JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Aikooko Britannia loukata ihmisoikeussopimuksia?

Minulla ei yleensä ole tapana kirjoittaa ulkopolitiikkaa eikä ottaa kantaa muiden maiden kuin Suomen asioihin koska katson tietämykseni niistä olevan niin heikko. Koska kuitenkin pidän itseäni jonkinlaisena ihmisoikeusaktivistina niin päätin nyt kuitenkin kirjoittaa tämän, ehkä jopa täysin metsään menevän, kirjoituksen Britannian tuoreista suunnitelmista joiden mukaan Britannia aikoo rajoittaa huonommin koulutettujen EU-kansalaisten pääsyä maahan.

Britanniassahan ei ole varsinaista perustuslakia kuten Suomessa. Suomi ei mielestäni voisikaan perustuslakiaan rikkomatta saattaa voimaan tuollaista rajoitusta jollaista Britannia on nyt pykäämässä.

Ovatko tuollaiset Britannian suunnittelemat rajoitukset sitten kaikkien niiden ihmisoikeus-sopimusten mukaisia joita Britanniakin on sitoutunut noudattamaan?

Ihmisoikeussopimuksia pitää ylipäätään nähdäkseni tulkita pääsääntöisesti yksittäisen ihmisen eduksi ja valtion vahingoksi kuin toisinpäin. Sitä millaisen koulutuksen ihminen on hankkinut, kyennyt hankkimaan, on nähdäkseni merkittävästi sidoksissa kyseisen ihmisen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, tai sitä voidaan jopa jossain määrin pitää henkilökohtaisena ominaisuutena. Voidaanko tämä huomioiden ihmisen oikeutta päästä johonkin ihmisoikeus-sopimuksia kunnioittavaan maahan lähteä rajoittamaan pelkästään hänen hankkimansa koulutuksen perusteella?

Niin - eihän Britannia nyt kuitenkaan rajoita oikeutta päästä maahan vaan on rajoittamassa oikeutta oleskella maassa henkilöön liittyvän syyn perusteella. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan merkitystä oleskeluluvan pituuteen olisi vain henkilön koulutuksella. Merkitystä ei siis olisi esimerkiksi sillä kuinka pitkäaikainen työsopimus henkilöllä Britanniassa on.

Ehkä ajatukseni johtopäätelmineen on täysin virheellinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Maahanmuuton rajoittamisella ja ihmisoikeussopimuksilla ei tiettävästi ole yhteyttä. Kaikki maat sääntelevät maahanmuuttoa ja oleskelulupien antamista tavalla tai toisella. Voi vain kuvitella, minkälainen soppa syntyisi, jos näin ei olisi.

Juhani Vehmaskangas

Jotenkin minä kyllä näkisin, että niillä on yhteys, ainakin jos pyritään yksilön kannalta laajaan ja ihmisoikeusmyönteiseen tulkintaan.

IO-sopimukset kun kieltävät erottelun (syrjintä) henkilöön liittyvän syyn perusteella. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö maahanmuuttoa ja oleskelulupia voitaisi rajoittaa kunhan vaan kaikkia kohdellaan rajoitusten suhteen yhdenvertaisesti. Tämä on siis minun henk. koht. IO-myönteinen näkemykseni.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onko näkökannastasi siis vedettävissä johtopäätös, että tarveharkintaan liittyvät työluvat ovat olleet ja ovat mielestäsi perustuslain vastaisia Suomessa?

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #4

Sellaista johtopäätöstä ei näkökannastani mielestäni voi vetää, eikä pidä vetää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Kyllä voi, mutta koska ihmettelin sitä kysyin tarkennusta. Tilanteet ovat hyvinkin analogisia, joten joko molemmat ovat OK tai sitten molemmat ovat väärin. Joko valtiolla on oikeus rajoittaa maahanpääsyä vaikkapa koulutuksen/ammattipätevyyden perusteella, tai sitten ei ole.

Väinö Hirvelä

Mielenkiintoinen pointti. Pitääpä selvitellä näillä tiedoilla en uskalla sanoa juuta tai jaata. Mielestäni tässä haiskahtaa trumpin lausunnot missä maahanmuuttajia jotenkin pisteytettäisiin sen mukaan miten hyödyllisiä he ovat valtiolle. (kielitaito/koulutus yms.)(kanadakin taitaa käyttää mahaanmuutossa pisteytysmetodia)

Jotain tämän kaltaista ei etnisyyteen perustuvia rajoituksia varmaan tullaan ympäri läntistämailmaa jossain kohtaa ajamaan. Joten hyvä pohtiä tätä kaikilta kannoilta. Varsinkin ihmisoikeuksien.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Työn suhteenhan tuollaisia pisteytyksiä on jo aika monessakin valtiossa. Tuosta voikin sitten miettiä, että mitä heikolla koulutuksella varustautunut vähävarainen tulija oikeasti tulee tekemään vieraassa valtiossa.

Ainakin Australiassa tuollainen seulonta on jo käytössä ja siellä on seulotaan aika tarkkaan, että sinne tuleva voi elättää itsensä ja ettei sinne tuleva tule tekemään työtä, jos lupaa siihen ei ole. Tietääkseni Australia ei riko ihmisoikeuksia tuolla toiminnallaan.

Juhani Vehmaskangas

Niinpä. Australiaan pääsee kun ei ole rekisteröity rikollinen eikä mene sinne tekemään pimeitä töitä. Töitä saa mennä tekemään jos lupa on, ja työpaikka. Mutta ei saa siis mennä tekemään töitä joita australialaiset voisivat tehdä (toisin mm. Suomessa). Töihin meneviä kohdellaan varmastikin samalla tavalla (en tiedä) riippumatta siitä mikä on töihin menevän koulutus. Joten asia on ok.

Sikäli kun ei mene Australiaan töihin niin rajalla tutkitaan miten aikoo tulla toimeen, onko rahaa riittävästi aiotun oleilun ajaksi, koulutus ei ratkaisi. Joten ok.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onko sinulla antaa esimerkkiä työstä, jota australialaiset eivät voisi tehdä? Tarkoittanet aloja joilla on Australiassa työvoimapula.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Mutta ei saa siis mennä tekemään töitä joita australialaiset voisivat tehdä (toisin mm. Suomessa)."

Mitähän tällä on tahdottu sanoa? Suomalainen kaverini on Adeleidessa töissä logistiikka-alalla, jolla on paljon myös australialaisia. Ja mitä tuo "toisin mm. Suomessa" tarkoittaa?

Marko Parkkola

Jokaisella suvereenilla valtiolla on oikeus päättää asioistaan. Siihen britit juuri pyrkivät takaisin, suvereniteettiin. Suomi säilyy osavaltiona.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Työlupa myönnetään Suomessakin vain yhdelle ammattialalle, yleisluontoista työlupaa ei ole olemassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mitähän sinä nyt tarkoitat?

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #15

Aina kai se on? Yritän saada ihmiset ajattelemanaan - vaan en tirdä mitä?

Toimituksen poiminnat

Sivut