JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Merkittävä salakuvausratkaisu KKO:ssa

  • Merkittävä salakuvausratkaisu KKO:ssa

Saanko ottaa kuvan? Kuka saa ottaa kuvan ja missä? Näkemykseni mukaan kaikkea sellaista minkä itse näkee saa kuvata. Toisenlaisiakin näkemyksiä on esitetty. Korkein oikeus tulee kohtapuoliin ottamaan kantaa kuvaamisen rajoituksiin - hyvä niin (kuva).

Toistaiseksi kuvaan rajoituksetta kaikkea missä olen, ja minkä näen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yksityisyydensuoja tekee esimerkiksi kauppojen sovituskopeissa olevien asiakkaiden kuvaamisen aivan yksiselitteisesti rangaistavaksi teoksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Näkemyksesi on väärä. Suomessa ei todellakaan saa kuvata kaikkea mitä näkee. Käsittääkseni KKO: n ratkaisu ei tule vetämään rajaa kuvaamiseen vaan lapsen yksityisyyden suojaan kuvaa julkistettassa.

Et tainnut oppia siitä Axl Smithin tapauksesta mitään?

Juhani Vehmaskangas

Axl Smith sai rangaistuksen koska näytti kuvan muille. Jos hän olisi vaan itse sitä katsellut niin rangaistusta ei olisi tullut.

Kyllä, oikein, onko lapsella, tai kenellä tahansa, oikeus luottaa yksityisyyteensä tilantessa jonka kuka tahansa voi nähdä - ja kuvata?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eli et oppinut. Tsekkaapa vielä kerran rikoslaista salakatselupykälä.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

Aina on olemassa se riski. Itse kuvaan kaiken :-/

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Axl Smith kuvasi salaa yksityisessä tilassa harrastettua seksiä ja joissa hän toinen osapuoli. Ja se toinen osapuoli ei vielä tiennyt joutuneensa videoinnin kohteeksi.

Lasta ei salakuvattu vaan isä kuvasi ulkona viranomaisten toimintaa silloin hänen lapsiaan vietiin väkipakolla poliisiautoon. Lasten kuvat oli vielä sumennettu tunnistamisen vaikeuttamiseksi ... Olikohan Axl:n kumppaneiden kasvot tehty, epäilen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Yksityisyyden suoja on merkittävä asia ja vaikea kysymys. On nostettu oikeusjuttujakin lasten taholta vanhimpien julkaistua heidän kuviaan omissa yhteyksissään.

Minkä ikäinen lapsi on sitten oikeutettu päättämään omista asioistaan? Esim. potilaslaissa todetaan, että jos terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, että alaikäinen on riittävän kypsä päättämään omista asioistaan, hän voi myös kieltää potilastietojen luovuttamisen vanhemmilleen. STM on linjannut tämän iän olevan 10-vuotta.

Juhani Vehmaskangas

Olen itse ottanut valokuvan 10v. pojan haavasta kun sitä tikattiin Vaasan sairaalassa. Kaikki meni hyvin. Olin pojan isä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Se arvioidaan tapauskohtaisesti, ts. tilanteen mukaan. Mitään kiinteää ikärajaa ei ole olemassa.

Käytännössä ainakin 12-vuotias voi jo päättää, kerrotaanko vanhemmille.

Juhani Vehmaskangas

kanta.fi ikäraja nykyisin 10v.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jokaisen Facebook-kavereista löytyy se ylpeä äiti tai isä, joka mielellään julkaisee kuvia pienen silmäteränsä kasvusta, kehityksestä ja puuhista sivustolla. Tulevaisuudessa moinen voi kuitenkin johtaa oikeushaasteeseen – ainakin Ranskassa.

Daily Mailin mukaan lapset voivat haastaa oikeuteen itsestään sosiaalisessa mediassa kuvia julkaisseita vanhempia Ranskan yksityisyyslakien alla. Tuomituksi tuleminen voi johtaa vuoden vankeuteen ja noin 45 000 euron sakkoihin.

https://www.nainen.com/julkaisetko-lapsesi-kuvia-s...

Juhani Vehmaskangas

Me täällä Suomessa kinastelemme siitä saako huoltaja nähdä 10 vuotta täyttäneen lapsen terveystiedot.

Toimituksen poiminnat

Sivut