JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Äideille enemmän perhevapaita!

  • Isille halutaan suurempi osa perhevapaista - kenen kustannuksella?
    Isille halutaan suurempi osa perhevapaista - kenen kustannuksella?

Kela maksaa lapsen äidille äitiysrahaa ja isälle isyysrahaa. Äitiysrahaa maksetaan noin neljän kuukauden ajan ja äitiyslomalle voi jäädä  30-50 päivää ennen laskettua aikaa. Pisimmillään äiti voi siis olla synnytyksen jälkeen äitiyslomalla noin kaksi kuukautta. Isällä puolestaan on oikeus 54 vapaapäivään.

Äitiysloman jälkeen äiti voi halutessaan pitää vanhampainvapaata. Vanhempainvapaan voi pitää myös isä. Tai vanhemmat voivat pitää sitä vuorotellen.

Perhevapaita: äityisloma, isyysvapaa, vanhempainvapaa, ehdotetaan muutettaviksi siten, että isän tulisi jatkossa pitää enemmän vapaata.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee vauvalle täysimetystä 4-6 kuukauden ikään saakka. Rintaruokinta on vauvalle paras ja ensisijainen vaihtoehto. Tuttipullon käyttö saattaa aiheuttaa purentavirheitä. Lapsi myös kiintyy alkuvaiheessa voimakkaasti äitiinsä - miksiköhän?

Kun perhevapaita nyt ollaan rukkaamassa niin lapsen edun kannalta olisi toivottavaa, että äitiyslomaa pidennettäisiin niin, että jokaisella äidillä olisi äityisloman turvin mahdollisuus toteuttaa vähintään neljän kuukauden täysimetys. Tuo tarkoittaisi, että äitiysloman pituuden tulisi olla vähintään 150 vuorokautta.

Mikäli yhteiskunta haluaisia edistää lasten terveyttä ja rintaruokintaa kuuden kuukauden ikään saakka kaikilla lapsilla niin äitiysloman pituuden tulisi olla 230 vuorokautta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Arto Luukkanen näkyy omassa blogissaan ounastelevan, että tuleva (?) hallituskokoonpano maassamme on jonkinlainen "Touko-Petterin koalitio".

Isänmaamme asioitten hoito ja vastuu näyttää todella siirtyvän yhä enemmässä määrin 'toukopettereiden' ja 'viherpiipertäjien' harteille. Odotettavissa on, että tahti senkun kiihtyy äitiyden ja perinteisten perhearvojen alasajossa. Ammattijärjestöt ja monenkarvaiset tasa-arvoyhdistykset osaltaan kilvan jouduttavat kansakunnan moraalisen selkärangan murtamisoperaatiota.

Juhani Vehmaskangas: jos todella kannatat äitiyden aseman ja samalla lapsen oikeuksien vahvistamista, niin oikealla asialla olet.

Juhani Vehmaskangas

Kyllä kannatan. Sivusin asiaa jo taannoin eräässä kirjoituksessani jossa otin enemmän kantaa juurikin tuohon lapsen kiintymykseen äitiinsä.

Toimituksen poiminnat

Sivut