JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Ex-kansanedustaja Jörn Donner kertoo järkiintyneensä

  • Ex-kansanedustaja Jörn Donner kertoo järkiintyneensä

Jörn Donner kertoo tuoreessa lehtijutussa, että hän on ainakin nyt tällä hetkellä samaa mieltä kuin heikko-osaiset kansalaiset. Tuo mielipide on, että nyt 85-vuotiaana hän on sitä mieltä, että ex-kansanedustajien saama sopeutumiseläke on: perverssiä, sairaalloista, ja moraalitonta.

Mitä tuo käytännössä tarkoittaa? Jos Donner on oikeassa niin meillä täällä Suomessa on aikoinaan ollut kansanedustajina perverssejä, sairaanloisia, ja moraalittomia henkilöitä. Heidät olisi helppo listata, ja Donner sitten vetää syytteeseen kunnianloukkauksesta, vai kuinka?

"Lukeminen kannattaa aina" - niin se on. Ajatteleminenkin kannattaa, kuten myös se, että ottaa asioista selvää ennen kuin tekee päätöksiä, tai sanoo mitään. Monta kertaa parempi on sanoa: saanhan miettiä hetken?

Vanhuus ja viisaus, niin sen väitetään olevan. Donnerkin on nyt viisastunut, ja koska hän tietää, että ei enää kauaa tule sopeutumiseläkettä saamaan niin nyt on sopiva aika hänen sanoa totuus, oma mielipiteensä. Jota ei tietenkään sopinut sanoa silloin kun hän oli kansanedustaja.

Aivan, on totta, että tuo sopeutumiseläkeasia on tullut kansalaisten yleiseen tietoisuuteen vasta viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja se on vaikuttanut myös siihen miten kansanedustajat nykyisin asiaan suhtautuvat.

Toinen asia mikä pitäisi myös saada kansan laajaan tietoisuuteen on ex-kansanedustajien saama ns. kansanedustajan toimeentulotuki. Tuota tukea saa sellainen edustaja joka ei saa sopeutumiseläkettä. Mielipiteeni tuohon on, että kansanedustajat joutavat asiassa samalle viivalle kansalaisten kanssa.

-

Oletko sinä perverssi, sairaanloinen, ja moraaliton? Olet jos kannatat vanhaa systeemiä, Donnerin mielestä siis.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Tulipa mieleeni: onko kansanedustaja töissä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansanedustaja ei ole virkamies. Hän on luottamustehtävässä, josta hän saa palkkion, ei palkkaa.

Ymmärsin, että Donner pitää sopeutumiseläkettä nostavia kansanedustajia perversseinä, sairaalloisina ja moraalittomina. Hän itse ei nosta kyseistä eläkettä vaikka hänellä olisi siihen oikeus.

Juhani Vehmaskangas

Hyvä, luit jutun!

Donner olisi kuitenkin aikoinaan kun kansanedustaja oli niin voinut nostaa jutun esille. Kukaan kansanedustaja ei sitä ole koskaan tehnyt, miksi nyt?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Voit miettiä tuota itse. Kun olet 200 edustajan joukossa ja alat ääneen vaatimaan näiden etujen leikkaamista, elämäsi tehtävässäsi voi muuttua hankalaksi kuten kävisi missä tahansa työpaikassa. Tämä voi olla yksi syy. Se on sama kun poliisina alkaisit valittamaan poliisin väkivallasta työssään. Turpiin tulisi.

Toisekseen kansanedustajan saamat edut pitää asettaa tasolle, joka tekee tehtävästä mielenkiintoisen myös taloudellisesti. Ei tämä ole mikään tasa-arvokysymys kuten luullaan. Itse en suostuisi pelkällä kuuden tonnin palkalla noita töitä tekemään. Yritysmaailma maksaa paljon paremmin vaativissa tehtävissä ja työpäivät lyhyempiä.

En ota kantaa mikä etujen tason tulisi olla, mutta tason oltava hyvä. Sopeutumiseläkkeen säännöissä on tietenkin korjattavaa, mutta eläkkeen poisto kokonaan on älytön toimi.

Kun edut leikataan se johtaa siihen mihin USAssa, vain rikkaat hakevat heikkopalkkaisiin luottamustehtäviin. Muilla ei varaa. Pitää kyetä näkemään asiat laajemmin kuin omasta vinkkelistään ja oman palkkapussinsa mittakaavassa.

Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #4

Sopeutumiselääkkeen ehtona pitäisi olla että joson muita tuloja tietyn rajan yli niin sopeutumiseläke loppuu. Myös porrastus voisi olla järkevää.
Kansanedustaja on kuten sanot, luottamustehtävä ja siitä tulee saada kohtuullisen hyvä korvaus ja edut.
Valtiontalouden kannalta sillä ei ole mitään merkitystä onko eläke 5000 tai 2000.

On ymmärrettävää että kun tulee valituksi niin a) jättää oman työnsä jota ei ehkä saa takaisin, b) järjestää elämänsä kansanedustajan palkkion mukaiseksi, ja olisi kohtuutonta että pitäisä palata takaisin esim. 3000 kuukausipalkan tasolle.

Lisään tähän vaikka meneekin hieman aiheesta ohi.
Työeläkkeisiin pitäisi ehdottomasti asettaa muiden maiden mukainen katto. eläke ei esim. voisi olla koskaan yli € 3 500;- brutto.
Ja jos on muita eläketuloja niin työeläkettä pitäisi leikata vastaavasti.
Eläkehän on tarkoitettu turvaamaan toimeentulo kun ei enään ole työelämässä eikä suinkaan miksikään varainkeruuautomaaatiksi perikunnalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #3

Tarkennuksena tuohon vanhanmalliseen kansanedustajan sopeutumiseläkkeeseen, että sen maksaminen loppuu 65 vuoden iässä, joten Donner ei sitä itse enää voisi saadakaan.

Normaalia kansanedustajan eläkettä hän luonnollisesti nauttii.

Sitä en tiedä, onko Donner jossain vaiheessa elämäänsä alle 65-vuotiaana kyseistä sopeutumiseläkettä itsekin nauttinut.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

Niinpä. Sopeutumiseläke voi olla paikallaan, mutta sen soveltaminen pielessä. Siihen tulisi soveltaa tarveharkintaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pitkät listat, jota Ruotsissa toteutetaan, sitä kannatan.

Jocke Rantanen

Tarkoitatko että eduskuntavaalit käytäisiin puoluelistoilla eikä henkilövaaleina?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Eikö ketään kiinnosta Donnerin isän rooli. Olisiko siitä esimerkkiä meille taviksille?

....vai uskommeko edelleen, että totuus ilman rakkautta on raakuutta.

Hän puhui kovaa tekstiä omista lapsistaan.

Viisaan miehen osakkeet laskivat

Sydämettömyys on muutakin kuin, että se leikataan pois.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aikoinaan joku arvosteli Pentti Saarikoskea siitä, ettei tämä pitänyt kovinkaan tiivistä yhteyttä lapsiinsa . Saarikoski oli vastannut vilpittömän hämmästyneenä :

” Mutta minähän ajattelen heitä joka päivä.”

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#11

Kyllä, kyllä, .... tuohan on jo lohdullista.
Donnerin puheet lapsistaan ko Hesarin kirjoituksessa on aika tylyä luettavaa

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #12

#11

Hyvä puoli Donnerin puhessa oli se että se oli ilmeisen rehellinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut