JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Kela pahoittelee!

Kelan tietojärjestelmässä on jälleen ollut virhe. Virheen seurauksena Kela on kadottanut noin kolmentuhannen toimeentulotukiasiakkaan sähköiset hakemukset. 

"...kaikki 3 000 asiakasta on kontaktoitu ja hakemukset on pyritty tekemään puhelimitse.

Kela pahoittelee asiakkaille aiheutunutta haittaa."

Hyvä, että Kela ainakin pahoittelee. Ehkä Kela vielä jossain vaiheessa pyytää jopa anteeksi. Sitäkin voisi toivoa, että Kela anteeksipyynnön yhteydessä, tai muuten, ilmoittaisi, että Kela korvaa asiakkaalle mahdollisesti aiheutuneen vahingon.

Hyvää tuuria mukana!

Asiassa on kiistämättä ollut mukana hyvää tuuria. Kela on nimittäin onnistunut lehtiuutisen mukaan tavoittamaan kaikki ne henkilöt joiden hakemus on kadonnut, ja asiat on saatu selvitettyä puhelimitse.

Tilanne olisi voinut olla pahempikin. Joukossa olisi saattanut olla joku sellainen asiakas joka ei syystä tai toisesta olisi ollut puhelimitse tavoitettavissa.

Olen ollut Kelan ajoittaisista tietojärjestelmäongelmista yhteydessä eri viranomaisiin. En tästä tapauksesta. Siinä, että Kelan järjestelmä välillä pahasti tökkii ei ole nähty suurta ongelmaa.

Ongelmaksi ei mielletä esim. sitä, että jos loppukuusta yrittää tehdä hakemuksen ja sitten lähtee vaikka matkalle jonka aikana ei pääse nettiin niin saattaa käydä siten, että hakemus myöhästyy. Tuolloin jää viime kädessä hallinto-oikeuteen tehtävän valituksen ja siihen annettavan ratkaisun varaan se onko Kelan järjestelmän virheen takia myöhässä tehty hakemus tehty ajoissa.

Asiaan olisi pari helppoa ratkaisua, jotka ainakin saattaisivat toimia. Toinen olisi, että Kela ilmoittaisi julkisesti sähköpostin johon hakemuksen voisi lähettää jos Kelan järjestelmä ei syystä tai toisesta toimi. Aiemmin Kelalla tuollainen sähköpostiosoite olikin mutta kun kerran lähetin Kelalla postia tuohon osoitteeseen niin sen jälkeen Kela ilmoitti, että ko. sähköpostiosoite poistetaan käytöstä. Tuosta muistaakseni tuolloin täälläkin kerroin.

Sähköpostin lisäksi Kela voisi häiriötilanteiden varalle ilmoittaa puhelinnumeron johon voisi lähettää tekstiviestin ja sillä laittaa toimeentulotukiasian vireille. 

 

* * *

Tässä samassa yhteydessä en malta olla mainitsematta taannoista apulaisoikeuskanslerin päätöstä joka koski sitä, että Kela oli kirjannut todistettavasti sille 22.1 saapuneen hakemuksen saapuneeksi 30.1. Laillisuusvalvontaviranomainen asiaa selvitti ja totesi: "Asiassa ei ole aihetta epäillä sellaista viranomaisen menettelyä, että asiaa olisi syytä ryhtyä tarkemmin tutkimaan."

Päätelmä: ei se ole niin nokon nuukaa miten Kela kirjaa esim. toimeentulotukihakemukset saapuneiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juhani Vehmaskangas

Annoin osin väärää tietoa. Huomasin juuri, että Kelalla näyttää nykyisin olevan sähköpostiosoite, se on: yp.lex@kela.fi
-tai niin no, tuo on Kelan lakipalveluryhmänm osoite, mutta osoite kuitenkin :-)

Julia Gabriel

Kyllä olin minäkin pahoillani asumistuentarkastusta tehdessä. Jonka he laskivat väärin, vaikka miten siellä puhelimen toisessa päässä kun sain kiltisti ladattua prepaid-liittymällä extra puheaikaa kun Kelalla on se palvelunumero johon ei puhepaketeilla pääse ja silti he olivat sitä mieltä ettei asiaa nyt enää lähdetä tarkistamaan, hän laski myös.
Onneksi minä osaan vielä käyttää taskulaskinta sekä kynää. Laskin oikein. Ei voi mitään. Tässä tilanteessa ei mielipiteelläni liene väliä. Eli ei se ketään Kelan väkeä kiinnosta. Mutta hyvää Juhannusta heille.
No lieväsäs keuhkokuumeessa nautin ääristä päätöksistä ttä menin sitten paikalliseen diakniaan. he antoivat kahden ihmisen voimalla ajankin oikein. Olin myös rikoksen uhri sekä identiteettivarkauden. he olivat tästä hyvin tietoisia.
Siellä sitten istuin kiltisti ja tuli yksi nainne ja yksi mies (jonka kanss apuhuin puhelimessakin) "kyllä jollakin työntekijällä on aina aikaa, sinun tapauksesi on niin monimutkainen kyllä joku meistä ottaa sinut vastaan! Jou on aina paikalla".
Siinä työntekijät menivät huoneeseen käskivät odottaa kolmatta työntekijää. He eivät olleet ihan varmoja onko ko. niminne ihminen heillä töissäkään. No toinne ei tiennyt toinne väitti että on, että odotellaanpahan häntä. tuumasin etät hän luasi mennä lomalle, että kai täällä joku on töissä?
Niinpä kehoittivat odottamaan komatta ihmistä. Minä odotin. Soitin pari asiapuhelua siinä samalla.
Kuuntelin iloista lomarupattelua jota ei voinut olla kuulematta oven läpi. tunnin päästä nätti kaunis brunette tuli luokseni ja sanoi että nyt hän ähtee, mis ehtikin jo edellä ovesta ulos. Että minun pitää pistua. Kolmannen työntkijän auto on ulkona, mutta ei kellään ole enää aikoja ottaa ihmisiä vastaan.
Tokihan menen diakoniaan vasta ihan jos on todella pakko. Sairaseläkkeellä ei juhlita jos tule eyksin erhe kelan laskelmissa ja he ovat kuitenkin oikeassa, muutenhan raat saattavat vähetä tai jopa katketa.
Siinä tuli itku. Hyvin kipeänä kuumeflunssasta, ääni poissa vesisateessa väsyneenä. ei ketään välitä. Ei ketään. Oli ainoa ajatus - Suomen byrogratia.
Brutenette hilpeän iloisena lähti hienoine helmoineen menemään keskivertopalkkalaisen ilolla lähikauppaan, jonka vieressä laskin onko minulla kolikkoja bussiin.
Kyllä Suoi nousee ja tietenkin sairastaminen paheni siten tosissaan kunnolla. Jos Suomi ottaisi huomioon enemmistön. Siis 60% on työttöiä, sairaseläkkeellä, orjatyöläisinä, opisklijoita,koti isiä tai äitejä, niin mehän voimme vielä erinomaisesti. Eli siis jälleen rakentamaan Suomea, ken jaksaa!
Lääkärin unohduksen ja titokannan toimimattomuden vuoksi en päässyt sinnekään, toki saan käyttää kynää ja paperia mutta sinne en päässyt siltin. Jäin ilman terveysapua siis- niin ihan Suomessa. Joten päättelin että vielä asun toisessa maassa. Saa edes rehelisestia ntibiootit apteekista.

Toimituksen poiminnat

Sivut