JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Nissinen pitää erottaa!

Oikeusministeriö aikoo huomenna esittää, että valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen erotetaan tehtävästään. Hyvähän se on esittää, ja sitä pitääkin esittää, jotta voidaan esittää perustelut sille, että miksi häntä ei eroteta.

Kirjoitin hyvän aikaa sitten, että Matti Nissinen saa jatkaa virassaan. Niin siinä tulee käymään. Nissinen saa "vakavan varoituksen", jotta vastaava ei toistu, mutta ei häntä eroteta.

Ihmisoikeussopimukset, kuten myös Suomen perustuslaki takaavat sen, että tuomiosta voi ja saa valittaa. Mihin Nissinen valittaisi kun hänet on ensiasteena ylimmässä oikeusasteessa tuomittu? 

Huomioon pitää ottaa myös kaksinkertaisen rankaisemisen kielto. KHO on katsonut aiemmin, että varoitus ei ole sellainen rangaistus johon kaksinkertaisen rankaisemisen kieltoa sovellettaisiin - hyväksyn, ymmärrän.

Mikäli Nissiseltä nyt vietäisiin virka niin tilanne olisi toinen. Menettelyllä olisi Nissiselle taloudellisia seuraamuksia joten se olisi tulkittavissa sakon luonteiseksi rangaistukseksi. Lisäksi pitää ottaa huomioon se seikka, että Nissisellä ei ole ollut, eikä tule olemaan, perustuslain ja ihmisoikeussopimusten mukaista mahdollisuutta valittaa päätöksestä.

On siis odotettavissa, että mikäli Nissinen saa lisärangaistuksena virkansa menettämisen, jota edes syyttäjä ei oikeudenkäynnissä vaatinut, niin Nissinen todennäköisesti veisi asian ihmisoikeustuomioistuimeen josta tulisi päätös jonka seurauksena Suomi joutuisi muuttamaan perustuslakiaan, ja maksamaan Nissiselle korvauksia.

Merkitystä asiassa on siis myös sillä, että syyttäjä ei ole katsonut rikosta niin vakavaksi, että olisi oikeudessa vaatinut Nissistä viralta pantavaksi. Tämäkin huomioon ottaen Nissisen on katsottava olevan virkakelpoinen.

Ottaen huomioon kaikki edellä esitetty on "järkevintä" antaa Nissisen jatkaa virassaan. Hänelle voidaan kuitenkin antaa vakava varoitus koska sitä ei voida pitää rangaistuksena.

Tätä kaikki lukijat noudattakoot.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hyvä blogi, Juhani.
Oikeudeukaisesti juuri noin pitäisi mennä.

Juhani Vehmaskangas

Luotan siihen, että niin se menee - no jaa, pitää ottaa kaksi asiaa huomioon:
a) kyseessä on virkamies
b) olemme ja elämme Suomessa

Juhani Vehmaskangas

Se minua on nyt alkanut harmittamaan, että kun laitoin väärän otsikon. Olisi pitänyt tämä juttu otsikoida: Nissistä ei saa erottaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hyvä Juhani

Suuri joukko suomalaisia virkamiehiä on menettänyt virkansa saatuaan rikoksesta lainvoimaisen tuomion. Nissinen ei siis ole ensimmäinen eikä viimeinen.

Viran menettäminen on osa virkamiesoikeudellista menettelyä ja on hallinnollinen päätös, eikä suinkaan rangaistus, niin kuin näytät asian mieltävän.

Näin ollen Nissisen erottaminen ei olisi lisärangaistus, vaan luonnollinen seuraus virkamiehen lainvastaisesta toiminnasta oikeuden antaman rangaistuksen lisäksi.

Juhani Vehmaskangas

Syyttäjän olisi pitänyt vaatia Nissistä viralta pantavaksi.
Olet silti oikeassa :-)
Mutta sanopa miten Nissisen oikeus valittaa tuosta KKO:n päätöksestä toteutuu?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ennenkaikkea Nissisen olisi pitänyt itse erota. Tekee hallaa valtiolle.

Toimituksen poiminnat

Sivut