JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Täysin tulottomia talouksia Suomessa jo 47000

Kelan mukaan täysin tulottomien kotitalouksia määrä Suomessa on kasvanut rajusti. Vuonna 2013 täysin tulottomia talouksia oli n. 20750 kun niitä tämän vuoden heinäkuussa oli jo 47000.

Täysin tulottomaksi katsotaan sellainen talous jonka tuloina on vain toimeentulotuki ja asumistuki.

Mistä tulottomuus johtuu?

Tulottomuuden syynä lienee suomalainen sosiaalipolitiikka. Aiemmin, kun toimeentulotuki vielä kuului kunnille, etenkin suurilla kunnilla oli tapana siirtää vaikeasti työllistettävät henkilöt pois TE-keskuksen asiakkuudesta jolloin noille henkilöille maksettiin pelkkää toimeentulotukea, ja tietysti tuota asumistukea. Menettely takasi, ja takaa, tuen saajalle sen, että hänen ei tarvitse mennä töihin ja saa täyden toimeentultuen. Kunta säästää samalla kun noista henkilöistä ei mene sakkomaksuja.

Ilmeisesti Kela on jatkanut tuota kuntien omaksumaa käytäntöä. Henkilöt jotka ovat vaikeasti työllistettäviä, kuten esim. vajaakuntoiset, joilla ei käytännössä TE-toimiston asiakkaanakaan ole velvoitetta ottaa töitä vastaan siirretään toimeentulotuen asiakkaiksi jonka jälkeen he eivät ole työttömiä työnhakijoita ja tilastot kaunistuvat.

Keitä sitten oikeasti ovat nuo henkilöt jotka saavat vain toimeentulotukea ja asumistukea? He ovat niitä aidosti syrjäytyneitä kansalaisia jotka eivät jaksa taistella byrokratiaa vastaan. Osa heistä lienee alkoholiongelmaisia mutta varsin suuri joukko lienee erilaisista mielenterveysongelmista kärsiviä joita ei ole pystytty tai haluttu hoitaa mutta joita ei myöskään haluta päästää eläkkeelle. Nuo ihmiset sitten luvan kanssa jäävät yksin kotiinsa nyhjäämään.

Kenen etua palvelee se, että ihmiset jätetään hoitamatta, siirretään toimeentulotuelle, ja tilastot kaunistuvat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

"joita ei ole pystytty tai haluttu hoitaa mutta joita ei myöskään haluta päästää eläkkeelle."

Väitän, että suurin osa noista toimeentulotuelle siirretyistä on sellaisia, että heillä olisi oikeus eläkkeeseen. He vain eivät jaksa taistella Kelaa vastaan kun saavat eläkkeestään hylkypäätöksen ja siksi ajautuvat pysyviksi toimeentulotukiasiakkaiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kelaa vastaan ei juurikaan kannata taistella eläkepäätöksien suhteen. Siellä tiedetään asiat paremmin kuin yksikään potilasta hoitanut lääkäri tietää. Niiden lääkäreiden lausunnoilla pyyhitään Kelassa takapuolta.

Luulisi kyllä, että Kelallekin olisi helpompaa siirtää kyseiset henkilöt eläkkeelle kuin toimeentulotuelle, joita joudutaan siellä joka kuukausi erikseen käsittelemään. Ehkäpä Kela jossain vaiheessa tämän huomaa. Tai sitten silloin on jo siirrytty siihen perustuloon, mikä olisi kaikkein paras tilastojen kaunistaja.

Juhani Vehmaskangas

Ei noiden henkilöiden kohdalla tehdä päätöksiä kuukausittain vaan heille tehdään ns. pitkiä päätöksiä, esim. puolen vuoden välein.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Eikö ihminen ole joko töissä, työtön, työkyvyttömyyseläkkeellä, eläkkeellä tai sitten vapaaehtoisesti tukijärjestelmien ulkopuolella?

Juhani Vehmaskangas

Kuten voit nyt jo AamuTV:n uutisistakin kuulla niin likimain tuo 47000 ihmistä on vapaehtoisesti toimeentulotuella. Ja väitän, tietämäni perusteella, että moni noista kuuluisi eläkkeelle mutta heillä ei ole kykyä taistella eläkkeen saamiseksi.

10:01
Korjaan/täydennän: katso kommentti #12.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Kela ei tiedä mistä tulottomien kotitalouksien määrän raju kasvu johtuu."

Jätän tämän uuskielellä kirjoitetun lauseen suomentamisen lukijan tehtäväksi.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

On kaksi erillaista toiminta tapaa.

Teoria on sitä, että kaikki tiedetään, mutta mikään ei toimi.

Käytäntö on sitä, että kaikki toimii mutta kukaan ei tiedä miksi.

Kelassa teoria ja käytäntö on sekoittunut siten, mikään ei toimi ja kukaan ei tiedä miksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja outoa että lapsiperheiden ruoka-avun tarve on jo hälyttävällä tasolla.Kirj.IL Ravintoloitsija joka jakaa ruokaa köyhille perheille.
Kaikki työttömät kun ei ole sinkkuja vaan perheellisiä on n.50 000
He eivät ole saanut lapsilisiä,kotihoidontukia -94 jälkeen .

Kun kansan sosiaaliturva on perustuslain mukaan kehdosta-hautaan kaikille 5,4 kansalaiselle? Vain irtisanottua Ex-palkansaajaa,veronmaksaajaa se ei koske?
Kyllä kepu/kok on valinnut tietoisesti ne ketä ei sosiaaliturva koske.
Kiristämällä ainoasta elantoon tarkoitetusta työttömyysajan tuesta joko 30milj/työtuntia ilmaiseksi yrityksille.Tai leipäkortti joutuu hyllylle.

Rikas,hyvätuloinen saa useamman tuen päällekkäin 12X vuodessa ilman ehtoja.
Mutta heiltä olisikin paha vaatia vastinetta. "Pykälänikkari" vetoaisi perustuslakiin .

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kela tietäisi tunnissa mikäli se näkisi aiheesta .xml:n julkaista. Me voimme taas vain arvailla mikä on aika hedelmätöntä voihan tässä mutuilla vaikka tietyillä maahanmuuttajaryhmillä jos haluaa mutta niin se olisi pelkkää mutua.

Juhani Vehmaskangas

Noissa tulottomissa lienee kaksi pääryhmää:
1) Ne jotka ovat keiltäytyneet työstä tai työllistämistä edistävistä toimenpiteitstä ja joutuvat siksi turvautumaan toimeentulotukeen, jota yleensä sasavat alennettuna.
2) Ne jotka ovat kunnan (tai Kelan) aloitteesta vapaaehtoisesti jättäytyneet toimeentulotuen varaan. Heidän tukeaan ei alenneta vaikka eivät haekaan "ensisijaisia etuuksi" kuten työttömyyskorvausta, koska niin on kunnan/Kelan kanssa aikoinaan sovittu. He ovat varsinaisia väliinputoajia joista monilla olisi varmasti oikeus eläkkeeseen mutta he eivät jaksa sen hakemiseen panostaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #12

Mitä tarkoittaa kunnan tai kelan aloitteesta vapaaehtoisesti jättäytyneet? Jotain painostusta, jos ei ole omaehtoista vapaaehtoisuutta?

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #15

Totta. Painostusta. Eämä on helpompaa kun ei tarvitse täytellä työtön työtön lappuja eikä ole pelkoa että laitettaisiin johonkin kuntouttavaan työtoimintaan.

Kukaan ei voi itse vaan päättää, että elän jatkossa pelkän toimeentulotuen varassa. Kyllä kela ohjaa hakemaan ensisijaisia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, siis työnhakijaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

lainaus:
Heidän tukeaan ei alenneta vaikka eivät haekaan "ensisijaisia etuuksi" kuten työttömyyskorvausta, koska niin on kunnan/Kelan kanssa aikoinaan sovittu.

He saavat työmarkkinatuen,lapsilisät,mahdol. myös perustulon 560e/kk verottomana päällekkäin.Ei työvelvoitetta jos et tarvitse toimeentulotukea.
Hänellä voi olla pääomatuloja,odottaa sukupolven vaihdosta aivan huoletta "työttömänä"!

Siis toimeentulotuki on se "kannustinloukku" jolla kiristetään työttömiä.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #16

Henkilö joka on vapaaehtoiselle toimeentulotuella ilman pelkoa tuen alentamisesta, eikä ole vaaraa myöskään joutua esim. kuntouttavaan työtoimintaan, ei todellakaan saa lisäksi mitään työmarkkinatukea, perustuloa tms. Lapsilisää voi perhe saada mutta se leikkaa suoraan maksettavan toimeentulotuen määrää. Eivät siis saa mitään tuloja toimeentulotuen kanssa päällekkäin.

Juhani Vehmaskangas
Toimeentulotukiasioiden asiantuntija

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun valtion budjettia tehdään ja Sosiaali ja terveysministeriö saa oman budjetin siitä .Virkamiehet on laskenut verotiedoista mikä on toimeentulotuen,asumistuen ja työttömyysturvan tarve kulloinkin.
Siihen on varattu rahat Kelaa varten.
Toimeentulotuki joka on pääsääntöisesti työttömän ainoa tuki,jos ansiosidonnaita ei saa on tehty tiukat ehdot .Toinen tuki vähentää muita tukia.Työvelvoite tai tukea leikataan 487e/kk-40%.
Missään muussa Kelan-etuudessa ei ole ehtoja eikä mikään muu etuisuus vie toista etuutta.
Kela on ollut Kepulla -56 lähtien.
Kun tuo edm.laki tehtiin -94 oli Jorma Huuhtanen (kepu) terv.ministeri.
-Jatkoi -95-10 Kelan johtajana.
-10-16 "köyhienystävä" Hyssälä.
-17-yhä kepun johtaja Kelassa.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Jaa eikö meillä olekaan työvoimapula?
Kuinka tätä maata hoidetaan?
Myös kaikki alipalkatut tarvitsevat asumistukea.

Juhani Vehmaskangas

On työvoimapulaa eli ei niin ei mielestäni ole kenenkään etu, että henkilöä joka kuuluisi kuntoutustuelle ja kuntoutukseen tai eläkkeelle roikotetaan vuosikymmeniä toimeentulotuella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kenenkään veronmaksajan etu ei ole yksikään toimeentulotuelle pudonneen kansalaisen tuet.
Ei yhdekään irtisanotun ,lomautetun palkansaajankaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

No eipä ole paljonkaan. Johan tuon verran alkaa olla laittomia oleskelijoitakin. Ja niilehän kuuluu kaikki lailliset tuet?

Juhani Vehmaskangas

Totta. Työttömiä on noin seitsemän kertaa enemmän. Suurin ongelma asiassa ei mielestäni olekaan se, että nuo ihmiset roikkuvat vuosikausia pelkän toimeentulotuen varassa - ei kun se juuri onkin se ongelma koska heissä on paljon niitä joiden kuuluisi olla eläkkeellä. Tosin tuollaisia varmaan löytyy työttömienkin joukosta - ja tiedän, että löytyy. Onko siis systeemissä kaikki kunnossa?

Joku saa varmasti päähänsä helpon ratkaisun: lakkautetaan koko toimeentulotuki.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minulla on sellainen mielikuva, että palkattomia työttömiä on tullut 10 000 lisää ihan tässä kesän aikana. Tuon selittäisi opiskelijoiden asumistukiuudistus ja se, että pankit eivät enään myönnä opintolainaa maksuhäiriöisille vaikka Kela takaisikin opintolainan. Kela ei myöskään myönnä toimeentulotukea opiskelijalle joka ei saa opintolainaa pankista.

Juhani Vehmaskangas

Nytpä on kommentti virheitä täynnä - käsittääkseni.

Aiemmin oli niin, että pankit eivät myöntäneet opintolainaa opiskelijoille joilla oli maksuhäiriöitä. Tuon piti tänä syksynä muuttua siten, että nykyisin opintolainaa saa vaikka olisikin niitä maksuhäiriöitä.

Kela myös myöntää edelleen toimeentulotukea opiskelijoille jotka eivät jostain syystä kuitenkaan saa opintolainaa. Heidän kohdallaan lainaa ei siis voida ottaa tulona huomioon, kuten ei ole aiemminkaan voitu.

Siitä en saa kiinni, että miten opiskelijoiden asumistukiuudistus selittäisi asiassa yhtään mitään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Väärin.
Kela Pakottaa hakemaan opiskelijoita pankin velkaorjiksi .Jollet hae opintotukea et saa elantoon toimeentulotukea.
Siitäkin huolimatta että kun valmistuu ei ehkä saa työtä ,tai ehkä vain puistojen siivousta 0 euron palkalla ,sosiaaliturvaa vastaan.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #24

Opintotukea pitää tottakai hakea. Opiskelija tuloksi voidaan myös laskea opintolaina jos hän sitä voi saada - mikään muu ihmisryhmä ei joudu elämään velkarahalla.

Mutta se, että opiskelija ei hae opintotukietuuksia: opintolaina ja raha, asumistuki, ei oikeuta eväämään toimeentulotukea kokonaisuudessaan. Laskelma pitää tehdä ja ensisijaiset etuudet voidaan ottaa tuloina huomioon vaikkei opiskelija niitä nostaisikaan kunhan opiskelijalla vaan on ollut riittävästi aikaa niiden hakemiseen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minulla oli vanhaa tietoa kun eräs luottotiedoton opiskelija ei saanut toimeentulotukea kun oli vasta yhdestä pankista anonut valtion takauksella opintolainaa. Siis valtiontakauksella oleva opintolaina evättiin lainanhakijan luottotietojen perustteella. Asia on kaiketi nyt näin :

"
Opiskelija voi saada Kelasta toimeentulotukea, vaikka hänelle on myönnetty lainatakaus, jos opiskelija osoittaa hakeneensa opintolainaa vähintään 2 pankista, jotka eivät lainaa kuitenkaan myöntäneet.

Ystävällisin terveisin Ilpo | Kela opintotuki
"

https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=10&t=3...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #26

Aika outoa? Kenenkään muun ei tarvitse hakea lainaa saadakseen Kelasta etuuksia?

Kansan sosiaaliturva:
Tukea elantoa eri elämäntilanteiden aikana.
Perheen kasvaessa
Työttömyyden
työkyvyttömyyden
Vanhuuden
Sairauden
Opiskelun
ym.aikana.

Nythän "elantoa" turvataan rikkaille ja hyvätuloisillekkin,omaisuuden ja pääomatulojen päälle. Lapsen elantoa tuetaan lapsilisällä verovaroista ?

Toimituksen poiminnat

Sivut