JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Suomeen tulee lobbausrekisteri

  • Lobbausrekisteri aukeaa 25.9.2017
    Lobbausrekisteri aukeaa 25.9.2017
  • Yksityishenkilöiden tiedot salattava
    Yksityishenkilöiden tiedot salattava
  • Suomeen tulee lobbausrekisteri

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto avaa Suomen ensimmäisen lobbausrekisterin maanantaina 25.9.2017. Haaviston mukaan lobbausrekisterillä ei ole mitään tekemistä eduskunnan vierailijalistojen, siis eduskunnassa vierailevien kanssa - ymmärränköhän minä oikein?

Haaviston mukaan tavallisten kansalaisten, kuten minun ja sinun, tulee voida vierailla eduskunnassa ilman pelkoa julkisuudesta. Tähän saakkakin eduskunnassa on monia yksityishenkilöitä käynyt enkä ainakaan minä ole huomannut, että kenenkään yksityishenkilön nimi olisi eduskuntavierailun vuoksi julkisuuteen putkahtanut. Itsekin olen eduskunnassa käynyt peräti kaksi kertaa ("lobbaamassa").

En niin ikään usko, että mikäli eduskunta noudattaisi vierailijalistojen suhteen lakia, että se johtaisi siihen, että yksityisten kansalaisten nimiä tulisi julkisuuteen. Ehkä se kuitenkin riippuu asiasta - joku yksityishenkilö voi hyvinkin nimenomaan haluta, että hänen vierailunsa eduskunnassa tulee julki, ja että samalla julkisuutta saisi se asia jonka vuoksi hän on eduskunnassa vieraillut.

Haaviston avaa nyt siis oman lobbausrekisterinsä. Ehkä olisikin järkevää, että eduskunta avaisi eduskunnan sivuilta luottavissa olevan lobbausrekisterin josta kuka tahansa voisi koska tahansa käydä tarkistamassa, että millaisia lobbareita eduskunnassa on käynyt ja millä asialla itse kukin lobbari on ollut - vai selviäisikö se rekisteristä?

Olisiko lobbausrekisteristä sitten todellista apua. Jos tuollainen rekisteri perustetaan niin voiko käydä niin, että lobbarit tapaavat edustajia eduskunnan ja rekisterin ulkopuolella? Vai tuleeko kenties laki joka velvoittaa edustajia kirjaamaan rekisteriin kaikki lobbaamiseen vähänkin viittaavaat tapaamiset myös eduskunnan ulkopuolella. Kyllähän edustajia voi lobata vaikka kesäloma-aikaan mökillä - eikö vaan voikin? Tai "Esson baarissa".

Tervetuloa vaan lobbausrekisteri. Mutta siitä huolimatta eduskunnan pitäisi alkaa noudattaa lakia vierailijalistojen julkisuuden ja arkistoinnin suhteen. Sekin on asia josta soisi myös presidenttiehdokkaiden olevan huolissaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Sivut