JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

MamuSoten ratkaisu on perustulo!

Aika ajoin viriää keskustelua siitä, että syntyperäisellä suomalaisella pitäisi olla oikeus parempaan minimisosiaaliturvaan kuin maahanmuuttajalla. Asiaa on lainsäätäjän tahollakin pohdittu ja päädytty siihen lopputulokseen, että Suomen perustuslaki ei anna mahdollisuutta kohdella maahanmuuttajia sosiaaliturvan suhteen eri tavalla kuin syntyperäisiä suomalaisia.

Syntyperäiset suomalaiset, tai ainakin osa heistä, on huomannut, että maahanmuuttajia kohdellaan joissakin asioissa jopa paremmin kuin suomalaisia. Positiivinen diskriminaatio on noissa tapauksissa katsottu sallituksi. 

Olisiko jokin keino saada sosiaaliturvaa järkevämmäksi - no toki on: perustulo, eli kansalaispalkka. Tuohon palkkaan pitäisi yhdistää kaikki tyypilliset tulonsiirrot kuten: toimeentulotuki, asumistuki, sairaspäiväraha, opintotuki, ehkä jopa eläke?

Vaikutus maahanmuuttajiin?

Tuota tuloa, jota tulisi maksaa kaikille, maksettaisiin siihen perustuen kuinka kauan henkilö on Suomessa asunut. Tällä hetkellä tulon määrä olisi asuinvuosien perusteella: (esimerkinluonteiset summat)

00-10v. 300e.

11-17v. 350e.

yli 18v. 950e.

Summa sisältäisi siis myös asumisen kustannukset. Porrastus voisi toki olla tiuhempikin.

Vaikutus verotukseen?

Järjestelmän käyttöönotto vaatisi muutoksia verotukseen. Paras ratkaisu saattaisi olla aika ajoin ehdotettu siirtyminen tasaveroon. Olisiko sopiva veroprosentti sitten 35,40, vai jopa 50%, siihen en nyt ota kantaa. Kuitenkin siten, että tuo perustulo olisi kokonaisuudessaan verotonta tuloa. Kaikki muu tulo verotettaisiin kiinteällä prosentilla.

Tottakai rinnalla pitäisi säilyttää nykyinen, tai sen kaltainen, toimeentulotukijärjestelmä. Mutta muutoksen myötä sen käyttö vähenisi merkittävästi. Ei tarvittaisi enää byrokraatteja myöskään asumistuen yms. tulonsiirtojen räknäilyyn. Verotuskin sujuisi yksinkertaisemmin, tyyliin: robotit hoitaisivat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

"Syntyperäiset suomalaiset, tai ainakin osa heistä, on huomannut, että maahanmuuttajia kohdellaan joissakin asioissa jopa paremmin kuin suomalaisia. Positiivinen diskriminaatio on noissa tapauksissa katsottu sallituksi."

Jännä kyllä kun ikäni tuntenut useita maahanmuttajia niin ei heitä ole kohdeltu mitenkään paremmalla tavalla kuin meitä muita. Ihan samanlaiset oikeudet ja velvoitteet heilläkin on ollut.

Juhani Vehmaskangas

Väitän, että mamu työllistyy helpommin kuin suomalainen työtön.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

On aivan varmasti totta, että osa kantaväestöstä kokee noin kuin olet kirjoittanut. Se on huono juttu, koska se ruokkii maahanmuuttovastaisuutta ja vihapuhetta. Näitä juttuja myös tarkoituksellisesti keksitään ja ihmiset uskovat niihin. Miksi? Koska on niin helppoa kohdistaa vihansa ja kaunansa tuntemattomaan ja siksi pelottavaan, vaikka sen tyytymättömyyden pitäisi kohdistua päättäjiin.

Monasti nämä jutut on osoitettu vääriksi, muta silti ne jatkavat elämäänsä. Jokaisen jutun alasampuminen on liian työlästä ja aikaa vievää.

Kantaväestön ei pitäisi kokea, että sitä kohdellaan jotain muuta ryhmää huonommin. Perustulo / kansalaispalkka olisi tähänkin hyvä ratkaisu. Yhteiskunnan ei pitäisi ruokkia eriarvoisuuden tunnetta.

Perustuloon siirtymiselle on monta hyvää perustetta. Olkoon tämä yhtenä siellä joukossa. Perustuslaki tosiaan sanoo, että kaikkia on kohdeltava yhdenvertaisesti. Tärkeää on myös se, miltä asia ihmisten silmissä näyttää.

Suomen ongelmat ovat jossain ihan muualla kuin eri syistä maahan muuttaneissa. Ulkomaalaislaki on käsitykseni mukaan todella tiukka, joten en ymmärrä, mitä Rajat kiinni -porukka ym. huutavat, muutakuin omaa pahaa oloaan. Kautta historian yhteiskunnalliset ongelmat on sälytetty ihmisten niskaan erilaisuuden perusteella. Kun ihmisiä kohdellaan avoimen tasavertaisesti esim. juuri perustulon kautta, useimmat uskovat, ettei maahanmuuttajia kohdella muita paremmin.

Missä se lainsäädäntö oikein viipyy?

Juhani Vehmaskangas

" Tärkeää on myös se, miltä asia ihmisten silmissä näyttää."

Asia josta olen täysin samaa mieltä!

Toimituksen poiminnat

Sivut