JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Huipputehojen laskutus on alkanut

Sähkön hinnoittelu on muutoksen kourissa. Vanhan kulutukseen perustuvan laskutuksen rinnalle on tulossa käyttöön huipputehomaksu. Tarkoituksena on, että sähkölaitokset pystyvät alentamaan verkkojen rakentamiskustannuksia.

Mitä sitten asukas voi asialle tehdä? Helpoiten asiaan voi vaikuttaa talous jonka talo rakennetaan vasta tulevaisuudessa. Rakennuksen energiankulutusta voi pienentää mm. eristysratkaisuilla ja "reletekniikalla".

Moni sähköyhtiö tarjoaa tänä päivänä omakotitalon liittymäksi minimissään 3x25A:n liittymää. Moni rakentaja ottaa 3x35A:n liittymän "varmuuden vuoksi". Sähkösuunnittelua ei aina ole lainkaan järkevää.

Siihen aikaan kun Rintamamiestaloja paljon rakennettiin niin kautta Suomen oli mahdollista saada omakotitaloonkin 1x25A:n liittymä. Omassa kerrostalokaksiossani näyttäisi olevan 1x25A:n liittymä. Tiedän, että pärjäisin 1x16A:n liittymällä.

Väitänkin, että nykytekniikalla olisi mahdollista toteuttaa sataneliöinen sähkölämmitteinen omakotitalo jopa kera sähkösaunan siten, että huipputehoksi riittäisi 5,75kW. Tuo teho riittäisi erinomaisesti jos sauna olisi puulämmitteinen.

Jotta homma toimisi sähkösaunan kera niin se pitäisi toteuttaa siten, että kiukaan käyttö kytkisi osan lämmityksestä pois päältä. Samoin lieden käytön tulisi kytkeä osa lämmityksestä pois päältä - no tottahan se lieden käyttökin lämmittää. 

Yksi helppo keino sähköyhtiöille rajoittaa huipputehoja olisikin tuoda omakotirakentajien/remontoijien saataville 1x25A:n (5,75kW), ja ehkä myös enemmän tehoa tarvitseville 3x16A:n (11kW) liittymät. Noiden lisäksi tarvittaisiin vain ammattilaisia asunnon sähköistämiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sähkölaitoksen ohjaamia lämmitystaloja on ollut jo vuosikymmeniä. Sähkölaitos voi katkoa ja kytkeä OK:n boilerin lämmitystä sekä varaavien sähköpattereiden latausta.
Tehtaiden kulutustahan on ohjattu iät ja ajat.

Juhani Vehmaskangas

Aivan totta. Tuo minun piti itse asiassa tuoda itsekin jo heti bloggauksessa ilmi mutta hätäpäissäni sen unohdin. Sähkölaitos voi ohjata mm. ok-asukkaan saamaa tehoa jos asukas on tehnyt sopimuksen joka tehonrajoitukset sallii.

Paljon sähköä, ja etenkin ns. loistehoa kuluttavissa tehtaissa on kautta aikojen mm. mitattu kilovaareja ja maksettu siitä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Loisteho

Toimituksen poiminnat

Sivut