JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Missä on paheksunta?

Tampereellakin aina sattuu ja tapahtuu: Poliisi tutkii tappeluja Pirkanmaan yössä. Kun hiljattain kirjoitin blogini: Miten väkivalta kitketään Suomesta? Niin tarkoitin juurikin mm. tällaisia tapauksia. Vaikken ihan täysin vakavissani ollutkaan. Tätäkään juttua ei pidä liian vakavasti ottaa. Toisin on tilanne huomenna.

Väkivaltakeskusten sijaan tuollaisten tekijöiden pitäisi kohdata julkista paheksuntaa. Yleensä nimet kyllä ovat äkkiä ihmisten tiedossa, että kuka teki ja mitä, mutta liian usein noita hölmöjä nyrkinheiluttajia kohdellaan pikemminkin sankareina kun heihin pitäisi kohdistaa mieluummin syyttäviä katseita, ja vähän heidän vanhempiinsakin, ehkä?

Toisaalta ei pidä tiedettäkään unohtaa: Geenit ovat yksi syy väkivaltaiseen käyttäytymiseen. ("strerilisaatio?")

Kiistaton tosiseikka lienee sekin, että varhainen puuttuminen on parasta ennaltaehkäisyä. Jatkossa tuollaisissa tilanteissa kun väkivallantekijä saadaan kiinni ja hän teon myöntää, tai teko on muuten ilmeisen selvä, niin heti vaan terapiaan suljetulle osastolle pariksi viikoksi "rauhoittumaan", ja sen jälkeen riittävän pitkä avohoitojakso jonka jälkeen muutaman vuoden ajan säännölliset ilmoittautumiset poliisille.

Tiedän kyllä. Ei väkivallan, henkisen eikä fyysisen, kitkemiseen ole tahtoa, eikun kun siis sitä ei haluta rahoittaa.

* * *

Huomenna iltapäivällä, n. 13:15, vähän vakavampi aihe: itsemurha

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Valitettavasti on joukko ihmisiä, jotka eivät osaa hävetä. Jos noita mummunpotkijoita ja muita väkivaltarikollisia alettaisiin laittaa jollekin julkiselle listalle, saattaisi käydä niin, että osa jopa pyrkisi saamaan kyseistä julkisuutta, ja väkivalta äityisi entisestään.

Juhani Vehmaskangas

Varmasti noinkin, ja yksi syy sekin, että yhteisöllisyys on kadoksissa. Varmasti monikin jotain oppisi jos yhteisö joukolla kohdistaisi tuollaisiin hulttioihin tilapäistä syrjintää ja kiusaamista.

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Missähän vaiheessa syvä inhontunne tulee rangaistavaksi?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Missä on paheksunta?"

- Netissä.

Juhani Vehmaskangas

Tuo muuten on niin totta. Lisäksi netissä kun paheksutaan niin samalla syyllistytään itsekin rikoksiin. Mutta tottakai jokaisella on silloin oikeus vaikka minkälaisiin loukkauksiin kun voi sanoa sanottavansa vaikka nimimerkin takaa anonyymisti.

Toimituksen poiminnat

Sivut