JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Seksuaalinen häirintä on lisääntynyt - miksi?

Yksi merkittävä marraskuun uutinen on ollut se, että seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on lisääntynyt. Tapauksia on tullut ilmi mm. oppilaitoksissa. Yhdeksi syyksi on arveltu sitä, että nykyisin ihmisten kynnys ilmoittaa seksuaalirikoksista on aiempaa matalampa, ja se on ehkä myös yksi syy siihen, että raiskaustenkin määrä on "lisääntynyt".

Varmasti on totta, että se seikka, että ihmiset nykyisin paremmin tietävät ja mieltävät sen mikä on seksuaalista lainvastaista toimintaa alentaa ilmoittamiskynnystä noista "rikoksista" - "rikoksista" siksi koska aina ei suinkaan ole kysymys rikoksesta. Kyseessä voi olla joskus (harvoin) myös väärinkäsitys.

Muistan oikein hyvin tapauksen omasta nuoruudestani, tai aikuinenhan jo olin mutta kuitenkin nuori, kun olin opiskelemassa tietotekniikkaa eräässä aikuiskoulutuskeskuksessa. Siinä sitten jotakin olin koneella naputtelemassa kun eräs naisopettaja yllättäen tuli niskojani hieromaan. Itse asiassa olin ihan mielissäni ja tyytyväinen. Mutta tuskin yksikään opettaja tänä päivänä uskaltaa tuolla tavalla oppilastaan kohdella, olipa oppilaitos mikä hyvänsä.

Tuollaisessa tapauksessahan voi "rauhassa nauttia" ja sitten sen jälkeen nostaa jutun seksuaalisesta häirinnästä tai vastaavasta ja saada kohtuulliset korvaukset. Vaan kumpi sitten olisi se oikea rikollinen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä yritin takavuosina tuoda ihmisten tietoisuuteen poikiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää. Suurin vastus oli aikuiset miehet, jotka alkoivat kertoa tarinoita siitä miten teineinä himoitsivat muodokasta naisopettajaa, naapurintätiä ynnä muuta.

Miten ihmeessä teinipojat olisivat voineet tuoda julki ahdistelun, kun aikuiset miehet jatkuvasti julistivat, että aikuisen naisen huomio on ns. saamista, eli pitäisi olla tyytyväinen?

Nyt on onneksi asenteet muuttumassa, mutta kyllä monen nuoren miehen ja pojan elämää raskauttaa vieläkin tuo vanhempien miesten asenne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Seksuaalinen häirintä on lisääntynyt, koska aiemmin ei sellaista ollut määritelmällisesti olemassa.

Faktisesti käyttäytyminen nykyään ottaa huomattavasti enemmän huomioon mahdollisuuden sille, että kohde kokee sen seksuaaliseksi häirinnäksi.

Eli käsitteistä riippumaton seksuaalinen häirintä on todennäköisesti olennaisesti vähentynyt.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Naiset, joita laumoittain muutama aika sitten lennettiin Rhodokselle, eivät koskaan valittaneet seksuaalisesta häirinnästä, koska lensivät sinne tosi tarkoituksella ja saavuttivat tavoitteensa. Trendit näyttävät muuttuvan ties mistä syistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Muistuttaisin, että varsinkin ennen ja osittain yhä vieläkin miehillä on ollut lähes yksinomainen määrittelyvalta asioihin ja ilmiöihin. Ei siis ihme, että voi todellakin sanoa, että aiemmin seksuaalista häirintää ei ollut olemassa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

sanoa toki voi. Mutta sanonpa minä mitä tahansa niin ei se mitään tarkoita - vai?

Toimituksen poiminnat

Sivut