JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Vastamediat viis veisaavat jounalismin eettisistä pelisäännöistä

YLE uutisoi tänään tekstiTV:n sivulla 103: Sananvapaus esillä YLEn kanavilla. Uutisen viimeisessä kappaleessa todetaan: "Vastamedioita yhdistää se, etteivät ne välitä journalismin eettisistä pelisäännöistä."

Asia harvinaisen selvä? Miten siis tunnistaa ns. vastamedia? Se on helppoa: vastamedia ei noudata pelisääntöjä.

Väitän kuitenkin, että vastamediasta löytyy sellaisiakin julkaisijoita jotka noita sääntöjä noudattavat. Toisaalta jos se, että toimiin vastoin noita pelisääntöjä tarkoittaa sitä, että ko. media on ns. vastamedia niin silloin liki jokainen "laatumedia" lieneekin itse asiassa vastamedia - vai onko olemassa jokin luetettava julkaisu joka ei olisi koskaan saanut JSN:n moitteita pelisääntöjen rikkomisesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eipä niistä piittaa Yle'kään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Vastamedioita yhdistää se, etteivät ne välitä journalismin eettisistä pelisäännöistä."

Taitaa kuulua siihen sarjaan "kilpailijaa pitää mollata aina kun mahdollista". Perinteinen media näkee vastamedian vaaran itselleen. Eikä syyttä. Jotta tulla lausumalla olisi lukijan/kuulijan/katsojan kannalta relevanssia, pitäisi vain ensin pystyä näyttämään toteen, että:
a) vastamedia ei noudata journalismin eettisiä pelisääntöjä ja
b) perinteinen media noudattaa journalismin eettisiä pelisääntöjä ja
C) kun noita sääntöjä noudatetaan, tuloksena on luotettavaa, tasapuolista ja objektiivista journalismia

Pelkään pahoin, että tuo urakka osoittautuu ylivoimaiseksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Iltalehtikin sortui valehtelemaan ja harhaanjohtamaan siitä kykyjenetsijästä. A-Studio on hyvä esimerkki, että se valehteli, ettei työttömiä ole tullut enempää kun ovat kieltäytyneet mutta sitten myöhemmin tehtiin parin rivin info, että olihan niitä työttömiä ehdolla mukaan ohjelmaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vastamedioille on tietysti yhteistä se, etteivät ne halua kuulua Julkisen Sanan Neuvostoon. Saati tunnustaa sen auktoriteettia mediarintamalla. Miten kauan perussuomalaisten entinen kansanedustaja Reijo Tossavainenkin ehtikään usealla blogiavauksella päivässä, päivittäin, tälläkin palstalla solvata Hesaria, Yleä ja monia muita.

Oikean median blogilista on tieteen väärällä puolella olevien lista. Ei siksi, etteikö sokea kana joskus löytäisi jyvää, vaan sen tähden, että se löytää sen niin harvoin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Minua ärsyttää Ylen manipuloiva uutisointi. Esimerkiksi: Kun Yle tekee uutisen kouluista, päiväkodeista tms. kamera seuraa tummaihoisia lapsia ja haastatteluun löytyy poikkeuksetta, yllätys yllätys joku maanamuuttajalapsi. Kun kadulla haastatellaan "satunnaisia kulkijoita" vähintään puolet haastelluista on muita kuin perisuomalaisia. Tämä ei voi olla sattumatoimintaa vaan tietoinen trendi. Yleltä tämä ei ole sattuma vaan selkeä tavoite osoittaa yhtteiskunnasta kuvaa, että "Monikulttuurisuus on hyvästä, ei meillä muuta".

Petteri Hiienkoski

Valitettavasti YLE itse rikkoo uutis- ja ajankohtaisjournalismissaan paitsi journalismin pelisääntöjä myös lain siltä edellyttämää tasapuolisuutta. Tässäkin tapauksessa se kertoo mitä mieltä suomalaisten pitää asiasta olla...

Kilpailevien uustisvälineiden mustamaalaus on halpa yritys pönkittää ansiatsematonta valta-asemaansa. Kriittiset kansalaiaiset tämän ehkä huomaavat, mutta edelleen on paljon sellaisia, joille riittää valmiiksi pureskeltu Totuus.

Jos YLE aidosti sisäistäisi merkityksensä kansansivistystyössä ja jos se aidosti puolustaisi sananvapautta, suhtautuminen olisi aivan toinen, jopa päinvastainen.

Sivistystehtävän kannalta YLE voisi avata sitä poliittista agendaa, mitä se "journalistisissa" valinnoissaan edistää. Kansalaisten olisi myös hyvä saada tietoa siitä, millä keinoilla YLE tämän tekee. Alkaen siitä, mistä faktoista kerrotaan ja mistä jätetään kertomatta sekä mistä näkokulmasta tulkitaan niitä faktoja, joista kerrotaan. Millä perusteella valitaan minkälainen uutiskuvitus.

Tämä palvelisi demokratian ihanteena olevaa aktiivista ja kriittistä kansalaisuutta. Se tuntuu tällä hetkellä kuitenkin olevan YLEn kauhukuva.

Sananvapauden edistämisen kannalta ihanteena tulisi tietenkin olla avoin keskusteluavaruus sekä moniarvoinen ja monipuolinen mediakenttä. Tämäkin on aivan jotain muuta kuin mitä YLE edistää.

YLE edustaa holhousmediaa, jonka toivoisi kuuluvan menneeseen maailmaan. YLE ei siedä sitä, että uutistarjonnassa olisi kilpailevia uutislähteitä, jotka uutisoisivat asioista toisesta näkökulmasta kuin se.

Juhani Vehmaskangas

Tuo, että YLE ei olisi tasapuolinen on silkkaa: totta. Mutta sama pätee kaikkiin muihinkin ns. valtamedioidin. Ja juurikin siksi on pelkästää hyvä, että on olemassa myös asioita kyseenalaistavia medioita, ja minä :-D

Petteri Hiienkoski

Pakkoverolla ylläpidettävä valtiollinen mediamammutti hallitsee käytännössä lähes koko media- ja kulttuurikenttää. Sillä on asemansa pönkittämiseksi tarve esitellä erinomaisuuttaan.

Eikä laatutasossa (taiteellisteknisesti) valittamista ole. Rahallahan YLE voi palkata ja kouluttaa huipputekijöitä miten tykkää.

Mutta ei se hyvä, mitä YLE tekee, kuitenkaan oikeuta sitä väärää, mitä se tekee eikä sitä vahinkoa mitä se aiheuttaa yhteiskunnalle. Sama raha voidaan suunnata myös toisella tavalla. Se, että suomalaiset saisivat valinnanvapauden itse päättää millaista uutis- ja ajankohtaistoimintaa, millaista viihde- ja kulttuurituontantoa haluavat ansaitsemillamme varoilla ostaa ja tukea, on merkittävä oikeudenmukaisuuskysymys.

Jos jotain tehdään verovaroilla, sen olisi syytä olla poliittisesti ja ideologisesti mahdollisimman neutraalia tai ainakin moniarvoista. Nykytilannehan on siinä mielessä kestämätön.

Kannattaisi huomata, että valtiollinen mediahegemonia vie olemassaolon edellytyksiä myös itsenäisiltä ja vapailta toimijoilta.

Ja aina kun valta keskittyy yhteen paikkaa, siitä väistämättä seuraa ongelmia. Vallan väärinkäyttö on sisäsyntyistä. Se minne valta on keskittynyt, ei siitä yleensä vapaaehtoisesti luovuta. Ongelmaa ilmentää ja pahentaa se, että YLE pönkittää hegemoniaansa ja pyrkii tukahduttamaan siihen kohdistuvaa kritiikkiä. Taloudelliset sidokset vaietavat monien suut...

"Ylen onnetonta sananvapaushorinaa"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Sivut