Rikos ja rangaistus – oikeus ja kohtuus?

Varaton voi rötöstellä ilmaiseksi kirjoitti Teemu Torssonen blogissaan tänään. Hän on asian suhteen täysin oikeassa. Köyhä ei välttämättä joudu minkäänlaiseen vastuuseen tekemästään rikoksesta.

"Näillä rikollisilla on tavallaan “Get out of the jail free card”. Teet minkälaista tuhoa tahansa, et joudu siitä taloudelliseen vastuuseen. Ehdollinen vankeusrangaistus toisen samanlaisen päälle ei ole mitään." toteaa Torssonen blogissaan.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Torssosen blogin kommenteissa oli ehdotettu rikollisen kohdalle jopa 40%:n mahdollista toimeentulotuen leikkaamista. Itse en pidä niin suurta tuen leikkaamista järkevänä. Itse kommentoin, että sosiaalitukia voisi kyllä leikata 5-10%, pikemmin varmasti viisi, ja maksimissaan ehkä kolmen vuoden ajaksi. Tuolloin vastuu ainakin jossain määrin toteutuisi.

Jos leikattaisiin liikaa niin mitä rikollinen tekisi? Koska se merkitsisi huomattavasti heikompaa elintasoa niin hän tottakai kompensoisi asian lisärötöksillä, kuten varkauksilla ja näpistyksillä. Tuosta syystä en näe järkevänä sitä, että esim. rikollisen toimeentulotukea alennettaisiin 40%, tai edes 20%. 20%:n alennuksen jälkeen kun yksin elävä saisi elämiseensä vain noin 380 euroa kuukaudessa.

Jonkinlainen työvelvoite voisi myös olla paikallaan, kuten Torssosen blogin kommentissakin kirjoitin. Ehkä Suomessa pitäisi ainakin sellaisille rikoksen uusijoille, jotka eivät heille tuomittuja korvauksia maksa, ottaa käyttöön jonkinlaiset työsiirtolat joissa rikollinen voisi työtä tekemällä suorittaa ainakin jossain määrin hänelle maksettavaksi tuomitut korvaukset. 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu