JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Vanhusten hoito retuperällä - miksi?

  • Vanhusten hoito retuperällä - miksi?
  • Vanhusten hoito retuperällä - miksi?
  • Kuvassa lääkeautomaatti
    Kuvassa lääkeautomaatti

Kotihoidossa Suomessa on paljon vanhuksia. Hoitohenkilökunnan mukaan kotihoidossa on merkittävässä määrin niin huonokuntoisia henkilöitä, että he eivät kuuluisi kotihoidon piiriin.

Hoitajilla on liian vähän aikaa asiakasta kohden. Joskus pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Siirtymiin paikasta toiseen ei aina ole varattu lainkaan aikaa. Tee siinä sitten työsi hyvin?

Välihuomautus: nykyvanhukset ovat juurikin niitä henkilöitä jotka ovat olleet luomassa nykysysteemin säädöksineen. Pidetään huoli siitä, että asiat ovat paremmin sitten kun minä olen vanha ja tarvitsen apua.

Tällä hetkellä tilanne on väitteiden mukaan jopa lainvastainen. Ja mitä asialle tekevät vanhusten omaiset, entä hoitohenkilökunta? Eivät käytännössä mitään - ovat tyytyväisiä nykytilaan vai? Nimittäin: he voisivat tehdä paljonkin jos vain tahtoa olisi, mutta kun ei ole sitä tahtoa - miksi ei ole?

 

* * *

"Huomenna kaikki on... - paremmin?"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ongelmia on monta. Tässä yksi: Jos hoitaja esimerkiksi kritisoi työnantajaansa vaikka kuinka minimaalisesta asiasta, hän voi joutua puhutteluun, saada varoituksen ja usein myös uhkaillaan potkuilla. Jos ihmisellä ei ole takataskussaan omaisuutta tai ole eläkkeellä, hän on riippuvainen palkkatyöstä. Useimmat hoitajat ovat siksi hiljaa. Minä olen jättänyt palkkatyön taakseni ja siksi uskallan nykyisin kritisoida ja kertoa totuuden. Myös yhteiskunnallisista asioista. Kun ei ole työnantajaa, on vapaampi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kritisoin epäkohtia ja toivon että sillä olisi vaikutusta, mutta käytännössä tavallisia ihmisiä ei kuunnella. Ei media, ei poliitikot, ei muut päättäjät.

Tällä hetkelläkin Sanomaan kuuluva Hesari peesaa hallitusta sote-uudistuksessa, vaikka hallitus on tekemässä suuren virheen. Sote-lait tulee heikentämään vakavasti sairaiden, vanhusten, moniongelmaisten perheiden tilannetta tulevaisuudessa koska hallituksen malli nostaa kustannuksia.

Hesari ei myöskään ole kertonut mistä hallitus on suunnitellut säästävänsä.
Aamulehdessä oli tästä artikkeli.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tasta-hallitus-ei...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

EHDOTUS

HITAASTI EDETEN PAREMMAKSI= EVOLUUTIO - EI RYSÄYTTÄMÄLLÄ:
Hallituksen malli rikkoisi jo nyt hyvin toimivia sote-alueita Itä- ja Keski-Suomessa. Käytetään evoluutio-periaatetta, jolloin emme sekoita koko järjestelmää kertaheitolla.

Hallituksen esittämä malli tosiasiassa nostaa kustannuksia ja vaarantaa siksi vanhusten, vammaisten ja vakavasti sairaiden hoitomahdollisuuksia tulevaisuudessa. Ruotsissa esim. syöpäpotilaiden jonot pisimmät Euroopassa vaikka Ruotsi käyttää terveydenhuoltoon enemmän rahaa kuin Suomi. Valinnanvapausmalli ollut käytössä Ruotsissa 10 vuotta. Sinänsä kannattaisin valinnanvapautta, jos taloutemme olisi ylijäämäinen eikä Suomen tarvitsisi pohtia kustannuksia. Suomen tilanteessa on kuitenkin priorisoitava vakavasti sairaiden ym. hoitoa.

Parannettu malli: 200 kuntaa hoitavat sosiaalihuollon (vanhusten hoito ja päiväkodit). Ei pitkiä irtisanomissuojia virkamiehille. 12 sairaanhoitopiiriä hoitaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon - Integrointi toteutuu. Kuntavetoinen malli, jolloin järjestäjä ja maksaja sama, pitää kustannukset kurissa. Kustannukset nousevat mikäli järjestäjä ja rahoitus tulee eri lähteistä. Hallituksen mallissa valtio olisi maksaja ja maakunnat järjestäjä, jolloin kustannukset nousisivat jopa 10 - 15 %.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Kritisoin epäkohtia ja toivon että sillä olisi vaikutusta, mutta käytännössä tavallisia ihmisiä ei kuunnella. Ei media, ei poliitikot, ei muut päättäjät."

Kyllä ne on mahdollista saada kuuntelemaan. Se tosin vaatii uskallusta. Rohkeutta ja kykyä laittaa itsensä peliin.

Mutta kuten vapaavuorossa kirjoitin: "...Vaan kuinka kauan uskaltaa, ja tuleeko uusia uskaltajia kun totuuden torvet heti pelotellaan. Heille tehdään selväksi..."

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Oon funtsinut jo kauan näitä sote-kuvioita ja tullut siihen tulokseen että poliitikot tahallaan yrittävät tehdä siitä monimutkaista, jotta omat salaiset tavoitteet jäävät vaille huomiota. Ihan pienillä yksinkertaisilla tavoillahan sotea voidaan parantaa, mutta ei, se ei käy.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Itse en ole Sotesta lainkaan niin hyvin perillä, että voisin siihen ottaa kantaa. Yleisellä tasolla olen tässäkin asiassa samaa mieltä mitä yleensäkin olen asioista, eli uusia ideoita tarvitaan ja niitä kannattaa kokeilla.

Lopputulos tiedetään vasta kun on ensin kokeiltu. Mitään ei siis kannata "kiveen hakata". Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu vahva muutosvastarinta.

Juha Hämäläinen

Kotihoito toimii vain, jos potilas pystyy edes sisätiloissa liikkumaan turvallisesti kaatumatta, älyää sammuttaa laitteet, jotka voivat aiheuttaa tulipalon ja, joilla kyky tehdä jotain mielekästä yksin ollessaan kuten lukea.

Vanhus, jolla käy kotihoitaja 2 x 10 minuuttia päivässä, on usein jätetty käytännössä heitteille. Hän tylsistyy yksinäisyyteen, lopettaa syömisen ja lopulta kaatuilee rollaattorinsa kanssa ja päätyy kuolemaan sairaalaan vuodepotilaana. Sairaalassa hänen syömisensä jää ja lopulta häntä ei edes nesteytetä. Loppu tulee sukkelaan, muttei kivuttomasti lainkaan.

Olen itse nähnyt tämän olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Ainut toivo kotihoidon toimivuudelle ovat omaiset, ei kunnan kotihoito.

Omaishoidosta saa useimmiten korvausta käteen noin 200€ kuussa. Se on naurettava summa, joka ei edes kata kuluja. Silti tätä kutsutaan palkaksi.

Vanhusten kunnallinen kotihoito on lähinnä pila, jos kyse yksinasuvasta, kulkurajoitteisesta, ikääntyneestä, monisairaasta dementikosta, joka kuulee ja näkee huonosti. Näitähän yhä useampi hoidettava on. Kotihoitoa tarvittaisiin useita tunteja päivässä. Vanhus tarvitsee arkisten asioiden hoidon lisäksi seuraa mm ruokailuun ja keskustelukumppaniksi.

Olenkin ennustanut tämän hoitotrendin päässä tulevan aktiivisen eutanasian. Tulemme näkemään, että meitä aletaan aktiivisesti lopettamaan tulevina vuosikymmeninä. Vanhukset koetaan niin suureksi rasitteeksi nuoremmille taloudellisesti ja työmäärän osalta.

Käy kuten aborttien kohdalla siirryttäessä 50- luvulta 70- luvulle. Mukavuudenhalu voittaa moraalin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hoitotyötä en voi suositella nuorille - työ on henkisesti ja usein myös fyysisesti raskasta, kiitosta ei saa, työhön vaikuttaminen miltei mahdotonta ja tosiaan niitä puhutteluita ym, joista hoitajat tulevat itkien pois. Veikkaan että tulevaisuudessa maahanmuuttajataustaiset tekevät miltei kaikki hoitotyöt.

Juha Hämäläinen

Hyvin ennustettu. Ja tuo työ on todella raskasta henkisesti.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Nythän puhutaan näistä kulttuuri-ihmisisten kokemista vääryyksistä ja meetoo on tapetilla, voin sanoa että samat ongelmat on muuallakin yhteiskunnassa ja tekijöinä silloin usein naiset eikä miehet.

Toimituksen poiminnat

Sivut