkakuvaa ja siihen nojaten lainsäädäntöä ollaan kiristämässä ja poliiseille hankittu tai hankitaan konepistoolit. Menossa on selvä ylireagointikierre.

Se on jokseenkin varmaa, että kun tällaisia tapauksia oikein revitellään, niin kyllä niille matkijoita ilmaantuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Siinä mielessä organisoitu terrori on parempaa, että siitä voivat poliisit saada ennalta vihiä. Yksityisestä terrorista ei voi tätä ennakovihjettä saada.

Poliisist saavat rynnärit.
Seuraavaksi poliisi alkaa ampumaan rynnäreillä ihmisiä, kuten USA:ssa.

USA:ssa poliisi toki ampuu vain mustia, kuten uutisissa esitetyssä videossa esitettiin. Tämä tapahtuu tietenkin Presidentti Trumpin suostumuksella ja siunauksella.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #14

Ei Suomen poliisi ole saamassa rynnäkkökivääreitä vaan MP5- konepistoolit, joita jo on käytössä. Niillä ei ammuta sarjatulta vaan kertalaukauksia. Tarkoitus on vain kouluttaa lisää poliiseja niiden käyttöön.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #36

Käsittääkseni konepistoolin kaksi keskeistä ideaa ovat:
-pistoolia suurempi lipas
-mahdollisuus sarjatuleen

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #41

Näillä poliisin MP5 aseilla ei tietääkseni voi ampua sarjatulta. Etuja ovat lähinnä perän tuoma vakaus ja siten parempi osumatarkkuus varsinkin pidemmällä ampumaetäisyydellä. Kantama ei kuitenkaan ole oleellisesti pidempi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_MP5

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #14

"USA:ssa poliisi toki ampuu vain mustia, kuten uutisissa esitetyssä videossa esitettiin. Tämä tapahtuu tietenkin Presidentti Trumpin suostumuksella ja siunauksella."

Obaman aikana ei ilmeisesti ammuttu yhtään mustaa tai jos niin obaman luvallako.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Vehmaskankaan päätelmistä voi johtaa vielä sen, että jospa tuo marokkolaismiekkonen Turussa ihan vahingossa joutui puukkohippasteluun.

Mahtaako vielä korvauksia lähteä onneton partanuori hakemaan. Erityiskotoutusta ja kunnianpalautusta ainakin. Parantaa pitää Suomessa vastaanottokulttuuria, ettei moinen hässäkkä pääse toistumaan.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

3: Asianajaja voi neuvoa suunnilleen seuraavasti; 750 E/vrk aiheettomasta leimaamisesta 500000 E henkisestä haitasta 1000000 E ampumisesta jne , vähän Auerin tapaan. Muista aiemmista tuomioista ei tarvitse välittää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Mikä on sitten ollut kyseiseen tekoon syyllistyneen nuoren miehen todellinen motiivi ja mielentila tekoa tehdessään.....

ooo

Niin..... ja minkälaisia mömmöjä mies oli siemaillut viime aikoina. Sopivia aineita nauttineena mies näkee kadulla kulkevien ihmisten sijasta seitsenpäisiä lohikäärmeitä sapelihampaineen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Poliisi toimii todennäköisin syin. Jos kävelee kuin jihadisti, ääntelee kuin jihadisti ja näyttää jihdistilta, on todennäköisesti jihadisti.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minusta oikein terve periaate. (Vaikka ID:läiset ei taida pitää siitä "kaakattaa kuin kreationisti" -ideasta. Niin samalla hengellä.)

Tosin haluan kyllä tietää siitä manifestin sisällöstä.

Näitä manifestejahan on ties mitä ollut tarjolla. Jokin joukkosurmaajien juttu? Breivik, Auvinen, tämä. Näistä ainakaan Auvista ei jostain syystä tulkita terroristiksi kun tämän kohdalla on puhuttu "ensimmäisestä terrori-iskusta". Vai onko se niin että vain islamistinen terrorismi on "oikeaa terrorismia" ja valkoihoisten kristittyjen jutut polttopulloineen ovat "yksittäisen hullun" juttuja helpommin vaikka tapahtuisi lyhyen ajan sisään runsaasti ja olisivat altistuneet netissä ns. maahanmuuttokritiikkiin? (Itse tosin tulkitsin nuo polttopullojutut enemmän terroriksi kuin terrorismiksi. You know. Sitä materiaalia jossa esim. kerätään vihollisista nimilistoja kuten Suomen Vastarintaliike harrastaa..)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Manifestin sisältöön ei tietenkään ole mitään muuta sanottavaa kuin se, että jos poliisi olisi nimennyt sen jäähyväiskirjeeksi, niin epäilyni terrorismista olisivat vähän laskeneet.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #91

Nyt en ihan ymmärtänyt. Jihadistithan tekevät nimenomaan itsemurhaiskuja. Muilla terroristeilla, kuten Carloksella ja Breivikillä, on manifesteja, joista he jaksavat hölöttää kiinni jäätyäänkin.

Viimeistään oikeudenkäynnissähän tuo selviää.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kun tanskalainen murhasi kaksi poliisia niin ei sitä pidetty terrorismina. Se oli kuitenkin pahempi rikos kuin Turun verityö.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"[Christensenin poliisimurhat vs. Turun allahu akbar -puukotus] ... Se oli kuitenkin pahempi rikos kuin Turun verityö."

Tällaisilla max. kahden rivin mittaisilla toteamuksilla, tässä tapauksessa vertailevalla, ilman perusteluita, toki pyritään yksisilmäisesti vain levittämään käsitystä, että niin olisi kuten kommentoija kirjaimin lausuu.

Mielenkiintoiseksi Räävin kirjoittama ja vastaavat kommentit muuttuvat vasta, kun miettii, miksi kirjoittaja haluaa käsitystään yksinkertaisella tyylillä levittää.

Varsin usein selvittely miksi-kysymykseen johtaa kommentoijan ideologisten käsitysten äärelle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18

Hyvä ystävä, taidat liioitella. Se oli merkittävä vertaus, jos pyritään muodostamaan omaa maailmankuvaa. "Älykäs ihminen ilmaisee itsensä lyhyesti."
…….

Minä vedän usein esiin rinnalle tällaista:
Suomessa vv 2016 Kotihälytyksiä 77 085, joista perheväkivaltatapauksia 25 821 (Äkkiä laskien 500 tapausta viikossa)

Tieto on peräisin jostakin poliisien sivustoilta tms. En ehdi hakea osoitetta

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Voi olla, että älykäs ihminen ilmaisee ajatuksensa lyhyesti, mutta luvattoman useista lyhyistä ajatelmista älyllisyyttä joutuu kaivamaan esiin.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

"Kun tanskalainen murhasi kaksi poliisia niin ei sitä pidetty terrorismina. Se oli kuitenkin pahempi rikos kuin Turun verityö"

Se ei ollut terrorismia. Steen Christensen oli etsintäkuulutettu rikollinen ja hänen motiivinsa murhiin oli ainoastaan välttää kiinnotto.Motiivi ei ollut levittää kauhua tai pelkoa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Räävihän ei väittänyt Christensenin rikoksen olevan terrorismia. Liioittelua oli, että kahden poliisin murhaaminen olisi pahempi juttu kuin kahden kenen tahansa murhaaminen. Ellei Turun tapaus lopulta osoittaudu kahdeksi tapoksi ja kahdeksaksi tapon yritykseksi.

Ilman muuta pahempi juttu oli Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja kahden toimittajan tappaminen. Syyllinen on pakkohoidossa, mikä ehkä lopputuloksena on järkevin, mutta itse uskon tapauksen olleen poliittinen murha.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #50

"Liioittelua oli, että kahden poliisin murhaaminen olisi pahempi juttu kuin kahden kenen tahansa murhaaminen."

Ei tuo mielestäni ainakaan lainsäädännön perusteella ole millään tavalla liioittelua. Poliisin murha on käsitykseni mukaan ankarammin rangaistava teko kuin jonkun muun murhaaminen, ja jopa kynnys siihen, että kyseessä on murha/murhan yritys on pienempi silloin jos kohteena on poliisi.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #53

#53

Virantoimituksessa olevan virkamiehen surmaaminen on aina murha. Tuomio on siis aina elinkautinen.

Minun mielestä tämä on oikea periaate.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tapaus ei näytä terrorismilta, vaan kopiomurhalta, jossa häiriintynyt nuorukainen on kenties kuvitellut itse olevansa terroristi ja yrittänyt, näyttää terroristilta ja ryhtyi sitten mielenhäiriössä matkimaan espanjassa terrorismiin syyllistyneiden maanmiestensä elkeitä.

Suomen "maahanmuuttokriittiset" ovat tietenkin hyödyntäneet tapauksen, se tuli heille kuin taivaan lahjana, tilanteessa jossa puolet eduskuntaryhmästä loikkasi puolueesta.

Valitettavaa tässä tilanteessa lienee se että kansalaiset ovat tapauksen johdosta pahasti "radikalisoituneet" ja tuomitsevat viattomia turvapaikanhakijoita. Hallituskin on joutunut reagoimaan ja muokkaamaan budjettiakin tapauksen johdosta, kansalaisten rauhoittamiseksi.

Pahinta on että tapauksen johdosta säädetään ehkä pysyviä lakeja, joita ei ole tarpeeksi tarkkaan harkittu, vaan toimitaan tämän tapauksen johdosta tunnekohun vallassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Turun tapaus vaikuttaakin ulkomailta kopioidulta "kiukunpuuskalta" ja selkeältä valeterrorismilta.

Näitä kopioituja kiukunpuuskia ja valeterrori-iskuja on sattunut Euroopassa viime vuosina jo todella usein ja kuolonuhreja on ollut useita. Monissa valeterrori-iskuissa on kaikki tekijät surmattu ja lopullinen totuus tapahtumista on jäänyt selvittämättä.

Kyseessä lienee laaja salaliitto, joka kohdistuu oikeaa ja aitoa terrorismia vastaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Tyyppi harjoitteli eilen alkanutta muslimien uhrijuhlaa varten.

Marko Parkkola

Saattaa olla, että tämä marokkolainen oli vain syrjäytynyt ja masentunut ensin Saksassa, kun ei kyennyt edes rekisteröitymään turvapaikanhakijaksi. Masennus saattoi johtua hänen ajoistaan Espanjassa (vai oliko Italia?), jossa rasistisfasistinen yhteiskunta ajoi hänet myymään huumeita.

Tämän jälkeen tämä syrjäytynyt pallero joutui vielä ISIS:n riveihin, koska suomalainen rasistinen yhteiskunta ei tarjonnut hänelle kaikkea haluamaansa. Ehkä hänen asiaansa käsitellyt virkailija oli nainen, joka ajoi hänet puukottamaan naisia Turun kaduille.

Ymmärtäähän sen. Hätää ja vainoa pakeneva marokkolainen joutuu rasismin uhriksi ja menettää jatkuvan karkoitusuhan alla, joka johtaisi varmaan kuolemaan kotimaasssaan, kenties kosketuksensa maailmaan ja psykoosissa puukottaa ikään kuin vahingossa hänen tielleen sattuneita.

Allahu akbar huudotkin lienevät vain seurausta hänen yrityksestään saada yhteyttä ylempiin voimiin, jonka kuitenkin kristitteyjen jumala julmasti estää.

Miespolo. Itken hänen puolestaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pitää kysyäkin, että jos jihadidsti olisi valittu Turun pormestariksi, olisiko iskulta säästytty?

Marko Parkkola

Juuri katselen ohjelmaa toisesta maailmansodasta. Ohjelmassa keskitytään erityisesti Churchilliin, Chamberlainiin ja Halifaxiin. Chamberlainin ratkaisuhan olisi ollut antaa Natsi-Saksalle kaiken mitä halusivat. Chamberlain hyväksyi Saksan joukkojen sijoittamisen Reininmaalle, joka oli kielletty rauhansopimuksessa. Chamberlain ei myöskään nikotellut, kun Saksa valtasi Itävallan. Ranskan pohjoisten joukkojen tuhouduttua Chamberlain olisi halunnut neuvotella rauhasta Italian välityksellä.

En usko, että valloittajalle myöntyminen johtaisi mihinkään hyvään. Ei Natsi-Saksan, eikä jihadistien kohdalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse laittaisin ns. "jäitä hattuun" ja antaisin poliisin tutkia rauhassa mikä tämän järjettömän teon motiivina oiken oli. Yleensä näiden järjettömien tekojen takana, jossa täysin syyttömät joutuvat väkivallan kohteeksi, mitä Suomessa on tapahtunut on taustalla mielenterveysongelmat, kuten Imatran kolmen syyttömän naisen surmat osoittavat, surmaaja jätettiin tuomitsematta syyntakeettomana ja lähetettiin pakkohoitoon vankimielisairaalaan. Toki jokaisella on oikeus tästä tapauksesta "vouhottaa" kuinka paljon tahansa jos se omaa oloaan helpottaa.

Juhani Vehmaskangas

Imatran tapaukseen viitaten pitää todeta, että lainsäädäntöä pitäisi muuttaa.

Imatran tapauksessakaan eivät omaiset saa mitään korvauksia koska tekijä on varaton eikä valtiokonttori maksa korvauksia jos kyseessä vain henkiset kärsimykset.

Henkisiä kärsimyksiä kun korvataan vain jos uhrilla on lisäksi "mustelma".

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Spekulointi taas vauhdissa. Kun poliisin todennäköisistä syistä ei ole tietoa tarjolla, innokkaat ajattelevat, ettei niitä ole. Niinpä asiat alkavat näyttää siltä ja tältä.

Mies oli jo Marokossa tehnyt pahojaan. Tiedetään myös jo vuosi sitten radikalisoitumisesta. Tämäkään rikos ei hänelle ole hetken mielenhäiriö.

Jos ilmi tulleista tiedoista voi jotain arvella, niin isku on tehty ilman ISIS:iä, mutta ideologiseen terroriin pyrkien. Kopiohan tapaus on, siihen ISIS on neuvonut.

Juhani Vehmaskangas

Kuitenkin itse faktana toteat: "Tämäkään rikos ei ole hänelle hetken mielenhäiriö".

Julkisuuteen ei taideta kuitenkaan toistaiseksi olla annettu mitään tietoa tekijän mielentilasta.

Ilkka Huotari

Eiköhän tässä ollut kyse vääräuskoisten tappamisesta, sodasta vääräuskoisia vastaan. Kuten varmaan aika monessa muussakin vastaavanlaisessa teossa.

Tämä ei ole varsinaisesti terrorismia (vaan sotaa), joten sikäli otsikko on totta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hyvä ja rohkea kirjoitus. Mutta muistetaan että saattaa kirjoittaja olla väärässäkin mutta ei ollenkaan välttämättä.

Asialla on iso merkitys, ei vain pieni painotus ero yhteiskunnallisen keskustelun kannata, että se olisi mahdollisimman lähellä "totuutta".

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Kai tuo konepistooli on aivan hyvä jos tarkoituksena on pysäyttää raskas ajoneuvo jollaisia terroristit ovat käyttäneet Euroopassa iskuissaan.

Onko tuosta kiinniotettujen vapauttamisesta , lukuunottamatta pääepäiltyä, pääteltävissa että joukon hallussa ollutta pakettiautoa (Opel tms.) ei oltu hankittu terroristisessa tarkoituksessa. Ei kai noita muita olisi muuten laskettu vapaaksi.

Marko Parkkola

Ei toimi MP5 ajoneuvoja vastaan. Lapualainen .338 olisi ainakin Chris Kylen (se amerikkalainen tarkka-ampuja) mukaan paras. .50 BMG toimii myös kuin nyrkki silmään, mutta sitä varmaan pidettäisiin jo liian järeänä poliisikäyttöön.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eikö se muka ole terrorismia, jos yksittäiset ISIS-taistelijat johtajansa kehotuksesta hyökkäävät tavallisten ihmisten kimppuun veitsillä tai autoilla? Ei kai terrorismi edellytä, että taistelijoita olisi fyysisesti useampia samassa paikassa?

Käyttäjän VmKilpirinne kuva
Meikäläinen Virva

Juhani Vehmaskangas. Tuollaiset blogikirjoitukset, minkä nyt julkaisit, ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle. Tiesin jo vuonna 2015 että Suomessa tapahtuu terrori- isku. Olitko silloin hereillä, mitä maailmalla tapahtuu vai elitkö unessa kuten monet muut? Uhri olisit voinut olla myös sinä. Kaksi kuolonuhria Turussa ja heistä toinen oli minun sukulaiseni ystävä.

Politiikkaa en rupea jauhamaan. Äärioikeistolainen en ole, enkä rasisti.

Synnyin matkailuyrittäjäperheeseen ja jo pienenä se oli rokotus kaikkea rasismia vastaan kun turisteja kulki ympäri maailmaa. Minulla ei ole ennakkoluuloja enkä halua vihata ketään ihmistä. Mutta tuomitsen jyrkästi tällaiset teot. Varoitin suomalaisia terrori- iskusta noin kaksi vuotta. Mitä sinä teit silloin?

Terveisin Virva Kilpirinne

Juhani Vehmaskangas

Jos olet yhtään aiempaa kirjoitteluani seurannut, niin liittyen tähän Turun tapaukseen kuin muutenkin, niin lienet huomannut, että en aina esitä suoraan mielipidettä siitä miten olisi pitänyt tai pitäisi toimia vaan kyseenalaistan asioita ja yritän saada lukijat ajattelemaan.

Olen itsekin jo pitkään ollut varma siitä, että Suomessakin vielä tullaan terroteko näkemään. Ilmeisesti se ei ollut nyt?

Ja kuten aiemmista bloggauksistani voi lukea niin minäkin tuomitsen jyrkästi tällaiset teot, kuten kaiken muunkin väkivallan. Täysin riippumatta tekijän taustoista.

Asiat pitäisi aina pystyä hoitaamaan puhumalla - niin lasten kuin aikuisten kanssa ja kesken. Liian usein meillä on rahapula joka "puhuu".

Juhani Vehmaskangas

Totean vielä: toinen kuolonuhri oli siis sukulaisesi ystävä.

Tuo n.30v.uhri oli serkkuni lapsen puolison sisko.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli Turun puukotus olisi ollut satunnainen teko niin miksi poliisi varautuu uusiin väkivallantekoihin varustautumalla rynnäkkökivääreillä?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yhdysvalloissa katsotaan Trumpin onnistuneen toteuttaa jo 8 sadasta vaalilupauksestaan.
Yksi näistä on kumota Obaman määräys olla myymättä aseita mielenterveyshäiriöistä kärsiville.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Yksi lupaus, vai oliko se lupaus?, .....yksi toimi Trumpilta oli peruuttaa Obaman määräys, jonka mukaan pitää tarkistaa ettei taloja, teitä ja ifrastruktuuria sijoiteta paikkoihin missä on tulvariski.

Perusteena peruutukselle oli rakennuslupien nopeuttaminen ja lupamenettelyn yksinkertaistaminen.

Se oli siis ennen tätä Texasin hirmumyrskyä ja tulvavahinkoja.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #34

Lupaus oli jokaisesta uudesta säätelystä peruuttaa 2 vanhaa.On pitänyt toistaiseksi.

Juhani Vehmaskangas

Jotta me suomalaiset voimme tuntea olomme turvallisemmaksi.

Lisäksi: poliisi pitänee tekoa yhä terrorisminä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hallitus varautuu jo seuraaviin vaaleihin ja siihen hommaan kuuluu tämän tapainen populismi.

Minun mielestäni rynnärillä varustautunut poliisi on pelottava, enkä halua törmätä sellaiseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Sinun lisäksesi ei liioin kukaan terroristi haluaisi törmätä konepistoolilla varustautuneeseen poliisiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

Tämä konepistoolihomma taitaa olla vain tällainen tyhjä, tyhmä ja turha toimi, jolla kansalaisia tyynnytellään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #42

Kyllä konepistoolilla on tyynnyttävä vaikutus myös rikollisiin kansallisuudesta riippumatta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hohhoijaa, MP5-konepistooleilla siis. Varmaan mikä tahansa olisi tekosyyksi kelvannut.

Käyttäjän VmKilpirinne kuva
Meikäläinen Virva

Juhani Vehmaskangas.Kiitos fiksusta ja asiallisesta vastauksesta jo ylempänä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Uhrien omaisia tämä varmasti lohduttaa paljon.

Juhani Vehmaskangas

En usko että lohduttaa lainkaan. Eikä kirjoitusta ollut tarkoitettukaan lohduttamaan sen paremmin uhreja, heidän omaisiaan, tekijää, kuin ketään muutakaan.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Teon luonne on tyypillinen Isiksen propqgoima isku nk pehmeisiin kohteisiin, vastaavia on tapahtunut Euroopassa useita.

On sinisilmäistä yrittää väittää mustaa valkoiseksi..

Tyypillinen "yksinäisen suden" terroriteko.

Manifestia myöten.

. Allahu Akbar!

Juhani Vehmaskangas

Toivon ja odotan, että tuon manifestin suomennos jossain vaiheessa julkaistaan. Kiinnostavaa olisi myös tietää millaisia "manifesteja" suomalaiset "terroristit" (koulusurmaajat) ovat jälkeensä jättäneet. Mutta ne syystä tai toisesta yleensä salataan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela
Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minä en kyllä millään ymmärrä sitä vimmaa, millä blogisti ja hengenheimolaisensa pyrkivät lieventämään Turussa tapahtunutta hirmutekoa. Meitähän on jo pitkään varoitettu, että tietyt ihmisryhmät voivat inspiroitua Isisin ja radikaalin islamin opeista, ja on hyvin luultavaa, että erilaisista luonnehäiriöistä tms. kärsivät voivat inspiroitua kaikkein eniten. Mutta mitä sitten? Siis m i t e n tämä niinkuin "lieventää" esim. kielteisen turvapaikkapäätösten / paperittomien tuomaa uhkaa, jota nyt kuulemma äärioikeisto "hyödyntää"? (Ihan järkyttävää edes puhua mistään "hyödyntämisestä" tässä yhteydessä, etenkin kun vertaa erääseen Helsingin asema-aukiolla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn ja sen aikaansaamaan hysteriaan, vaikka teko oli aika lailla lievempi joka suhteessa kuin tämä.)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Arvaapa, mitä minä en ymmärrä. Sitä, että valesivustot julkaisevat terroriverkostoon kuulumisesta epäiltyjen nimet ennen kuin heidät vapautetaan ilmeisen syyttöminä. Turussa on yksi tappaja, mikä motiiviksi sitten osoittautuukin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Epäilty tappajakin on saanut viranomaisilta jo ainakin kaksi eri nimeä !

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ja sitten vielä en ymmärrä sitä, että jotkut vaihtavat noin vain puheenaihetta ja luulevat että kukaan ei huomaa...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #59

En minäkään ymmärrä, miten joku Komsi saa päähänsä tuoda tähän ketjuun höpinän turvapaikanhakijoiden muodostaman uhkan lieventämisestä.

Sen sijaan otsikon kannalta olennaista on se, että terroristiverkostoa ei sitten Turussa ollutkaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #60

Tarkoitat varmaan, ettei terroristiverkostoa tai -solua juuri tähän rikokseen liittyen ole Turusta löytynyt.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #62

Yhden hengen wannabe terrosristisoluja lienee siellä täällä muuallakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #65

"Yhden hengen wannabe terrosristisoluja lienee siellä täällä muuallakin."

Näillä terroristisoluilla on kiistämättömiä yhtymäkohtia Isikseen ja islaminuskoon. Terroristit haluavat luoda pelkoa ja turvattomuutta länsimaissa kostona länsiliittoutumien sotilaallisista iskuista lähi-itään. Allahu akbar yhdistää kaikki terroristit.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #60

Luit nyt jotenkin väärin. Tarkoitin tätä tämän blogin yritystä lieventää asioita, jotta näyttäisi siltä, että tämä Turun tapaus nyt oli vain ikävä yksittäistapaus ja mitään ääri-islamin uhkaa ei ole, puhumattakaan että se uhka olisi jo muuttunut toteen tässä teossa.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #76

Omasta mielestäni yksi keskeinen osa blogikirjoitukseni sanomaa on, että meillä tavallisilla kansalaisilla ei tässä vaiheessa ole riittävästi tietoa antaaksemme lopullisen tuomion.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #76

Ääri-islamin uhka on selvästi olemassa ja se uhka on eräällä tavalla muuttunut todeksi tässä Turun tapauksessa.

Asioita pitää silti katsoa realistisesti eikä liioitella puoleen tai toiseen.

Nyt näyttää siltä että joku yksittäinen hullu on yrittänyt leikkiä terroristia. Yksikään terroristijärjestö ei ole tätä tekoa tunnustanut tai ottanut omaksi ansiokseen.

Tältä se nyt näyttää, voi olla että näyttää toisenlaiselta, kun saadaan lisää tietoa tapauksesta.

Juhani Vehmaskangas

Ehkä syy on se, että katsot asiaa liian suppeasta näkökannasta. Haluat nähdä teon nimenomaan terroristisena tekona. Tässä vaiheessa tutkintaa on mielestäni vielä muitakin mahdollisuuksia. Mm. se, että kaikki muut pidätettyinä olleet epäillyt on vapautettu eikä heitä enää epäillä puhuu sen puolesta, että poliisin tutkinta on ollut väärillä linjoilla kun on haluttu nimenomaan nähdä asia terroristisena ja suunniteltuna radikaaliryhmän tekona.

Tekijää tulee kohdelle kuten suomalaistakin epäiltyä samanlaisen teon jälkeen kohdeltaisiin. Pitää siis toimia kuten oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu. Ketään ei pidä lähteä leimaamaan syylliseksi mihinkään ennen kuin asia on varmaa. Tässä vaiheessa varmaa on, että epäilty on surmannut kaksi ja haavoittanut kahdeksaa. Sekä se, että hän on kirjoittanut "manifestin" - onko kyseessä aidosti manisfesti - mene ja tiedä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ehkä syy on se, että katsot asiaa liian suppeasta näkökannasta. Haluat nähdä teon nimenomaan terroristisena tekona."

Mitä ihmettä änkytät, tapaus on jo todettu terrorismiksi ja syyllinen on tiedossa. Näyttäisi siltä että haet vastakkainasetteluja pelkästään saadaksesi olla äänessä, julkaiset blokeja liukuhihnalta vain esiintyäksesi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #61

Juhani Vehmaskangas terrorisoi US:n Puheenvuoroa.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #61

Näkemykseni on ehkä erilainen kuin mitä sinulla.

Mielestäni tekoa voidaan varmuudella pitää terroristisena vasta sitten kun tuomio on annettu. Pidän täysin mahdollisena, että tuomio tulee kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

En tiedä tapauksen kaikkia faktoja, tuskin sinäkään? Enkä usko että niitä tietää vielä edes poliisi. Ainoa jolla on kaikesta täysin varmaa tietoa on tekijä.

Näen kuitenkin, että on myös muita vaihtoehtoja kuin terrorismi - sinäkö et näe?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #61

Tappaja on tiedossa. Saapa nähdä, mistä rikoksesta hänet tuomitaan. Ja tuomitaanko joskus jostakin eräät foorumit, jotka levittelivät asiaan kuulumattomien nimiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #80

Syyntakeettomana tappajaa ei tuomittaisi mistään rikoksesta.

P.S. Väärien nimien levittämisestä joutuvat ensimmäiseksi viranomaiset tilille. Tappajan ilmoitettu nimi ei taida vieläkään olla oikea mikäli Marokon tiedustelupalvelua on uskominen.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #85

Miksi viranomainen joutuisi tilille siitä että on kertonut epäillyltä saamansa nimen? Suomen lain mukaan väärien henkilötietojen antaminen viranomaiselle on rikos. Säädöksellä on pyritty turvaamaan se, että viranomaiselle ei annata vääriä henkilötietoja jolloin viranomainen (voi aina) luottaa siihen, että saa oikeat henkilötiedot.

Viranomaisen ei siis pidä lähtökohtaisesti epäillä saamansa henkilötiedon luotettavuutta vaan pikemmin viranomaisella on velvollisuus luottaa saamaansa epäillyn antamaan henkilötietoon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #87

Mitä ajattelee se oikea ja alkuperäinen Marokon kansalainen Abderrahman Mechkah, jonka Suomen KRP julisti ensin pidättäneensä ja sitten vanginneensa epäiltynä Turun puukkoiskusta ?

Joutuuko hän antamaan pelolle vallan liikkuessaan mahdollisesti joskus Turun kaduilla ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #80

Ongelmallisia ovat tässä ihan oikeat nimet, joiden kantajat joutuvat nyt pelkäämään Turun kaduilla vapauduttuaan epäilyistä.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #88

Jos noin on niin mitä suomalaisesta yhteiskunnasta kertoo se, että syyttömäksi todetun henkilön pitää pelätä kaduilla kulkiessaan sen vuoksi, että on ollut aiheettomasti pidätettynä ja oikeutettu saamaan koppikorvauksia.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Olet Tuula aivan oikeassa siinä, että nämä valkopesut ovat aivan järkyttäviä, kun kriittisesti tarkastelee mitä Suomessa oikeasti tapahtuu. Ei voi kuin ihmetellä näiden ihmisten järenjuoksua, että onko nämä manipuloitu niin tehokkaasti, etteivät enää erota hyvää pahasta tai pahaa hyvästä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #68

Voi hyvä ihme sentään. Murhat ovat murhia ja terrorismi on terrorismia, ei siinä lieventäviä asianhaaroja ole. Jos suvakit hyväksyvät nämä ja valkopesevät selvät rikokset, niin voi, voi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #70

"Jos suvakit hyväksyvät nämä ja valkopesevät selvät rikokset, niin voi, voi."

Oletko siis sitä mieltä että suvakit ovat tällaisia rikosten hyväksyjiä?

Vai onko tarkoituksesi vain vihjata tällaista ja siis oikeastaan levittää tällaista käsitystä suvakeista?

En pitäisi jälkimmästä toimintaa moraalisesti oikeutettuna,
mutta toki nuivilla näyttääkin olevan aivan erilainen moraalikäsitys kuin suvakeilla.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Olen miettinyt joskus sitä, että miten joillakin voi olla niin suuri kannatus ihmisten joukossa, jotka julkisesti toivovat joillakin ihmisille raiskauksia tai hekumoivat toisten ihmisten ampumisesta.

Mitä mieltä itse olet kumpia nuo kyseiset ihmiset oikein ovat? hyviä vaiko pahoja?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #69

"voi olla niin suuri kannatus ihmisten joukossa, jotka julkisesti toivovat joillakin ihmisille raiskauksia"

Raiskauksia käytännössä toivovat ihmiset jotka haluavat tuottaa Suomeen ihmisiä joiden kulttuuriin kuuluu naisten oikeuksien mitätöiminen. Tämä on tapahtunut tosiasia jota ei tyhjällä retoriikalla voi poistaa siirtämällä vastuuta näille jotka varoittivat tulevista ongelmista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #69

En kannata väkivaltaa, enkä totta totisesti raiskauksia. Kuka noin on toivonut? Laita nyt ihan konkreettiset viitteet tai linkit moiseen epäterveeseen ajattelumaailmaan, niin tiedämme tehdä rikosilmoituksen tämmöisestä väkivaltaan ja raiskauksiin kannustavasta ihmisestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #69

Tarkoitatko että onko hyvä vai huono asia toivoa että ihmiset tulisivat raiskatuiksi tai että voisi ampua jonkun?

Varmasti jokaisella meillä on joskus mielessään tällaisia hirveitä ajatuksia. Ei tietenkään ole viisasta tuoda niitä ajatuksia esiin, ehkä kännipäissään jossain saunaillassa voisi tällaista jutella, mutta jos netissä tällaista juttelee niin siitä puuttuu ainakin harkintaa silloin.

Jos ihminen erhetyy tällaisista mieliteoistaan netissä juttelemaan, se osoittaa joko vakavaa harkintakyvyn häiriötilaa, tai sitten moraalin ja arvojen muuttumista.

Ihminen joka hekumoi julkisesti tällaista ei voi ehkä ollenkaan arvata, että hänen mielitekonsa tuomittaisiin, tai että siinä olisi jotain väärää, vaan hän ehkä kuvittelee että saa tästä mieliteostaan itselleen lisäpisteitä. Hänen moraalinsa on siis erilainen kuin joidenkin muiden moraali, mutta hän kuvittelee että muiden moraali on yhtäläinen hänen oman moraaliläsityksensä kanssa.

Kyseessä on siis moraalikäsitysten ristiriita.

Kiihotus kansanryhmää vastaan, tai vihapuhe, on sellaista toimintaa jonka tarkoituksena on tehdä joihinkin kansanryhmiin, kuten mamuihin tai suvakkeihin, kohdistuva väkivalta moraalisesti hyväksyttäväksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #73

Vihavainen nyt tavalliseen tyyliinsä sekoittaa keskustelua, mutta se hänelle suotakoon, koska en ole tässä blogisti, joka voisi moderoida keskustelua. Odotan nyt Juha Salmelta vastausta kysymyksiini. Toivotaan, että hänellä on linkit, jotta tiedän, että kuka on toivonut rikollisia toimia ja kannustanut väkivaltaan ja raiskauksiin Suomessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #75

Eikös näitä asioita ole puitu jo ihan korkeimmassa oikeudessa asti. Tuomio on tullut, mutta tuomittu ei tunnusta suomen oikeuslaitoksen tuomiota ja kiistää edelleen syyllisyytensä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #77

Jos Salmelta ei löydy linkkiä, niin Vihavainen voi aivan vapaasti laittaa, kuka on tämä rikollinen, joka on yllyttänyt tappamisiin ja raiskauksiin. Minä voin vaikka henkilökohtaisesti tehdä tästä henkilöstä rikosilmoituksen todisteet saatuani. Jos näitä ei löydy, niin silloin te syyllistytte kunnianloukkaukseen ja teitä kohtaan pitää tehdä rikosilmoitus perättömien puhumisesta.

Toimituksen poiminnat

Sivut