JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Jokaisella presidenttiehdokkaalla nyt nolla ääntä. Huhtasaari vahvoilla?

  • Jokaisella presidenttiehdokkaalla nyt nolla ääntä. Huhtasaari vahvoilla?

Suomessa järjestetään seuraavat presidentinvaalit vuonna 2018. Vaalien ensimmäinen äänestyskerta on näillä näkymin 28. tammikuuta. Tähän mennessä julkaistujen gallupien® perusteella Niinistö on saamassa reilusti yli 50%:n äänimäärän ensimmäisellä kierroksella eikä siten toista äänestyskierrosta tulla tarvitsemaan.

Onko nykyihminen oppiva ihminen? Ihmisen pitäisi muistaa historiaa ja ottaa siitä oppia. Vuoden 2011 Jytkyllä perussuomalaiset nousivat pienpuolueesta suurten joukkoon liki 20%:n kannatuksellaan. Tulevissa vaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana on porilainen opettaja, kreationisti, Laura Huhtasaari. Perussuomalaiset eivät kuulemma enää ole sama puolue joka ylti aikoinaan Jytkyllään vaalivoittoon. 

SDP asetti ehdokkaakseen Tuula Haataisen. Vihreiden ehdokkaana on viime eduskuntavaaleista tuttu Pekka Haavisto. Keskustan ehdokkaana on Matti Vanhanen. Kokoomus ei ilmeisesti aseta presidenttiehdokasta. Mainitsemieni ehdokkaiden lisäksi on monia muitakin ehdokkaita. Tässä vaiheessa kukaan ei tiedä voittajaa vaikkakin sitä voi olla helppo veikata.

Jos media käsittelisi kaikkia ehdokkaita tasapuolisesti, mitään puoluetta, valitsijayhdistystä, tai henkilöä, syrjimättä niin media pyrkisi olemaan neutraali ja antaisi jokaiselle ehdokkaalle likimain saman verran näkyvyyttä - mutta niin ei tule käymään. Todennäköisesti media valitsee Niinistön presidentiksi jo ennen kuin Niinistö on edes kunnolla kampanjaansa aloittanut.

Pienpuolueiden ehdokkaat media sivuuttaa marginaaliryhmänä olankohautuksella - onko se tasapuolista? Onko se oikein? Miten pienpuolueet voisivat saada ehdokkaansa äänen kuuluviin kun heillä kaikilla ei ole euroakaan puoluetukea näkyvyyteen käytettävissä.

Media siis toimii "vanhaan hyvää tapaan" syrjien osaa ehdokkaista ja puolueista. Miksi kuunnella marginaaliryhmiä. Miksi antaa heille näkyvyyttä? Saisivat vielä äänensä kuuluviin ja lisää kannattajia. Jossain vaiheessa edessä voisi olla uusi ja erilainen Jytky. Kyllä marginaaliryhmien pitää asemansa ymmärtää ajattelevat toimittajat, ja se näkyy niin TV:n vaaliohjelmissa kuin lehtien palstoilla. Nettiä unohtamatta.

Media siis valitsee (on jo valinnut) Niinistön seuraavaksi presidentiksi. Perussuomalaisetkin olisivat olleet Niinistön valintaa tukemassa ellei Niinistö olisi mennyt möläyttämään harkitsematonta kommenttiaan tehokkaasta katumisesta. Tuon möläytyksen seurauksena Huhtasaari pääsi ehdolle ja hän lieneekin varsin vahva ehdokas - miten käy kuuden vuoden kuluttua?

Kakkossijasta tulee kova taistelu. Huhtasaari ja kumppanit siitä kisaavat. En olisi hämmästynyt jos kakkossija menisi Huhtasaarelle mutta varmasti pari muutakin ehdokasta tulee saamaan päälle 10%:n äänimäärän. Ainakin Haavisto, ja veikkaan, että myös Haatainen.

Arvelen, että moni lukija näkee tämän kirjoitukseni ajavan Huhtasaaren asiaa. Se ei kuitenkaan ole tarkoitukseni. Tarkoitukseni on todeta, että medianäkyvyys on vähintään yhtä epäreilua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Itse puolestani luulen, että näiden vaalien jokeri on Haatainen. Varsinkin naisten joukossa naiselle on taas tilaus, mutta Huhtasaaren ihmisvihaa henkivä arvomaailma ei puhuttele valtaosaa kansasta.

Edellisissä vaaleissa meillä oli Haavisto-ilmiö ja neljännesvuosisata sitten Rehn-ilmiö. Vaikken demareita ole koskaan äänestänyt enkä äänestä, niin kaksintaistelu Huhtasaari-Haatainen on medialle mannaa - ja suosii Haataista.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Huhtasaaren ihmisvihaa henkivä arvomaailma" puhuttelee kansanosaa jossa on paljon sellaisia jotka eivät yleensä käy äänestämässä. Nyt he menevät äänestämään.

Tuo osaltaan vaikuttaa myös siihen, että äänestysprosentti tulee olemaan poikkeuksellisen korkea.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"mutta Huhtasaaren ihmisvihaa henkivä arvomaailma ei puhuttele valtaosaa kansasta."

Mistähän Huhtasaari uskoo saavansa kannatusta jos/kun hän kommentoijan mukaan ihmisiä vihaa. Ihmiset vaaleissa äänestävät.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Itse puolestani luulen, että näiden vaalien jokeri on Haatainen. Varsinkin naisten joukossa naiselle on taas tilaus....."

************************************************

No itse kyllä luulen, että Haataisella on vaikeuksia päästä edes samaan tulokseen kuin Lipponen (joka oli sekin jo täysin surkea tulos). Äänestäminen sukupuolen perusteella taas on jokseenkin outo tapa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Presidentinvaalissa äänestäjien käyttäytyminen tulee olemaan mielenkiintoista, koska moni joutuu miettimään äänestääkö omaa ykkössuosikkiaan vai pelaako Niinistöä vastaan äänestäen todennäköistä kakkosta, eli Haavistoa.

Tuo toiseksi todennäköisimmän vaihtoehdon suosiminen pelaa myös Haataista vastaan, koska inhokit Väyrynen ja Huhtasaari halutaan varmuudella pelata pois kakkoskierrokselta. Aivan samasta syystä Keskustan, vasureiden ja RKP:n omat, ihan kelvolliset ehdokkaat, eivät tule saamaan lähellekään puolueensa kannatuslukuja vastaavia äänisaaliita.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tyhjät tynnyrit kumisevat komeimmin. Se on Huhtasaaren osa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Riippuu tv-väittelyistä ja siitä mikäli pidetään julkisuudessa esillä kuten nyt. Mikäli tv-esiintymiset eivät mene pieleen (ja vaikuttaa varsin hyvältä tv-esiintyjältä...) ja pysyy julkisuudessa (kuten Uudessa Suomessakin saa blogisteilta eniten huomiota), niin mahdollisuudet toiselle kierrokselle vähintään Haaviston luokkaa ja paljon paremmat kuin Väyrysellä tai muilla vaihtoehdoilla.

Niinistö toki voittaa, mutta se nyt ei olekaan se isoin asia. Mikäli Huhtasaari tulee toiseksi se epäilemättä vetää osaltaan Perussuomalaisten kannatusta samalla suuremmaksi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Sama pätee Euroopalaisen puolustuspilarin rakentamiseen, joka olisi Naton Eurooppalainen jatke ja siten hieman ongelmallinen. Paavolle nyt kerätään 20000 nimeä. Toivottavasti onnistuu, että saadaan värikkäät, keskustelevat vaalit. Kysymys on Suomen turvallisen ulkopolitiikan johdonmukaisuudesta, että se jatkuisi. Sauli Niinistö on vahvoilla, mutta ensimmäisellä kierroksella Hän ilmeisesti ei mene läpi.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Älä nyt! Juurihan Vesa Levonen kirjoitti blogissaan, että "Saulin valinta on jo ensimmäisellä kierroksella niin varma, ettei toista äänestyskierrosta tarvitse edes käydä.": http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242288...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

En pätkääkään usko Huhtasaaren valintaan. Kreationistinen uskonnollisuus, huono tieteentuntemus, EU-vastaisuus ja soihtumarsseilla heilattavana oleminen ei herätä luottamusta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juhani Vehmaskangas,

Voit osaltasi tasoittaa "epäreilua medianäkyvyyttä" kirjoittamalla joka päivä pari kolme blogia kaikista muista presidenttiehdokkaista paitsi istuvasta presidentistä ja nimenomaan välttämällä mainitsemasta tämän nimeä yhdessäkään blogissasi.

P.S. Tässäkin blogissa mainitsit tasavallan presidentin nimen viidesti !

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En pidä itseäni mediana.

Otsikko mukaan lukien mainitsin myös Huhtasaaren viisi kertaa.

"Tarkoitukseni on todeta, että medianäkyvyys on vähintään yhtä epäreilua."

Nimenomaan tuon tarkoitusperän ajamiseksi mainitsin osan ehdokkaista useammin ja monta ehdokasta jätin mainitsematta. Olen varma, että monelle viesti menee perille myös siltä osin mitä lukee rivien väleissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Et tietenkään ole koko media, mutta kylläkin osa siitä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Rivien väleissä lukee myös, että kirjoitukseni koskee politiikkaa ja siitä uutisointia laajemminkin kuin vain tulossa olevien presidentinvaalien osalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #12

Lukemalla pelkästään otsikko tämä ei tietystikään selviä.

Toimituksen poiminnat

Sivut