JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Aktiivimalli ei leikkaa työttömyysturvaa

Kuten tämän päivän uutisissa olemme saaneet moneen kertaan kuulla, ja netistäkin sen voi lukea, niin vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli ei pienennä työttömyysturvaa. "Kyseessä ei ole työttömyysturvan leikkaus" vakuutti Sampo Terho mm. ottaessaan asiaan kantaa eduskunnassa.

Terho perusteli kantaansa sillä, että "malli ei sen paremmin lisää kuin vähennäkään työttömyysturvan menoja." Ilmeisesti Terho ei laske aktiivimallin aiheuttamiksi kuluiksi sitä, että sen vuoksi Kelaan palkataan sata uutta työntekijää. Ja niinhän se on, että tuo ainakin heti vähentää työttömyyttä!

Taitaa kuitenkin olla niin, että Sampo Terho tarkastelee asiaa väärältä kannalta. Nimittäin jos osaa (Terho ei kykene) tarkastella asiaa sen työttömän kannalta jonka päivärahaa aktiivimalli pienentää niin kyllä silloin ymmärtää hyvin sen näkemyksen, jota tosiasiaksikin voi nimittää, että kyseessä on nimenomaan työttömyysturvan leikkaus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pitää paikkansa. Kansantaloudellisesti menoerä voi olla sama, mutta useat joutuvat matalamman työttömyysturvan piiriin ilman omaa syytä ja useat menettävät tuen kokonaan, koska nykyinen passiivisuutta rankaiseva karenssikäytäntö todennäköisesti tämän uuden lain hengen johdosta tiukentuu entisestään. Ongelmiin joutuneita ei auta tieto siitä, että valtiolta menee yhtä paljon rahaa työttömyyden hoitoon kuin aiemminkin.

Tiina Teittinen

Meillä on kuitenkin toimeentulotuki viimesijaisena selviytymisen tukimuotona, joten sille puolelle sitten kustannukset kasaantuvat. Suomessa on ainutlaatuinen tukihimmeli ja näyttääkin siltä että kannattaa ensisijaisesti hakeutua edelleen julkiselle puolelle ja Kelaan töihin. Siltä osin kun eivät osta konsulttipalveluina hakemusten käsittelyä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kansalaisaloite.fi -palvelussa olevassa "Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" ei ole leikkausta vaan 4,65 %:n lisäys työttömyyskorvaukseen. Käypä allekirjoittamassa ja vie asiaa eteenpäin:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Tällä aloitteella saamme aidosti työtöntä kannustavan aktiivimallin hallituksen leikkaavan mallin tilalle. Aloite kerännyt reilussa kolmessa viikossa 2070 allekirjoittajaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HE 124/2017:

- -"Useissa lausunnoissa katsottiin, että aktiivimallin ulottaminen työmarkkinatuen saajiin tarkoittaa käytännössä etuuden tason automaattista leikkaamista, jopa pysyvästi mutta vähintäänkin pitkäaikaisesti. Lisäksi monissa lausunnoissa katsottiin, että työllistymismahdollisuuksien alueellisten erojen vuoksi malli kohtelee asuinpaikan perusteella epätasaarvoisesti työttömyysetuuden saajia. Lausunnoissa katsottiin myös, että ammattialakohtaiset mahdollisuudet työllistyä lyhytkestoisesti vaihtelevat niin suuresti, että myös tästä erosta syntyy epätasaarvoa työttömyysetuuden saajien kesken. Tältä osin alkuperäisen esityksen muuttamista ei pidetty sen työllisyyden lisäämistä koskevaa tavoitetta tukevana."- -

Lähde: Finlex.fi

https://finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170124

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"SAK on syyttänyt Sipilän hallituksen lipeävän kilpailukykysopimuksesta, koska se lupasi olla leikkaamatta työttömyysturvaa." (YLEn teksti TV eilen).

Ja kuten siis Sampo Terho eilen niin ikään totesi: "Työttömyysturvaa 'ei ole' leikattu."

Sampon ja Sipilän "SS-ryhmä" ainakin osaa selittää asiat parhain päin?

Toimituksen poiminnat

Sivut