JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Nettisivut itsemurhan tekijöille. (Ei kukaan itseään huvikseen tapa)

  • Nettisivut itsemurhan tekijöille. (Ei kukaan itseään huvikseen tapa)

www.itsemurhantehneet.net

En tiedä mistä päähäni pälkähti jälleen kerran mielestäni hyvä idea! Pitäisi perustaa itsemurha-sivusto. Itsemurhien määrä on Suomessa vähentynyt jo pitkään. Vuonna 2015 Itsemurhiin kuoli kuitenkin lähes kolminkertainen määrä liikenneonnettomuuksiin verrattuna. 

Itsemurhaan päätyneitä on Suomessakin liikaa - tarkasteltiinpa asiaa miten vain. Toki joku saattaa haluta kommentoida kirjoitustani tyyliin: tapa ittes niin maailma on huomenna parempi.

"Toisen itsemurha ei ole kenenkään syy." kerrotaan Mielenterveyden keskusliito sivuilla. Onko meillä Suomessa asenneongelma? Kun ihminen kuolee oman käden kautta niin kyllä siihen aina joku syy löytyy. Ei kukaan itseään huvikseen tapa - vai tappaako?

Ei kukaan itseään huvikseen tapa - vai tappaako?

Tuohon kysymyksen haluaisin löytää vastauksen. Mielestäni on täysin väärin väittää, että itsemurha ei ole koskaan kenenkään syy. Tuollainen väite on täysin absurdi. Tai se on sitä ainakin yleensä. Toki saattaa olla, että joku promille itsemurhista tehdään mielenhäiriössä jolloin syynä on aivotoiminnan hetkellinen häiriö. Tuollaisille tapauksille ei kukaan voi mitään. Ne eivät ole kenenkään syy. Niitä lienee kuitenkin hyvin vähän, jopa vähemmän. Ehkä viranomaiset tietävät mutta eivät kerro?

Syyt itsemurhien takana

Väitän, että valtaosa itsemurhista tehdään pitkän harkinnan jälkeen. Osa itsemurhista tehdään pikaistuksissa, tai ainakin varsin lyhyen harkinnan jälkeen mutta sellaiset itsemurhat lienevät vähemmistö. Väitän myös, että ainakin osa itsemurhan tehneistä näkee ainakin tekohetkellä itsemurhansa takana jotain "suurempaa". Tuota suurempaa nähdään esim. siten, että kuvitellaan, että jälkeen jätetyssä itsemurhaviestissä esitetyt seikat johtavat muutoksiin. Uskotaan, että viranomaiset toimivat, eivät piilottele - toimivatko?

Salaaminen

Pidän selvänä, että jos ihminen harkitsee ja suunnittelee itsemurhaa (joku jopa joukkosurmaa) niin kyllä hän miettii minkälaisen viestin jälkeensä jättää - vai jättääkö mitään. Viranomaiset kuitenkin tehokkaasti estävät itsemurhan tehneiden henkilöiden jättämien viestien päätymisen julkisuuteen.

Tähän väliin olisi sopiva sauma iskeä www.itsemurhantehneet.net palvelulla. Palveluun henkilö joka aikoisi tehdä itsemurhan voisi toimittaa itsemurhaviestinsä, ja yhteystietonsa - juuri ennen tekohetkeä. Palvelu sitten julkistaisi henkilön kuoleman todentamisen jälkeen viestin jonka henkilö on halunnut jälkeensä jättää kaiken kansan luettavaksi. Selittääkseen syyt tekonsa takana. Itsemurha saisi ehkä oikeasti merkitystä?

Karsiminen

Osa viesteistä olisi varmasti sellaisia, että niissä syytettäisiin läheisiä tai muita yksityishenkilöitä tapahtumista. Tuon tyyppiset tiedot pitäisi kuitenkin moderoida pois julkaistuista viesteistä. Sen sijaan julki voitaisiin tuoda esim. viranomaisiin ja viranomaisissa toimineisiin henkilöihin kohdistuva arvostelu. Palvelussa tulisi tottakai antaa myös mahdollisuus siihen, että viestissä arvostellut voisivat antaa vastineensa.

Väite

Itsemurhaa suunnittelevia ihmisiä ei kyetä riittävästi tunnistamaan. Monikin varmasti koittaa hakea apua mutta ei sitä saa. Moni itsemurha olisi ehkäistävissä jos olisi riittävästi rahaa, ja tietoa, ja halua. Kun vaikkapa läheinen uhkaa tehdä itsemurhan niin ei se välttämättä riitä, että häntä lohduttaa ja hänen kanssaan keskustelee.

Aina pitäisi miettiä tarvitseeko tuo läheinen ammattiapua ja jos tarvitsee niin kykeneekö satavarmasti sitä hakemaan. Jos tulee pienikin epäilys niin pitäisi hänen kanssaan lähteä vaikka lääkärille - heti. Eikä juttu saisi lääkärissä päättyä pillerireseptiin ja/tai siihen, että varataan aika jatkohoitoon. Ei saisi, ei.

* * *

Sellainen juttu tuli tässä vielä mieleeni, että ehkä jos tuollaisen sivuston (joku) perustaa niin siellä voisi myös antaa vinkkejä siitä miten itsemurhan voi toteuttaa. Sivustolla siis voitaisiin esittää parempia vaihtoehtoja kuin ajaa autolla rekan keulaan tai kävellä junan alle. Tuollainen tapahan takaa sen, että ruumis ei "mätäne kotona". Varmasti ruumiin riittävän nopean löytymisen pystyy muullakin tapaa järjestämään - pystyy kyllä.

 

Onko maailma huomenna parempi?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"... siellä voisi myös antaa vinkkejä siitä miten itsemurhan voi toteuttaa."

Tuo olisi hyödyllinen juttu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Eikä juttu saisi lääkärissä päättyä pillerireseptiin ja/tai siihen, että varataan aika jatkohoitoon. Ei saisi, ei.

Mitä mielestäsi terveyskeskuksessa sitten pitäisi tehdä? Useimmat itsemurhaa hautovat ovat masentuneita, joten masennuksen hoito pitää aloittaa, ja käytännössä se tarkoittaa lääkityksen aloittamista ja lähetettä eteenpäin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kysymys on hyvä. Siihen ei mielestäni ole vain yhtä oikeaa vastausta. Joka tapauksessa pitäisi ottaa huomioon, että tyypillisesti masennuslääkkeet alkavat vaikuttaa vasta muutaman viikon kuluttua siitä kun pillerien syöminen on aloitettu.

Toisaalta masennukset taustalla on aina syitä jotka pitäisi selvittää, ja niiden selvittäminen olisi mielestäni yleensä syytä aloittaa heti. Masennuspotilaille tehdään usein ns. masennusseula (kyselytutkimus) mutta se ei välttämättä anna likikään oikeaa kuvaa potilaan masennuksen tasosta.

Itsemurhaa hautovan kaikki ongelmat jotka tilanteeseen ovat johtaneet pitäisi löyttä ja niihin pitäisi puuttua. Harvoin alkuperäinen syy on masennus. Syy on jokin siellä masennuksen taustalla. Jos perimmäinen syy on vaikkapa rahapula niin en usko, että pilleriratkaisu on kovin hyvin toimiva.

Yksinäisyys on varmasti monen itsemurhan takana.

Syitä itsemurhien, niiden yritysten, ja niillä uhkaamisen taustalla on varmasti paljon, ja syitä on paljon viranomaisten tiedossa, mutta yleisöltä piilossa. Noita syitä kun saisimme julki vaikka mahdollistamalla sen, että itsemurhan tehnyt voisi jättää julkisen viestin jälkeensä niin voisimme ainakin jälkikäteen miettiä: missä loppujen lopuksi oli vika. Mitä tehtiin väärin. Oliko joku syyllinen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kuinkahan monen itsemurhan syynä ovat masennuslääkkeet? Esimerkiksi alkoholisteille aloitetaan mielialalääkitys Suomessa täysin perusteettomasti. Ja diatsepamit "raittiuden tukemiseen".

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Totta. Monien mielialalääkkeiden tunnettuja sivuvaikutuksia ovat mm. kohonnut itsemurhariski. Mielestäni diatsepameja "raittiuden tukemiseen" olisi syytä käyttää vain laitoshoidossa, tai ainakin muuten jatkuvan valvonnan alla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #5

Ei diatsepameilla raittiutta voi tukea. Ne ovat päihde, joiden käyttö johtaa peruspäihteen käyttöön. Olen eräässä tilaisuudessa nähnyt reseptin, jossa henkilölle oli kirjoitettu 200 x 10mg Diapameja, ensimmäisen päivän annos 20 tablettia. Ko. lääkäri menetti kyllä sitten oikeuden kirjoittaa näitä lääkkeitä. Psykiatrian erikoislääkäri ja "jonkinlainen" päihdelääkäri!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Masennuslääkkeiden käytön lisääntyessä itsemurhat ovat koko ajan vähentyneet. Se on totta, jotta alkoholin aiheuttaman masennuksen hoito on raittius. Diapamia ei nyt enää määrätä ollenkaan samalla tavalla, kuin joskus aiksiemmin.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #7

Masennuslääkkeiden merkitystä mielestäni ylikorostetaan itsemurhamäärien lähes puolittumisessa n. 20 vuoden aikana.

On myös paljon lähinnä yhteiskunnallisia ja muita sairaanhoitoon liittyviä asioita joilla on merkitystä itsemurhien vähenemisellä.

Näitä syitä ovat esim.
- seksuaalivähemmistöjen aseman huomattava paraneminen
- syöpähoitojen tehostuminen ja syövän huomattava ennusteen paraneminen
- mielenterveysongelmien "leiman" laimeneminen ja mielenterveysongelmien tuleminen hyväksytyksi sairaudeksi
- psykiatrisen hoidon muutokset joista mielenkiintoisin on laitospaikkojen erittäin raju väheneminen. Psykiatrinen hoito on kehittynyt huomattavasti inhimillisempään ja avohoitopainotteisempaan suuntaan. 30 vuotta sitten mielisairaalat olivat lähinnä "elukkavarastoja" joissa käytettiin nykyistä enemmän ja epäinhimillisempiä pakkokeinoja (esim. alasti eristäminen).
- koulukiusaamisen huomiointi ja siihen puuttuminen
- avioeroprosessin helppoutuminen ja avioeron ja yksinhuoltajien tai eronneiden "leiman" poistuminen
- perheväkivaltaan ja lasten kaltoinkohteluun puututaan nykyään tehokkaammin yhteiskunnan taholta
- itsemurhayrityksissä vanhanaikaisten masennuslääkkeitten korvautuminen SNRI- ja SSRI-lääkkeillä ja barbituraattien poistuminen "bentsojen" tieltä. Nämä vanhan lääkkeet olivat yliannostuksissa suhteellisen tappavia siinä missä nykyaikaisia lääkkeitä voi vetää purkkitolkulla ilman hengenlähtöä itsemurhayrityksessä
- itsemurhayrityksien onnistumisprosenttikin on luultavasti laskenut tehokkaamman ensihoidon, turvallisimpiena autojen ja tiukentuneen aselupapolitiikan johdosta. Itsemurhayrityksiä tehdään paljon menetelmillä jotka eivät vain ole tehokkaita

Nykyisillä masennuslääkkeillä on varmaankin jonkin verran merkitystä itsemurhien kokonaismäärään mutta myös muiden mahdollisten itsemurhaan ja sen syihin vaikuttaneiden asioiden olosuhteissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Yhteiskunta on muuttunut sallivammaksi ja se mikä oli 30 vuotta hirveä itsemurhan arvoinen "häpeä" on normaalia tänäpäivänä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

Myös EST hoitomuotona on palannut ja lääkitys on kevyempää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9

Tarkoitat ilmeisesti ECT:tä eli aivosähköhoitoa ja olet asiassa täysin oikeassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Juu, Electroconvulsive therapy, tuli panovirhe...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Sivuston laillisuuteen tulee muutama ongelma. Itsemurhahan ei ole rikos, joten siinä avustaminen ei ole myöskään rikos, joten itsemurhapuheista ei ole yksityisellä ihmisellä käsittääkseni yleensä ilmoitusvelvollisuutta ellei kyseeseen tuli heitteillejättö joissain tilanteissa.

Heitteillejättöön (esim. näkee yliannostuksen ottaneet ihmisen olevan hengenvaarassa tietyissä olosuhteissa) voi syyllistyä joissain tapauksissa, mutta tuskin nettialustaa pitämällä. Mutta joukkosurmauhkaus. Lain mukaan henkilö joka saa tietoonsa että törkeä rikos on suunnitteilla on ilmoitusvelvollinen viranomaiselle siitä. Joukkosurma on yksi törkeimmistä rikoksista.

En tiedä onko sivustolla oikeasti mitään merkitystä ja miten on esimerkiksi itsemurhaohjeiden laita ja niiden tarve. Ihminen on hyvin hauras olento. Tuhoamalla vajaan prosentin elimistöstä seuraa kuolema. Perusasiathan itsemurhan onnistumiseen ovat 1. tappava menetelmä. 2. apu kaukana tai tavoittamattomissa. 3. itsemurhan suorittaminen ilman että kukaan tietää eli ei mitään itsemurhauhakus tekstiviestejä kenellekään. Ampuminen haulikolla päähän erämaamökissä yksinäisellä metsästysreissulla lienee yksi tappavimmista. Hyvästi elämä-viestien lähettely läheisille ja purkki masennuslääkkeitä ei omaa juuri mitään onnistumisprosenttia.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En kyllä näe tuossa mitään laillisuusongelmaa. Se ilmoittaminen, että aikoisi itsemurhan tehdä olisi täysin vapaaehtoista. Sivusto ainoastaan lupaisi, että se ilmoitetun tekohetken jälkeen varmistaa, että ilmoittaja on kuollut ja julkaisee sen jälkeen ilmoittajan jättämän itsemurhaviestin netissä kaiken kansan luettavaksi.

Totta, että ongelma olisi se jos itsemurhaa suunnitteleva ilmoittaisi, että aikoo viedä muitakin mukanaan. Tuolloin asiasta pitäisi sivuston ylläpidon ilmoittaa poliisille heti kun saisi siitä tiedon. Ilmoittajia pitäisi siis ohjeistaa siitä, että kyseistä asiaa ei saisi kertoa.

Vaihtoehtona olisi, että sivuston ylläpito saisi viestit ajastetusti. Itsemurhan tekijä voisi siis lähettää ilmoituksen samaan tapaan kuin täällä puheenvuorossa, ajastetusti (seuraava blogikirjoitukseni tulee julki 13:07).

Kun ilmoitus menisi sivuston ylläpidon luettavaksi ajastetusti niin tekijä voisi tekonsa toteuttaa ennen kuin sivuston ylläpidolla olisi siitä tietoa. Tohon voisi vielä lisätä mahdollisuuden poistaa ilmoitus jos tuleekin toisiin ajatuksiin ennen kuin ilmoitus ehtii perille asti.

Toimituksen poiminnat

Sivut