JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Haukut Usarin toimitukselle! Onko Huusko vastuussa?

 • Haukut Usarin toimitukselle! Onko Huusko vastuussa?

Heikki Karjalainen kirjoitti 15.3. blogiini kommentin: "Riisu tuo pellen olemuksesi, jos et halua olla pelle tahallasi."

Vastasin kommenttiin. Olisin tietysti voinut kommentin poistaakin mutta niin en halunnut tehdä. Seuraava kommentti oli Henteri Virkkulan kommentti jossa hän mm. toivotti Karjalaiselle: "Jäämme hartaasti odottamaan rangaistusta. Hyvästi Karjalainen."

Tänään huomasin, että US:n toimitus oli poistanut tuon Karjalaisen kommentin. Kommentti oli siirretty tuonne: hallitse kommentteja linkin taakse, josta saatoin sen käydä palauttamassa, kuten heti teinkin.

Mielestäni Uuden Suomen toimitus menetteli väärin sillä tiedän, että kun kommentti on poistettu niin jo tuolloin on ketjussa ollut tuo kuvassa viimeisenä näkyvä viestini: ":-D Onnistuit ainakin saamaan minut nauramaan. Minusta on täällä esitetty ..."

Sitä en tiedä onko Karjalainen saanut kirjoituskiellon.

Todellakin. Uuden Suomen toimitus siis poistaa kommenttaja kunhan joku vaan ilmoittaa, että kommentti ei ole sovelias, ja vaikka kommentin kohde olisi ilmoittanut, että kommenttia ei pidä poistaa - ai kun kiva?

Tämä nyt osaltaan osoittaa sen, että meillä ihmisillä on erilaisia näkemyksiä siitä mikä on sopivaa. Mutta mielestäni silloin kun asia on vähänkään kyseenalainen niin... -hmm.. niin: onko silloin tuomio: syyllinen?


Olen vahvasti sitä mieltä tällä hetkellä, että Uuden Suomen toimitus (Markku Huuskon valvonnassa) on liian hanakka kirjoituksia ja kommentteja poistamaan ja blogisteja bannaamaan, kuten teki minulle taannoin.

Sen olen niin ikään havainnyt, että US:n toimituksen kanssa ei tästä asiasta ole mahdollista käydä asiallista keskustelua - ei minkäänlaista keskustelua. Vaikeneminen on tässä tapauksessa jonkinlainen tyhmyyden merkki, mielestäni.

Onko Karjalaisella siis nyt kirjoituskielto? Onko sellainen taas tulossa minulle, ja jos niin miksi?

Yhtään Karjalaisen kommenttia mukavampana en voi pitää Jorma Mollin kommenttia: "Juhani, mahtaako sulla olla lepakoita tapulissa?" Mutta onneksi US:n toimitus ei ole nähnyt syytä tuon kommentin poistamiseen.

Onhan minut eräässä kommentissa joku nimittänyt tyhmäksikin. Sekin kai US:n mielestä ok?

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  2Suosittele

  2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

  Käyttäjän KariKallio1 kuva
  Kari Kallio

  Näin olen ymmärtänyt, että jos vaikka joku on jonkin kommentin ilmiantanut eli pitänyt sitä epäsopivana, se myös silloin helposti poistetaan.
  Trollia ei siis enää saa sanoa trolliksi, koska trolli voi siitä loukkantua ja kannella opelle :).

  Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
  Erkki Johansson

  Mielenkiintoista. Että yksi kantelu riittäisi kommentin poistoon, eikä ylläpito edes viitsi lukaista kommenttia ja arvioida sen kelvollisuutta?

  Pitäisiköhän tämä oikein kokeilla? Ilmiantaa vaikka tämä kommentti ja Juhani voi sitten kertoa meille lopputuloksen. Niin, itse en pysty omaa kommenttiani ilmiantamaan, niin oudolta kuin se kuullostaakin.

  Juhani Vehmaskangas

  Voihan se olla, että tuossa tapauksessa joku muukin on klikannut: ilmoita asiaton viesti -linkkiä. Sitä emme voi tietää. Selvää tietysti on, että jos US:n toimitus viestin poistaa niin US:n toimitus siitä (poistosta) myös kantaa vastuun.

  Paljastan tässä nyt yhden jutun. Nimittäin syyttäjänvirastossakin asiaa joudutaan pohtimaan ja olen heille esittänyt mm. seuraavanlaisen näkemyksen:

  "Nähdäkseni myös sitä, että kirjoituksia poistetaan voidaan pitää kyseenalaisena menettelynä. Tuolloin saattaa käydä niin, että mikäli kirjoituksessa kommentoidaan jotakin nimettyä henkilöä niin hän ei käytännössä voi saada lainkaan tietoa häneen kohdistuneesta loukkauksesta ellei satu oikeaan aikaan nettiin ja oikeille sivuille. Itselleni on noin käynyt. Periaatteessa voitaneen katsoa, että kirjoituksen poistaja tuolloin suojelee rikoksen tekijää ja estää asianomistajaa saamasta rikosta tietoonsa."

  Käyttäjän jperttula kuva
  Juhani Perttu

  "Riisu tuo pellen olemuksesi, jos et halua olla pelle tahallasi."

  Kyseinen kommentti osoittaa sen kirjoittajan ymmärtämättömyyttä ja epävarmuutta. Hän ei ymmärrä oletko pelle tahallasi vai tahattomasti, ja kenelle pitää nauraa; pellelle vai sille jota pelle parodioi.

  Pelle-kommenttia ei olisi pitänyt poistaa, vaan jatkaa keskustelua sen johdattelemana.

  Juhani Vehmaskangas

  Olen täysin samaa mieltä. Jo tuolloinhan totesin:
  "toivon, että että jos joku minua sääntöjenvastaisella tavalla kommentoi niin toimituksen pitäisi jättää asia sikseen - eikä ainakaan lähteä kommentteja (minulta lupaa kysymättä) poistamaan. Se olisi oikea tapa toimia."

  Käyttäjän usjussi kuva
  Heikki Karjalainen

  Juhani

  Minulle ilmoitettiin usarista kommenttini poistosta, mutta ei toisesta kommentistani.
  Minulla ei ole kirjoituskieltoa lukee ilmoituksessa.

  Juhani Vehmaskangas

  Ok - kiitos tästä tiedosta. Usari oli käsittääkseni siirtänyt tuon kirjoituksesi hyväksyttäväkseni, eli ensin poistanut sen, ja nyt se on keskustelussa osana kun sen hyväksyin tuota kautta.

  Kuten olen todennut niin meillä (en nyt tarkoita sinua ja minua, vaan yleisemmin) voi olla, ja tottakai onkin erilaisia näkemyksiä asioista. Itse en pitänyt kommenttiasi mitenkään sääntöjen vastaisena vaikka jotkut kai pitivätkin.

  Tässä yhteydessä haluan vielä todeta viitaten tuohon siteeraamaani Jorma Mollin kommenttiin, että senkin otin ihan huumorilla, ja Moll on henkilö jonka kommentteja ainakin minä suuresti arvostan. Myös tuota lepakkokommenttia :-)

  Käyttäjän jormamoll kuva
  Jorma Moll

  #7

  Kiitokset myönteisyydestäsi, Juhani. Kyllä ko kommentti lähti positiivisista ajatuksista. Olin varma että ymmärrät yskän. Olen kova lukemaan rivien välejä.

  Itselläni on ajoittain tunne, että lepakot suhahtelevat tapulissani, kun ei millään meinaa ymmärtää tätä maailman menoa.

  Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #12

  Kiitos vastauksestasi. Sen ansiosta olen nyt tyytyväisempi kuin hetki sitten.
  En silti ole nyt onnellinen (=viittaus vapaavuoron kirjoitukseeni).

  Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
  Henteri Virkkula

  Koska liityn asiaan, annan lausuntoni. Tämä on siten Karjalaisen kommentin ilmiantajan lausunto:

  En olisi koskaan voinut kuvitella tai tietää, että sinällään harmiton ja, ennen kaikkea, spontaani kokeiluluonteinen ilmiantoni, johtaisi Karjalaisen kommentin poistoon. En ole voinut näin toimiessani kuitenkaan syyllistyä perättömän ilmoituksen tekemiseen, koska Karjalaisen kommentti tosiasiallisesti poistettiin ilmiantoni jälkeen palstan "johdon" toimesta; se oli(kin) siis asiaton.

  Olin tuolloin ja olen yhä sitä mieltä, ettei Karjalaisen kommenttia olisi tullut poistaa. Näin jälkikäteen ajatellen, koen tavoitelleeni ilmiannollani palstan moderointilinjan ja ilmiantoprosessin selkiinnyttämistä ja läpivalaisua. Tässä katson myös onnistuneeni.

  Olen nyt tunnettu ilmiantaja. Kehotan muitakin ilmiantajia ilmiantamaan itsensä ja kertomaan ilmiantonsa tarinan. Olemme kaikki lukeneet kirjoitusoikeutensa menettäneiden tarinoita. Mutta missä ovat ilmiantajien tarinat, heidän äänensä?

  Ja vastaisuudessa, muistakaa varoa sanojanne! (Ilmiantajien voidaan olettaa uusivan tekonsa.)

  Juhani Vehmaskangas

  Pisteet sinulle - hyvä, ja kiitos!

  "...koen tavoitelleeni ilmiannollani palstan moderointilinjan ja ilmiantoprosessin selkiinnyttämistä ja läpivalaisua. Tässä katson myös onnistuneeni."

  Kannatettava tavoite. Ja uskallan väittää, että keskustelu Usarin moderointilinjasta ja kommenttien poistosta ei jää tähän. Ai niin: onnistuit kyllä :-)

  Ongelmaksi tässäkin keskustelussa koen, että toimitus saattaa bannata helpommin meitä jotka rohkenemme nostaa tätä asiaa esille, ja siten toimitus varmasti tekeekin?

  Odotan toimituksen kommenttia (turhaan) :-D

  Käyttäjän jperttula kuva
  Juhani Perttu

  Ehkä pitäisi vielä kokeilla ilmiantaa joku sellainen viesti mitä ei millään tavalla voisi tulkita asiattomaksi. Mitä silloin tapahtuisi ? Ehkä systeemi toimii niin, että kaikki ilmiannetut viestit poistetaan sisällöstä riippumatta.

  Juhani Vehmaskangas

  Jotenkin oletan, että toimituksen taholta tätäkin keskustelua nyt mielenkiinnolla seurataan ja ainakin jonkin aikaa ovat hyvinkin varuillaan sen suhteen mitä poistavat.

  En usko tuohon, että kaikki ilmiannetut viestit poistettaisiin sisällöstä riippumatta. Pidän selvänä, että kyllä ne viestit joku lukee ja tekee sitten sen lopullisen päätöksen, ja ottaa siten myös vastuun.

  Toisaalta mietin myös sitä, että saanko ilman sanktioita käyttää muista sellaisia ilmaisuja joita minusta on kommenteissa käytetty.

  Käyttäjän Mahjong kuva
  Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #11

  Luulempa että kommenttien poisto on kiinni ainoastaan senhetkisestä tarkkailijasta. Poistoon vaikuttaa myös vahvasti se kenen tekemä poistopyyntö on ja etenkin se ketä ko. kommentti loukkaa. On olemassa ihmisiä joita saa täällä loukata melko raakasti ilman minkäänlaista sanktiota mutta jos sanot tietyistä henkilöistä mitenkään poikkipuolisesti vaikkakin siististi niin seurauksia on melko varmasti. Olen seurannut tätä vissiin vuodesta 2006 ja aina vaan mielivaltaisempaan suuntaan ollaan menossa.

  Toimituksen poiminnat

  Sivut