JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Sama työ - eri palkka = tasa-arvoa?

  • Sama työ - eri palkka = tasa-arvoa?

YLEn alueuutiset Uudeltamaalta kertoi eilen, että "Helsingin pelastuskoulun rehtori on väläyttänyt naisten pääsykoevaatimusten helpottamista. Pelastuskouluun pyrkivät naishakijat karsiutuvat yleensä voimaa mittaavassa penkkipunnerrustestissä." Pelastuskoulun rehtori Vaitisen mielestä naisten vaatimuksia voitaisiin helpottaa kymmenellä prosentilla.

Heti kun ehdotuksesta kuulin niin mieleeni tuli tottakai ajatus, että jos naisten vaatimuksia helpotetaan kymmenellä prosentilla niin varmasti sitten palkkakin suhteutetaan noihin alempiin vaatimuksiin?

TV:stä ainakin minun tulee välillä seurattua noita kaikenlaisia tositv-ohjelmia. Eräskin sarja on sellainen jossa ainakin välillä pääsee näkemään ambulanssihenkilöstöä työssään. Jostain syystä olen kiinnittänyt huomiotani siihenkin, että kun potilasta kannetaan rappuja alas niin mies menee edellä ja nainen tulee perässä - miksi niin?

Tasa-arvon nimissä, ja samapalkkaisuus huomioon ottaen, naisen pitäisi joka toinen kerta mennä edellä. Ei voida sanoa, että "tekevät samaa työtä" jos mies joutuu aina tekemään raskaamman homman. No joo: eräässäkin jaksossa muistan naispuolisen ensihoitajan todenneen, että mies kantaa onneksi raskaammat laukut. Todellista tasa-arvoa siis, ja näkyy varmasti palkassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olen joutunut näkemään tapausta missä kaksi ambulanssin naista eivät saaneet tuotua kerrostalon 2. kerroksesta ylipainoista ja sairastunutta henkilöä alas portaita ambulanssiin. Vaan oli soitettava mieshoitajat apuun. Tarinalla oli onnellin loppu koska potilas jäi henkiin (minun naapuri). Mutta tuo on varsin yleistä, että ambulanssin henkilökunnasta on ainakin toinen nainen. Siis vaarantuuko kiireellisessä tapauksessa (esim. sydänkohtaus) potilasturva kun naisten voimat eivät riitä tuomaan paareja alas kerrostalojen portaikkoja pitkin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tämä sivuaa sopivasti kirjoituksen aihetta:
"Liikkuvuudessa tytöt ovat järjestään poikia parempia. Hieman yllättävä tulos on etunojapunnerruksissa. Niissäkin tytöt näyttävät peittoavan pojat. Leveitä hymysuita ropisee ja punnerrusmääriä näyttää olevan reilusti enemmän. Tätä kohtaa selittänee osin se, että tytöt saavat punnertaessaan pitää polvia maassa. Pojat tekevät punnerrukset polvet ilmassa."

https://yle.fi/uutiset/3-10041913

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Osin selittää että saa pitää polvet maassa..

Eihän tuo ole edes sama lihasliike.. tai ei pitäisi olla.

Tuon eron takia juttu menetti koko uutisarvon ja testi menetti luottamusarvon...

En voi ymmärtää tätä Ylen naisten suosimista uutisoinnissa.. kun kirjoittaa että tytöt pärjäsivät paremmin punnerruksissa. Ihme kun edes tarkentivat tuon polvijutun.

Mutta onhan tuo liikkuvuus huolestuttava juttu. En osaa sanoa miten sitä pitäisi parantaa? Ehkä niin että poistetaan tyttöjen ja poikien liikunta tunnit ja laitetaan kuntoerojen avulla
... huonomotivastion omistaneet omaan ryhmään ja ne jotka tykkäävät liikunnasta niin omaan..
Näin ei läskejäkään vidyttaisi/häpeäisi niin paljoa liikuntatunneilla.. eikä liikuntatuntejen vaatimuksetkaan olisi niin kovia..

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tasavertaisempaa, ja yhdenvertaista, olisi, että penkkipunnerruksen painomäärä suhteutettaisiin henkilön painoon. Satakiloisen pitäisi silloin nostaa tuplaten se mitä viisikymmenkiloisen.

Palkkoja voisi myös suhteuttaa samaan tapaan (ja työtehtäviä). Sillä onhan asia niinkin, että isompi henkilö kuluttaa jo pelkällä olemassaolollaan enemmän energiaa - mutta pystyy yleensä myös tarpeen tullen suorittamaan fyysisesti rankempia töitä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos mies vikisee siitä, että penkistä pitää nostaa 10% enemmän kuin naisen, niin sellainen itkupilli ei ole sopiva pelastustehtäviin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ja jos jonkun henki on kiinni siitä, että toinen ei jaksakaan nostaa 70 kiloa niin voi voi sitten vaan - niinkö? Ehkä siinä vaiheessa itkupillin paikalla voi olla vaikkapa onnettomuuden uhri.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olet oikeassa. Niinpä ehdotan, että pidetään penkkipunnerruksen minivaatimus ennallaan, mutta lisätään miehille 10 kg lisää painoja.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #9

Ainakin minä suosisin mieluummin kommenttini #4 mukaista tapaa toimia:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #10

Kommenttisi 4 on ristiriidassa kommenttisi 8 kanssa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Ei välttämättä. Jos palkataan vain niitä jotka pystyvät suorittamaan vähintään vaadittavat 100%.

Sen sijaan jos palkataan ketä tahansa kommentin 4 periaatteilla niin monta tehtävää voi jäädä hoitamatta.

Ristiriita on siis olemassa jos asiaa haluaa siten tarkastella. Kommentin neljä lähtökohtana on kuitenkin yhdenvertaisuus fyysisistä ominaisuuksista riippumatta.

Totta: ei se ihan noinkaan ole. Liian iso kun ei välttämättä jaksa mitään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Toinen mielenkiintoinen tapaus oli kun nais- ja miespoliisi menivät pidättämään metelöivää henkilöä. Miespoliisi kaatoi mölisijän maahan mutta naispoliisille ei jäänyt mitään muuta tekemistä kuin maassaolleen metelöijän pamputtaminen. Mutta pamputtaminen oli naisen voimille liian raskasta, ja maassaolija kesti kivut hyvin. Tosin maassollut potkaisi naisen pois pamputtamasta muutaman kerran. Video ei kertonut miten lopulta kävi, mutta naisen osuus metelöijän poisviemisessä jäi arvatenkin hyvin vähäiselle toiminnalle. Siis mielestäni tuossa vaarannettiin miespoliisin turvallisuus ellei sitten naispoliisi olisi ryhtynyt lamauttimella tai aseella ampumaan maassamakaavaa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Psykiatrisissa sairaaloissa jotkut potilaat saattavat joskus käyttäytyä väkivaltaisesti. Hoitavatko rauhoittamisen yms. mies- vai naishoitajat?

Miestuttavani kertoman mukaan ainakin siinä yksikössä jossa hän on töissä homma kuuluu miehille. Nainen voi sitten vaikka tuikata rauhoittavan piikin kun potilasta pidetään aloillaan.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Positiivisena seikkana blogikirjoitukseeni ja sen kommentteihin viitaten pitää todeta, että hyvä(?) kun kukaan naispuolinen blogisti ei ole alkanut esittämään, että naisen pitäisi saada sama palkka kuin miehen jos nainen tekee samaa työtä kuin mies mutta vähemmän.

Johtopäätös: ainakin US:n naisblogistit ovat nähtävästi sitä mieltä, että olisi oikein, että naiset saisivat ainakin joistain töistä vähemmän palkkaa kuin miehet.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Jälkiteollisen yhteiskunnan miehet ovat vapaaehtoisesti luovuttaneet suuren osan luonnollista käskyvaltaansa suhteessa naisiin.

Tämä näkyy myös siinä, kuinka kuin jonkin oudon, mystisen voiman pakottamina meidän on vältettävä sanomasta sitä tosiasiaa, että miehet ovat fyysisten ominaisuuksiensa johdosta huomattavasti paremmin soveltuvia pelastustehtäviin kuin naiset ovat. Tämähän on fakta?

Vain - ehkä - Wienissä kyettäisiin vastaamaan siihen, miksei pelastuslaitoksen johtaja voi sanoa suoraan päivänselvää tosiasiaa.

Toimituksen poiminnat

Sivut