JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Lääkäri totesi:"Juhani on hullu alkoholisti"

  • CDT:llä määritetään mm. alkoholin jatkuvaa käyttöä
    CDT:llä määritetään mm. alkoholin jatkuvaa käyttöä
  • Jossain määrin ihan oikein(?)
    Jossain määrin ihan oikein(?)

Ajokortti meni...

Niin siinä kävi. Menetin ajokorttini. En ole tästä asiasta kovin suurta ääntä pitänyt - sellainen ei vaan kuulu tapoihini(?). Nyt pitää tähän väliin todetan, eräälle lukijalle, että kyllä... toivon, että keskiviikoksi suunnitellut treffimme toteutuvat. Ymmärrän kyllä jos saan sinulta viestin, että... - tilanne on "muuttunut". Sillä ethän tiedä: olenko minä lintu vai kana ;-)

50v. -tarkistus: Juhani on hullu alkoholisti

Menetin ajokorttini koska sen luokka on sellainen, että lääkärintodistus ajoterveydestä pitää toimittaa kun täyttää 50-vuotta. Jos minulla olisi vain B tai AB -kortti niin en olisi tuollaiseen tarkistukseen vielä joutunut. 

Lääkäri (yleislääkäri) kuitenkin sitten päätti, että olen muuten ajoterve, mutta olen "perushullu" alkoholisti. Saman tien varasin ajan psykiatrille joka totesikin, että minulla ei ole ajoterveyteen vaikuttavia mielenterveyden ongelmia. Ok - todistuksen toimitin poliisillekkin, joka myöhemmin kiisti sitä koskaan edes nähneensä. Tuolta osin asia on nyt KHO:n käsittelyssä. Kuvan (kuvakaappaus) verikokeen tulokset on otettu siksi, että minun pitää nyt osoittaa myös, että en käytä liikaa alkoholia. Mikä on sopiva määrä? Tiedän paljon töissäkäyviä jotka juovat alkoholia useammin kuin minä. Hyvästä syystä voin olla vuosia juomatta. Alkoholismiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle pääsen 24.5. - hyvä!

Nopeammin?

Totta - tämän asian käsittely vie nyt aikaa. Osin se on oma syyni. Minulla on ollut auto viimeksi vuonna 2015 eikä minulla ole mitään tarvetta ajaa. Teen hyvin vähän "töitä". Se vähä mitä teen on mahdollista hoitaa liki täysin netin kautta.

Minulla ei siis ole välitöntä tarvetta ajokortille. Poliisi päätti, että minun pitää toimittaa uusi yleislääkärin todistus viimeistään vuonna 2022. Minä haluan päätöksen siitä, että riittää kun toimitan psykiatrin ja alkoholismiin erikoistuneiden lääkärien todistukset.

Lisäksi vaadin, että poliisi myöntää, että olen psykiatrin todistuksen jo esittänyt - siinä on takuuvarmasti poliisin sormenjäljet.

Miten tässä "hullun professorin" nyt sitten käy?  (Helpompi kysymys: miten käy poliisin?)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ottiko psykiatri kantaa ajokykyysi todella YHDEN tapaamisen perusteella? Jos näin on, niin Valviran pitäisi tutkia asia, ei tuollaisella todistuksella ole mitään merkitystä.

Juhani Vehmaskangas

Ei ottanut kantaa yhden käynnin perusteella. Tuo yleislääkäri lupasi konsultoida pitkäaikaista psykiatriani ennen päätöstään. Jätti konsultoimatta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voiko alkoholismin tai runsaan alkoholin käytön vuoksi menettää kortin, jos ei ole syyllistynyt mihinkään liikennerikkomukseen? Tuollaisesta en ole kuullutkaan.

Juhani Vehmaskangas

Kyllä voi. Kolme vääräntyyppistä kontaktia poliisiin vuoden aikana ilman, että kyseessä on mikään rikos riittää tuohon.

Asia tuli minullekin yllätyksenä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

C-kortti lähtee heti, jos saa vieroituskouristuksen. Eikä määräysten mukaan alkoholiriippuvaiselle henkilölle saa lääkäri suosittaa ajoluvan uusimista lainkaan. Määräykset ovat nykyään tiukat.

Juhani Vehmaskangas

Tuo yleislääkäri muuten totesi, että "jatkossa (Juhanille) korkeintaan B-luokan ajokortti".

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Kokemusta yli kolmenkymmenen vuoden takaa. Ajokorttiasetuksessa oli maininta, kun henkilö on pidätettynä (säilöönotettuna)kolme kertaa vuoden aikana, voi menettää ajo-oikeuden ,maalla nimismiehen ja kaupungissa poliisipäällikön päätöksellä, määräämättömäksi ajaksi. Päätöksen kortin palautuksesta tekee se sama henkilö joka peruutti kortin, jos et muuta paikkakuntaa. Aika lasketaan viimeisestä putkasta käynnistä vuosi taaksepäin, (ei siis kalenterivuosi) Rattijuoppoudesta saa määräajan, mutta mutta putkareissuista mielivaltaisen päätöksen. Valitin aikoinani hoviin ja sain saman vastauksen.
Nyt EU säännösten osalta seuranta on kiristinyt, voidaan määrätä alkoholia läträävä, päihdealan erikoislääkärin juttusille, joka arvioi tilanteen ja tekee tarvittaessa laajat maksakokeet ym.
ns. ammattikortit, raskas kuorma-auto, linja-autokortti, rekkakortti ovat tarkemassa syynäyksessä lääkäristä riippuen.
EU:lta onpitkä lista ajoon vaikuttavista tekijöistä ja seurannan syistä.

Juhani Vehmaskangas

Kyllä. Täysin noin se menee. Alkoholinkäytöllä ei ole merkitystä.
No ei ihan noin, koska ajokortin peruuttajan tulee merkitä päätökseen ne edellytykset joilla kortin saa takaisin.
Minun pitää esim. nyt toimittaa uusi, ja nimenomaan, yleislääkärin todistus.

Toni Rintala

Mihin perushullun alkoholistin diagnoosi perustui? Tuskin tuohon sun profiilikuvaan ;)
Jos perushullu oli vain adjektiivi sen alkoholistin edessä, niin syyhän on siis ainoastaan alkoholia hullun lailla käyttäminen. Siitä hullusta määrästä en tiedä, mutta itse saatan sen joskus ylittää ihan hullun lailla.. mut mul on onneks vain AB.

Juhani Vehmaskangas

Tähän en osaa vastata. Olen pyytänyt lääkärin muistiinpanot itselleni, koskien itseäni siis, laillisuusvalvonta on todennut, että ne pitää antaa. Toistaiseksi ovat olleet laillisuusvalvojan päätöksenkin jälkeen noin kolme kuukautta saamatta.

Odottelen...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #7

Pitääpä kurkata. Olen kyllä siellä juuri hiljan käynyt kurkkimassa, mutta saatatkin tietää, että jonkin verran jäljessä raahaavat. Eivät siis ole reaaliaikaisia. Olisivatkin.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #10

Tuollainen tieto sieltä nyt löytyi:
"Keskusteltu kollegoiden kanssa ja konsultoitu vielä TYKSin ajopolin lääkäri Huuskosta. Taustalla oleva kaksisuuntainen mielialahäiriö, vaikea masennustila edeltävien kuukausien aikana, jatkuva alkoholiriippuvuus ja elokuinen lääkeintoksikaatio aiheuttavat esteen ajo-oikeudelle. Psyykkinen vointi ollut tällainen jo pitkään, yli 6 kk. Ilmoitusvelvollisuus poliisille täyttyy ja lausunto lähtee siis poliisille. Potilaan kanssa käyty päätöksen periaatteet läpi. Haluaa vielä oman kopion todistuksesta. Jatkossa tavoitteena ryhmän 1 ajokortti, kunhan psyykkinen tilanne ja alkoholiriippuvuus saataisiin kuriin."

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Se mikä tässä minua "hämmästyttää" on, että mm. kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi oli poistettu jo liki kaksi vuotta aiemmien. Nyt se oli syynä...

Tuon lausunnon perusteella minä totean: jokainen joka nauttii kuukaudessa vähintään kaksitoista olutta on alkoholiriippuvainen.

Menkääpä piruuttaanne testauttamaan CDT-arvonne.

Ja kuten jo kerroin: "tavoitteena ryhmän 1 ajokortti", menee täysin yli lääkärin päätäntävallan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #13

Poliisi päätää, ei lääkäri. R II -kortti rinnastetaan vanhaan ammattiajolupaan, ja ehdot ovat tiukat. Me lääkärit toimimme viranomaisten ohjeiden mukaan. R II -ajoluvan ohjeet ovat tiukat.

Jos bipolaarihäiriö on diagnosoitu oikein, se katsotaan parantumattomaksi, ts. diagnoosi on pysyvä.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #17

Tuossa vaiheessa kun lääkäri käytti sitä perusteena ajolupani epäämiseen niin diagnoosi oli jo todettu vääräksi. Se oli todettu vääräksi kaksi vuotta aiemmin.

Toisaalta... bipolaarihäiriön ei pitäisi estää, eikä se estä mitään ajolupaa, koska ko. sairaus on lääkityksellä hoidettavissa.

"perushulluus" on eri juttu mutta siitä tuo ajokiellon määrännyt lääkäri ei mitään maininnut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

--Toisaalta... bipolaarihäiriön ei pitäisi estää, eikä se estä mitään ajolupaa, koska ko. sairaus on lääkityksellä hoidettavissa.

Voi olla este R II ajoluvalle, koska sairaus tyypillisesti voi pahentua iän myötä. Bipolaarihäitiötäkin on useampia tyyppejä, vaikea ottaa kantaa tuntematta asiaa tarkemmin.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #20

Totta. Bipolaarihäiriö jaetaan kolmeen pääluokkaan. Mutta...
...annetaan olla - onneksi tämänkin asian suhteen: maailma on...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #10

Kannassa on varoaika ihan sitä varten, että lääkäri esim. syöpädiagnoosista ehtisi kertoa ennen, kuin potilas lukee siitä yksin itse.

Olen itse joutunut syöpädiagnoosin kertomaan psykiatrin vastaanotolla, koska kukaan muu ei ollut kertonut.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mulla oli ABC-kortti, mutta kun se olisi vaatinut alituista (kerta 5 vuoteen tjsp.) lääkärissä rampaamista, niin luovuin tuosta viimeisestä kirjaimesta. Ajoittain raittiille ihmiselle ei tullut muuta vaivaa asiasta. Käytän autolla ajaessani viinaa lähinnä rellun tankissa.

Juhani Vehmaskangas

Noin minunkin olisi pitänyt tehdä. Tosin otan kyllä välilläyi joskus pientä kuppia kaverien kanssa. Mutta nykyisin on täysin selvää: humalassa en aja. Nuorena joskus ajoin jopa "pakosta".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ystävällinen neuvo: jos et tarvitse RII -ajolupaa, luovu siitä.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #25

Aivan. Mutta haluan sen pitää. Ja kuitenkaan enää voi päättää...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minulla on 6.5.2025 saakka voimassa oleva Virolainen ajokortti, Suomen poliisi vaati minua käymään lääkärintarkastuksessa uhaten viedä muutoin ajokorttini pois, en tosin tiedä millävaltuuksilla.
Kävisn suomalaisella lääkärillä, sain häneltä puhtaat paperit, nyt ei ole kuulunut enää mitään.
Kyllä olemme poliisivaltio.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Nykyinen ajokorttiluokitus AB C siitä ylöspäin on niin hankala yhtälö että itse luovuin myös C ja D kirjaimesta ihan vapaaehtoisesti.
Olisin joutunut joka viides vuosi toimittamaan kardiologin ja neurologin lausunnot sen lisäksi käymään viisi kurssia ammattipätevyyden vuoksi.
Nykyään ei ole tarvinnut lääkäreille selitellä juomisia tai juomattomuutta.

Juhani Vehmaskangas

Aivan. Itsekään kun en B-luokkaa parempaa (onko se parempi) tarvitse niin "hullu olen" kun haluan tuon pitää. Mutta nyt kun olen tälle linjalle lähtenyt niin tätä jatkan, ja ennenkuin hyväksyn itselleni pelkän Been niin aion vielä isollakin autolla huristella.

Sillä kuten jokainen tietää: pehmeämmin se kulkee.

Tuon ammattipätevyys on ihan "hönttiä"!

Juhani Vehmaskangas

Nyt käyn nukkumaan. Tiedän, että on henkilöitä jotka tässä tilanteessa estäisivät keskustelun jatkamisen. Minä kannatan sananvapautta, joten keskustelu jatkukoon.

Palaan (ehkä) kentälle sen jälkeen kun olen käynyt aamusti psykiatrillani (10:00).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Luulisin, että AB-kortin kyllä saat pitää.

Juhani Vehmaskangas

Olet väärässä. Jos minulla olisi alun perin ollut "vain" B-kortti niin ei olisi ollut tarvetta hakea todistusta tässä vaiheessa, siis viisikymppisenä. Nyt piti sellainen hakea ja oli väärä lääkäri.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Suomi Sairasmaa.. Ei voi muuta sanoa.. no tsemppiä ukolle ja toivottavasti et luovuta/jätä kesken vaan valitat jokaiselle jolle pystyt ja oijot tälläiset mielivaltaan perustuvat jutut!

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tänäpäivänä kannattaa olla hyvin tarkka mitä lääkärilleen sanoo tietyistä sairauksistaan, oireistaan ja erityisesti päihteenkäytöstään. Jos ajokortti on välttämätön, niin hullulta kuin se kuulostaakin niin esim. tietyt mielenterveysongelmien oireet tai varsinaiset sairaustilat kannattaa pitää "salassa" tai peittää oireet mahdollisimmat hyvin jos haluaa oikeasti pitää kortin.

Linkki vuoden 2017 ohjeisiin:
https://www.trafi.fi/filebank/a/1495180076/57cc5f8...

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Näyttää tulleen melkoinen määrä ohjeita lääkäreille. Luin nuo läpi, kun itselläni on myös edesssä lääkärintodistuksen hankkiminen vuosien täyttyessä. Itselläni on ABCE -luokan kortti, vaikka en koskaan ole ammatikseni autoa ajanut. Olen pitänyt po. kortin, jos joskus tarvitsee ja kun sen aikojen alussa olen hankkinut.

Taisi olla viime viikola, kun iltapäivälehdissä oli otsikko "Hoitovirheisiin kuolee enemmän kuin liikenneonnettomuuksissa". Toisaalta tietysti tulee olla vastuu myös muita tienkäyttäjiä kohtaan, mutta ovatko säännökset jo liian kireät näin harvaan asuttua maata ajatellen. Ilmeisesti suuri osa liikennekuolemista tapahtuu kevyelle liikenteelle ja niissäkin osa johtuu muusta kuin auton kuljettajasta.

Juhani Vehmaskangas

Itse en enään viitsi lähteä korttiluokkaani alentamaan koska jos sen tekisin niin se pitäisi viiden vuoden välein uusi, luokasta huolimatta. Ammatikseen jo meinaa autoilla niin likimain aina pitää suorittaa jonkinlaisia lisälupia, ja nekin pitää uusia viiden vuoden välein.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

On hyvä tarkastella asiaa myös muiden kannalta ja tuntea vastuunsa - myös näisssä ajokorttiasioissa.

Juhani Vehmaskangas

Pitää paikkansa. Mutta käytännön pitäisi olla sama kautta Suomen. Ei sellainen, että kun putka on kaukana niin...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Itse sain epileptisen kohtauksen joskus 80-luvun lopussa ja kun siitä erehdyin mainitsemaan 50v(2000-luvun puolella) tarkistuksessa, niin lääkäri laittoi poliisille paperit. Poliisi sitten selvitti minulle, että C-kirjain pitäisi ottaa pois, ja otetaanko heti.
Sen aikaisten säädösten mukaan minulta ei olisi pitänyt tuota korttia ottaa pois, koska jos kohtaus saatu ennen -96, kuten myös ajolupakin, niin heitä ei tuo poisotto koske. Lekurin mielivaltaa. Poliisi/lekuri, en muista kumpi, sitten edellytti että pitäisi mennä neurologin tutkimuksiin, mutta koska varaton, niin ei sellaiseen pystynyt. Kunnalliselle neurologille olisi ollut vuoden jono siihen aikaan. Poliisi hätyytti ja hätyytti..sanoin sitten että pidä tunkkis. Nyt siis tuo c-osuus pois, mutta ab kuitenkin tallella.

Siitä kuitenkin ehdottomasti samaa mieltä kuin jo aiemminkin..lääkärille ei mitään tarinoita mahdollisista ottamisistaan. Jos kysyy, niin jouluna, juhannuksena korkeintaan.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Oliko tuo lääkäri sinulle entuudestaan tuttu? Vai voiko yleislääkäri tosiaan yhdeltä istumalta todeta jonkun olevan hullu alkoholisti? Aika erikoislaatuista pitää käytöksen vastaanotolla olla, jos tuon voi päätellä.

Oireellista tuo, että virheellisiksi todetut diagnoosit säilyvät jossain tiedostoissa, joista ne voi ottaa esille ja käyttöön. Kaipa tieto diagnoosin kumoamisesta on ollut käytössä?

Olen nähnyt sinut Juhani jostain vuodetsa 1997 lähtien lukuisat kerrat. Yhtenä kertana niistä olet ollut humalassa. En toki tiedä, mitä olet puuhannut silloin, kun emme ole tavanneet ;)

Juhani Vehmaskangas

Tuo tosiaan oli ainoa kerta kun olen ko. lääkärin nähnyt. Hän tiesi, että olen menossa ajokortin 50v. tarkistukseen ja oli käynyt läpi jotain vanhoja daignoosejani ja totesi minut muuten ok-ajokuntoiseksi, mutta koska olin "hullu juoppo" niin hänen mielestään en voinut ajaa, minkä hän poliisillekin ilmoitti.

Toimituksen poiminnat

Sivut