JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Häkkänen: kuntavaaliehdokkaiden rikostiedot julki

Radion aamu-uutisissa kerrottiin, että oikeusministeri Antti Häkkänen haluaa kuntapäättäjien piiloon jääneet rikokset esiin ennen vaaleja. Häkkäsen mukaan äänestäjien pitää saada ennakkoon tieto ehdokkaiden rikostaustoista.

Ajatus on hyvä, ja mielenkiintoinen. Mutta miksi tuo koskisi vain kuntapäättäjiä. Eikö rikostaustat olisi syytä tuoda julki myös maakuntapäättäjiksi aikovilta? Ja ehkä veilä suuremmalla syyllä eduskuntaan pyrkiviltä?

Häkkäsen ajatus herättää mielessäni myös kysymyksen siitä millaiset rikokset esiin pitäisi tuoda? Nythän on niin, että rikosrekisterin henkilö saa vain jos rikoksesta on tuomittu vankeutta - vaikka vaan ehdollisena. Sakkotuomioon johtanut rikos ei siis aiheuta merkintää rikosrekisteriin. 

Onkohan ajatus, että ehdokkaiden rikosrekisteritiedot tuotaisiin julkisuuteen, vai onko tarkoitus tuoda julkisuuteen muitakin rikoksia - ehkä jopa kaikki rikokset joista ehdokas on joskus saanut jonkin tuomion?

Katsottaisiinko tuomioksi myös poliisin antama sakko - vai pitäisikö sakon olla tuomioistuimen tuomitsema? Entä pitäisikö tuomion olla lainvoimainen?

Tuotaisiinko eläkeläisehdokkaan kohdalla julki joskus nuoruudessa saatu tuomio rattijuoppoudesta tai vaikkapa varkaudesta? Mikä olisi se aika jonka takaa tiedot esiin "kaivettaisiin" ja kansan tietoon tuotaisiin ennen vaaleja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

6:19
Yksi uhkasi tappaa vaimonsa ja järjestää lapsensa kuoleman,
toinen tehtaili yli 50 000 euron veropetokset
– HS:n selvitys paljastaa Helsingin seudun kuntapoliitikkojen rikostaustat

Juhani Vehmaskangas

Enpä ole tuohon Hesarin selvitykseen tutustunut. Oliko siinä vain rikosrekisterimerkintään johtaneita rikoksia vai myös sellaisia joista oli tuomittu sakkoja? Kattoiko tuo ehdokkaiden koko aiemman elämän vai oliko rajatulta ajalta?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Rikosrekisteriin merkityt tiedot poistetaan rekisteristä rikoksesta tuomitun rangaistuksen ankaruuden mukaan. Merkinnän poistamisen aikaraja lasketaan lainvoiman saaneen tuomion antamispäivästä. Merkintä ei poistu automaattisesti, jos henkilö syyllistyy uuteen rikokseen ennen aiemman merkinnän poistamista. Merkinnät voivat siis kasaantua, teon tapahtuma-ajankohdasta riippumatta, kunnes ankarimman tuomion rekisterimerkinnän poistoaika on kulunut umpeen. Kaikki henkilöä koskevat tiedot poistetaan kuitenkin rikosrekisteristä silloin, kun asianomainen henkilö on kuollut tai hänen syntymästään on kulunut 90 vuotta. Armahduspäätöksellä ei ole vaikutusta rikosrekisterimerkintöjen poistamiseen.

Henkilön tiedot poistetaan rikosrekisteristä viiden vuoden kuluttua, kun rangaistukseksi on tuomittu;

ehdollista vankeutta
ehdollisen vankeusrangaistuksen ohella oheissakkoa, yhdyskuntapalvelua tai valvontaa
nuorisorangaistus tai sen sijaan sakkoa
viraltapano

Viiden vuoden poistoaika koskee myös oikeushenkilölle tuomittua yhteisösakkoa.

Henkilön tiedot poistetaan rikosrekisteristä kymmenen vuoden kuluttua, kun rangaistukseksi on tuomittu;

enintään kahden vuoden ehdoton vankeusrangaistus
yhdyskuntapalvelua

Henkilön tiedot poistetaan rikosrekisteristä kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kun rangaistukseksi on tuomittu;

yli kahden ja enintään viiden vuoden vankeusrangaistukseen
tai kun henkilö on jätetty syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #3

Noihin rikosrekisterimerkintoöihin liittyy muuten sellainen (mielenkiintoinen) juttu, että jos vaikka saat käräjäoikeudessa parin kuukauden vankeusrangaistuksen etkä siitä valita niin merkintä poistuu sen viiden vuoden kuluttua.

Sen sijaan jos valitat ja tuomio muuttuu vaikka KHO:ssa parin kolmen vuoden kuluttua niin tuo pari kolme vuotta pidempään menee myös siinä että merkintä poistuu.

Toimituksen poiminnat

Sivut