JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Tuleeko yleinen auttamisvelvollisuus lakiin?

Ohjelmassa Perjantai käsiteltiin 16.3.2018 yleistä auttamisvelvollisuutta. Tämän viikon perjantaina  (23.3) ohjelmassa on tarkoitus käsitellä anteeksiantoa. Pitäisikö yleisestä auttamisvelvollisuudesta säätää lailla? Osittain yleinen auttamisvelvollisuus on jo lailla säädetty jokaisen velvollisuudeksi. Asiasta on säädetty ainakin pelastuslaissa ja tieliikennelaissa.

Pitäisikö yleisen auttamisvelvollisuuden alaa kuitenkin laajentaa nykyisestä? Millaista apua lähimmäinen voitaisiin velvoittaa toiselle antamaan, ja ennenkaikkea: parantaisiko se maailmaa?

Auttamisvelvollisuutta on viimeksi laajennettu koskemaan kuolleita. Kuolleen katsotaan nykyisin lähtökohtaisesti hyväksyvän sen, että hänen elimiään käytetään kuoleman jälkeen. Elinten käytön kuoleman jälkeen voi toki elinaikanaan kieltää. Helpoiten se useimmilta onnistunee kanta.fi -palvelun kautta. En suosittele - hmm...

Pitäisikö ihmiset lailla velvoittaa auttamaan naapureitaan. Antamaan vaikkapa kantasoluja? En ainakaan itse kykene näkemään sellaista tulevaisuudenkuvaa, että ihmisen olisi pakko luovuttaa kantasoluja edes omalle lapselleen. Enkä sitäkään, että joutuisi auttamaan ikävää naapuriaan - mutta milloin naapuri sitten on "ikävä"?

Yksi keino auttaa lähimmäistä on kai lähinnä teoreettinen, ja olen siitä ennenkin kirjoittanut. Jos meitä kaikkia uhkaisi vakava sairaus johon olisi olemassa rokete ja rokotteita olisi vain kolmasosalle kansalaisista niin pitäisikö vanhukset velvoittaa auttamaan lapsia luopumalla oikeudestaan saada rokote - vaiko toisinpäin?

Entä jos naapurissani asuu heikkokuntoinen vanhus ja minä olen työkykyinen työtön. Voitaisiinko minut velvoittaa auttamaan naapuriani esim. hoitamalla hänen kauppa-asiansa? Entä jos olisin samaan tapaan työtön ja naapurissani asuisi keskusteluseuraa kaipaava yksinäinen ihminen - pitäisikö minulla olla velvollisuus "käydä höpisemässä"? 

Jos mietitään tuota auttamista noin yleensä niin voidaan todeta yksi asia mikä ei yleensä nykyään pidä paikkaansa: ennen oli kaikki paremmin. Ennen meillä oli yhteiskunnassamme enemmän yhteisöllisyyttä. Mihin se on kadonnut. Mihin on kadonnut kykymme välittää lähimmäisistämme?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eiköhän tuo tarkoita firmoja, joiden voitto uhkaa pienentyä. Kaikki velvoitetaan auttamaan hädässä olevaa firmaa.

Juha Hämäläinen

Onhan meillä jo yleinen taloudellinen auttamispakko Suomessa. Tulonsiirrot ovat juuri tällainen pakko.

Juhani Vehmaskangas

Taidat olla oikeassa.
"Ennen meillä oli yhteiskunnassamme enemmän yhteisöllisyyttä. Mihin se on kadonnut. Mihin on kadonnut kykymme välittää lähimmäisistämme?"

Nykyisin tulonsiirrot korvaavat toisesta välittämisen - ok, ja varmasti hyvä niin!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Oliskohan yleissä auttamisvelvollisuudessa määritetty niin, että kaupungin vuokrataloyhtiön huoltomiehen olisi tullut avata minulle ovi, kun en päässyt ulko-ovesta ulos, kun oven kahva katkesi juuriaan myöten. Ovea en päässyt kahvalla vääntämän auki. Näin jäinkin sisäpuolelle vuokra-asuntoni vangiksi. Niin huoltomies kertoi, että oven aukaisu maksaa viikonloppuna 50 €. Ei tullut aukaisemaan mutta lopulta pääsin ikkunasta ulos ja avaimella avaamaan ovea. Tuossa tapauksessa olisi voinut olla niin, että huoltomiehellä olsi kenties ollut velvollisuus auttaa minut asunnosta ulos ilman maksua.

Toimituksen poiminnat

Sivut