JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Varakkaiden asunnonhankinnan tukeminen

Valtio tukee varakkaiden henkilöiden asunnonhankintaa ainakin toistaiseksi enemmän kuin pienituloisten henkilöiden asunnonhankintaa. Tukea voidaan perustella ainakin sillä, että tuen avulla varakkaiden on mahdollista kartuttaa omaisuuttaan.

Jos esimerkiksi henkilö joka ostaa ansiasunnon (väh. 50% asunnosta) hankkii Porin seudulta 50.000 euroa maksavan asunto-osakkeen niin valtio tukee ostoa jättämällä 1600 euron varainsiirtoveron (1.6%) perimättä. Kun henkilö on asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta ja myy sen esim. 55.000 eurolla niin myyjä saa pitää tuon arvonnousun, 5000 euroa, verottomana.

Jos varakas henkilö ostaa kiinteistömuotoisen omakotitalon pääkaupunkiseudulta miljoonalla eurolla niin valtio tukee hänen kauppaansa 40.000 eurolla (varainsiirtovero 4%). Mikäli asunto parin vuoden asumisen jälkeen myydään 1.050.000 eurolla niin myyjä saa pitää arvonnousun, 50.000 euroa, verovapaasti.

Esimerkkitapauksissa siis valtio tukee varakkaan henkilön omaisuuden kartuttamista kaikkiaan 90.000 eurolla kun sen sijaan köyhä(?) osake"sijoittaja" saa valtiolta vain 6600 euroa.

Suunnitelma

Valtio suunnittelee verotuksen oikeudenmukaistamista siten, että jokaisella suomalaisella olisi elinaikanaan oikeus käyttää varainsiirtoverotukea maksimissaan 5000 euroa.

Varakkaille kohdennetun verotuen leikkauksen ennakoidaan laskevan arvokkaimpien kiinteistöjen hintoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Miksi pitää ollenkaan "tukea" asunnon hankintaa?
Kaikki kokemus erilaisista tuista on osoittautunut menevän myyjän taskuun korkeampina hintoina.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tottakai pitää tukea. Se on yhdenvertaiselta näyttävä keino siirtää rahaa valtion kassasta varakkaille.

Noita varakkaita on sen verran vähän, ettei se heitä haittaa.

Ajattelepa, että jos arvonnousu olisi vaikkapa 2,4% vuodessa ja sinulla olisi se miljoonan alkupääoma niin vaihtamalla asuntoa parin vuoden välein saisit nettotuloa pari tonnia kuukaudessa.

Vaan moniko tuolla summalla pärjäisi?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kysyin että miksi ylipäätään pitää tukea asunnon hankintaa kun se vain nostaa hintatasoa. Laajennan sen samantien koskemaan myös vuokria. Vuokratuki korottaa vuokria ja sitä kautta myös asuntojen hintoja. Tähän on kaksi perustetta:

1. Kun ihminen etsii vuokra-asuntoa, hän laskee mitä hänellä on rahaa itsellä ja sitten paljonko saisi tukea ja vuokraa asunnon sen mukaan. Jos tukea ei olisi, hän ei vuokraisi niin kallista asuntoa jakun se olisi kaikilla sama niin joakien pyrkisi vuokraamaan halvemmalla.

2. Asuntosijoittajilla on vaatimus tiettyyn tuottoon ja kun vuokrat nousevat niin asuntojen hinnat nousevat. Nykyään vuokramarkkinoilla saa noin 3-5 % tuottoa pääomalle vähennettynä pääomaverolla.

Tuossa "asunnonvaihtojutussa" on pieni puute: Varainsiirtovero on 2 % kauppahinnasta. Lisäksi välittäjä ottaa luokkaa 5-10% kauppahinnasta jolloin kannattavuus ei oikein toimi. Se toimii pitkällä aikavalillä kun inflaatio on syönyt rahan arvoa. Tuolloikin harvoin saadaann nettotuloa mutta pääoman arvo reaalisesti ei alene.
Ja jos sitten vielä lisätään pääomatulovero 30% niin menisi pakkaselle paitsi että kun ei tule pääomatuloa niin ei mene veroakaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mikä ihmeen varakkaille kohdennettu verotuki? Esimerkiksi työvoiman liikkuvuuden näkökulmasta on vaikea keksiä typerämpää veroa kuin varainsiirtovero.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Totta?

Ehkä hallitus ensi vuonna poistaa koko veron ja valtion tulomenetys korvataan sillä, että tuloverotaulukkoon ei tehdä muutoksia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

(Pieni) osa tulomenetyksestä korvautuisi paremmalla työmarkkinoiden toiminnalla ja korkeammalla työllisyysasteella. Lopun voisi laittaa vastakkain niiden kaikkien vähemmän toimivien veromuutosten kanssa, joita tässä on viime vuosina harrastettu.

Jyrki Karvo

Ihan mielenkiinnosta niin kuinkahan moni ostaa asunnon ilman lainaa? Toki laskennassa on lainakulut otettva huomioon menoissa. eli ei noista kumpikaan mitään tienaa. Toinen kysymys on kuinka moni tuntemasi ihminen ostaa Millin ensiasunnon? Tai jotain tietoa missä tosiaan ensiasunto maksaa ton millin asukkaalle? ja milli on vielä isompi summa irroittaa tililtä kuin 50 000 ilman lainaa. Samoin siinä on mahdolliset lainakulut huomioitava. Kun aloit puhumaan ensi asunnosta niin jos kuitenkin pysyttäisiin siinä.

Toimituksen poiminnat

Sivut