JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Vittuiluksi meni Finlandia-palkinto

Juha Hurme sai Finlandia palkinnon ja nimitti kiitospuheessaan kielitaidottomia suomalaisia junteiksi. Pikkaisen hän myös pahastui siitä kun Sampo Terho tuohon juntti-nimitykseen otti kantaa ja vaati anteeksipyyntöä.

"Keneltä pitäisi anteeksi pyytää, pyydetään reiluna ihmisenä nyt Sampolta, anteeksi, että puheeni lempeä huumori, jota et yhtään ymmärtänyt, sai sinut tuollaiseen hätäiseen ulostuloon henkisestä kaapistasi, toivotan siunauksellista adventin aikaa ja että pukki toisi kaksi numeroa isomman pipon. Nyt on anteeksi pyydetty joten kaikki hyvin" Hurme totesi AamuTV:ssä.

Sampo Terho tuskin odotti, että häneltä pyydetään anteeksi. Ainakin itse uskon, että Sampo esitti tuon pyynnön kaikkien niiden suomalaisten puolesta joita Hurme humoristisesti nimitti junteiksi. Niinhän se on, että Suomessa on paljon ihmisiä (valtaosa) jotka eivät Hurmen puheen ruotsinkielisestä osuudesta ymmärtäneet pätkääkään. En usko, että Sampo Terholla oli minkäänlaista loukkaamisen tarkoitusta tuossa pyynnössään - oliko kuitenkin?

Hurme sitten pyysikin anteeksi humoristista heittoaan. Mutta ei suomalaisilta vaan Sampo Terholta. Hän ei siis koe loukanneensa muita suomalaisia. Enkä minä osaa ottaa kantaa siihen loukkasiko - ikävä "heitto": juntit?

Sen kuitenkin jokainen ajatteleva ihminen varmasti kykenee mieltämään, että Ruotsissa kaksi vuotta asunut ja työskennellyt kieltä hyvin osaava Hurme ei anteeksipyynnöllään tarkoittanut: anteeksi. Ei tarkoittanut ei. Sen sijaan Hurme tarkoitti: olen hyvä argumentoimaan. Pidä sinä Sampo se suusi kiinni!

Miten me itse kukin suhtautuisimme jos meihin kohdistuisi tuollainen ivaava satiiri? Tuskin siitä kovin hyvälle mielelle tulisimme - vaikkei sitä TV:ssä lausuttaisi ja uutisissa toistettaisi. Olisi tuosta muuten YLE saanut toisenlaisenkin anteeksipyynnön leikkaamalla uutisiin koostettua: "Pyydän anteeksi. Itse olen suurin juntti".
Onhan asia toki niinkin, että Sampo Terhon julkisuuden henkilönä pitää tuo kestää, ja varmasti kestääkin. Ja oppipahan jatkossa miettimään kaksi kertaa ennen kuin twiittailee (Trumppimaisesti).

Tuo AamuTV:n pätkä tuon anteeksipyynnön osalta on kokonaisuudessaan hyvää materiaalia käytettäväksi kouluissa opetukseen. Vaikka jollain yhteiskuntaopin tunnilla. Tuon pätkän näkemisen jälkeen oppilaat voisivat keskustella siitä onko tuollainen käytös sopivaa ja suositeltavaa. - voiko ja saako ministeriä kiusata?

Ollaan ystävällisiä toisillemme niin maailma on huomenna parempi!
-se on elämän tarkoitus: http://juhanivehmaskangas.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/246839-elaman-tarkoitus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ja tänään se sama vinolaudotus jatkui "kirjailijan" toimesta terv tepivaari

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

En ole koskaan juurikaan piitannut huonosta vittuilusta; ja hyvää tulee kuulleeksi aivan liian harvoin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minua kyseinen heitto ei haitannut. En taivutta ruotsia yhtään. Huvittaa kyllä ihmisten närkästys.

Juhani Vehmaskangas

Niinhän se on, että itse kun tuota haastattelua AamuTV:stä aamulla katselin ja kuuntelin niin se nauratti. Päivän mittaan ajattelin asiaa - nauratti vähemmän.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sampon pipo oli hiukan liian kireällä ja siihen nähden erittäin osuva ''anteeksipyyntö''.

Älytöntä vaatia kirjailijalta jotain anteeksipyyntöä, osoittaa paljon enemmän ministerin tilannetajusta kuin kirjailijan heitosta.

Juhani Vehmaskangas

Onhan se noinkin. Mutta olisiko Hurme jotain menettänyt jos olisi vaan nätin anteeksipyynnön esittänyt kohdistaen sen kaikille suomalaisille? SEn jälkeen olisi enemmän voitu keskustella Sampo Terhon pipon oikeasta koosta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ei junttius ole mitään negatiivista. Kielitaidottomuus on.

Juhani Vehmaskangas

Kuten Aamuteeveenkin jutussa tuli ilmi niin kaikilla ei ole yhtä hyvä kielipää. Joku oppii kieliä paljon ja helposti - toinen ei opi mitään "väkisin". Motivaatiolla on suuri merkitys.
Kielitaidottomien nimittely junteiksi tuskin suuria massoja motivoi - päinvastoin.

Joku on lahjakas kielissä, joku matematiikassa, kolmas ei osaa päässälaskea edes prosentteja. Olemme erilaisia, yksilöitä. Olemmeko juntteja?

Ehkä juntti on se joka ei erilaisuutta hyväksy tai ymmärrä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kulttuuriministeri ei paljon näytä kulttuuria ymmärtävän. Samma på svenska.

Toimituksen poiminnat

Sivut