JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Sattuman sanelema juttu, vai kohtalo?

Joskus ihminen tapaa toisen ihan vaan sattumalta. Sattumalta voi tavata vaikka naapurin kauppareissulla. Joskus taas kohtalo puuttuu peliin. Voiko kohtalo puuttua peliin sattumalta? Voiko sattuma olla kohtalo?

Jos henkilö päättää tänään lähteä töiden jälkeen vaikka kauppakeskukseen jossa hän on sopinut myös tapaavansa tuttavan mutta ajaakin matkalla kolarin minkä vuoksi myöhästyy niin pahasti, että tuo tuttavakaan ei kaupassa odota, ja kännykästäkin on akku loppunut - tai puhelin unohtui kotiin. Onko kyseessä sattuma vai kohtalo?

Yhtä kaikki se, että kolari tapahtui johtuu siitä, että henkilö on tiettyyn aikaan päättänyt lähteä sinne kauppakeskukseen. Kolari olisi jäänyt tapahtumatta jos hän olisi lähtenyt viisi minuuttia myöhemmin, tai aikaisemmin. Yksin tuo ei toki vaikuta asiaan vaan asiaan vaikuttaa toinenkin päätös. Asiaan vaikuttaa se, että kolarin toinen osapuoli on niin ikään tehnyt päätöksen jonka vuoksi on ollut sopivasti paikalla jotta kolari on voinut tapahtua.

Ikävä juttu sinällään, että henkilöllä ei ollut puhelinta jolla hän olisi voinut tuttavalleen ilmoittaa tapahtuneesta. Tuttava aikansa odotti ja lähti sitten kotiin. Vaan väärään aikaan lähti. Hän oli liikkeellä polkupyörällä ja "sattumalta" jäi sitten kotimatkalla auton alle. Jos sovittu tapaaminen olisi toteutunut niin hän olisi ollut kotimatkalla eri aikaan eikä olisi jäänyt auton alle.

Yhtä kaikki. Kaikki mitä tapahtuu johtuu melko pitkälti ihmisten tekemistä päätöksistä, eikä välttämättä lainkaan juuri niiden ihmisten jotka alunperin ovat jotain päättäneet vaan joukkoon mahtuu suuri määrä sivullistenkin päätöksiä jotka vaikuttavat asioihin mikä milläkin tavalla.

Poliisin näkemys: kyllä asioita voi tapahtua ihan vaan sattumalta.

Tapahtuuko siis asioita sattumalta? Voiko kohtalo puuttua peliin? Vai onko kaiken takana aina jokin päätös tai päätöksiä? Ja jos tapahtumat perustuvat päätöksiin niin ovatko ne vain sattumia, tai kohtalo?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jaa. Eikös kohtalo ja sattuma ole vähän samoja asioita?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät ne ihan samoja ole. Alla mainittu "johdatus" -sana vastaa paremmin samaa kuin se, mitä "kohtalolla" yleensä tarkoitetaan. Kohtalolla ymmärretään jotain, joka on ikäänkuin ennalta määrättyä, vaikka ihminen ei sitä itse olisi tiennytkään. Sattumalla ymmärretään aivan puhdasta sattumaa, jolla ei ole mitään tekemistä ihmisen ennalta määrätyn elämänkulun kanssa.

Pienten todennäköisyyksien kohdalla tullaan usein mielenkiintoisiin tilanneanalyyseihin. Useimmat suomalaiset lottoavat tai tekevät eurojackpot rivejä siinä toivossa, että voittaisi päävoiton. Eurojackpotin kohdalla päävoiton todennäköisyys yhdellä rivillä on noin 1/100.000.000. Jos puhelinluettelon sivuja mahtuu yhteen senttiin sata kappaletta ja joka sivulle mahtuu sata puhelinnumeroa, niin sen puhelinluettelon pitää olla sata metriä paksu, jotta se sisältäisi satamiljoonaa numeroa.

Jos jollekulle annettaisiin tehtäväksi soittaa tietylle henkilölle, jonka numero löytyy siitä sata metriä paksusta luettelosta joltain niistä sivuista, joissa kussakin on sata numeroa, niin taitaisi hän mieltää täysin mahdottomaksi osua oikeaan ensi yrittämällä tuumaillessaan, että milleköhän kohdalle sitä sadan metrin matkaa menisi, minkä sivun avaisi ja lisäksi vielä minkä numeron siltä sivulta valitsisi.

Mutta jos niitä valitsijoita olisi 20 miljoonaa samalla "rundilla", niin keskimäärin joka viides kerta joku osuisi oikeaan, niin kuin eurojackpotissa käykin. Siitä huolimatta kyseinen onnistunut henkilö voi hyvin ajatella, että sen on pakko olla ollut kohtalon sanelemaa, ei sellainen muutoin voisi toteutua.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kyllä viisaat puhuvat, että sattumaa ei olisi olemassakaan. Tieteessä sitä ei kuulema kyetä määrittelemään.
Uskovat puhuvat johdatuksesta.
Jos näin on, niin sattumasta puhuessamme emme tiedä mistä puhumme.

¨¨¨¨¨¨¨¨
Mainitsemassasi MTV:n linkissä puhutaan vedestä löydetyistä ruumiista. Siinä sanotaan: ”Poliisi ei ota kantaa siihen, miten miehet olivat joutuneet veteen, koska kumpaankaan tapaukseen ei liity rikosta .”

Poliisi ei tiedä miten ruumiit olivat joutuneet veteen, mutta väittää tietävänsä että rikosta ei ole tapahtunut…….

Juhani Vehmaskangas

Pisteet siis poliisille selvänäkökyvystä? Poliisin mukaan nuo jutut olivat nimenomaan sattumaa: "Poliisin mukaan on puhdasta sattumaa, että samana päivänä löytyi julkisilta paikoilta tai vedestä useita ruumiita."

Toimituksen poiminnat

Sivut