JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Nojatikkaiden käyttö on kielletty!

Aiotko maalata tai maalauttaa talosi, tai asentaa rännit? Silloin pitää huomata, että työtä ei pidä tehdä laittomasti, eli käyttäen työn tekemiseen ns. nojatikkaita. Työn tekemiseksi pitää hankkia, tai rakentaa, telineet. Vaihtoehtoisesti työn voi tehdä käyttäen apuna henkilönostinta.

Toki jos ihminen on uhkarohkea ja tekee työn omana työnä ilman apulaisia niin nojatikkaita voi käyttää, mutta onko se sitten kuinkakin järkevää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kyllä nojatikkaita saa käyttää ihan vapaasti. Ne ovat yleisin tikasmalli.

Tämän jutun osalta kyse on työsuhteessa olevien työsuojelusta. Se on eri asia. Siihen yltää lakikin.

Aihe on sinällään aiheellinen ja aikuinen ihminen ymmärtää itsekin kiipeilyn riskit. Tikkaiden kertaluonteinen käyttö ei poista riskejä mihinkään.

Nojatikkaat voi aina kiinnittää yläpäästään pienellä vaivalla ja estää tikkaiden kaatuminen. Nojatikkaat voi vakauttaa myös köysillä kiristämällä molemmin puolin. Tämä on tarpeen pitkille tikkaille.

Vahinko voi tulla kokeneellekin. Isäni oli talonsa katon sammalia irrottamassa 97v iässä. Hän oli toki ilman turvaköyttä 38 asteen tiilikatolla, koska hän oli "tottunut vanha orava" sanojensa mukaan.

Kaikki meni hyvin siihen asti kunnes hän tuli jo nojatikkaita alas ja liukastui portailla, joilla oli linnunpaskaa. Alas liukuessaan hän satutti reisiluun ihon portaisiin. Rikkoontuneen ihon kohtaan meni bakteereita ja hän sai verenmyrkytyksen, jota sitten teholla hoidettiin keskussairaalassa. Hän parani nopeasti ja eli yli 100v ikään, johon asti hän myös ajoi autoa.

Risto Koivula

Nyt ei voi julkisella paikalla enää kulkea tikkaiden alitsekaan,mikä on tiennyt huonoa onnea...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Huonoilta tikapuilta käsin työskentely onkin ihan helvetin pelottavaa. A-tikkaatkaan eivät liukkaalla kelillä ja epätasaisella alustalla ole mikään kaikkein turvallisin ratkaisu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varmaan kohta määrätään suoritettavaksi nojatikkaiden käyttäjän tutkinto, johon liittyvä kortti uusittaisiin kahden vuoden välein. Sitten vielä laitetaan tikkaille pakolliset vuosikatsastukset niin eiköhän tämä tästä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Erinomainen" idea täällä korttien luvatussa maassa ;-)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tavallisille kansalaisille tästä voinee olla seurauksia vakuutuksen muodossa? Jos siis tikkaiden mukana kaatuu ja loukkaantuu, voikohan käydä niin, ettei vakuutus korvaa?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Ei nojatikkaiden käyttöä ole kielletty kokonaan vaan työntekijöiden ja urakoitsijoiden on kiellettyä käyttää nojatikkaita työnteossa ja urakoinnissa, muutamaa pientä poikkeusta lukuunottamatta (esim. tietyt väliaikaiset työt).

Jos maalaa omaa taloansa itse niin kyllä aivan vapaasti saa tikkailla "killua". Jos ottaa työsuhteeseen kesätyöntekijän maalaamaan taloa niin tämä ei saa missään nimessä tikkailla "killua".

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Juuri näin, et voi pakottaa ketään palkkatyöläistä nojatikkaille, työn teettäjälläkin on oikeus vaatia turvallisempaa työtapaa tai työmaalle ei ole mitään asiaa, yksityishenkilönä voi omaa taloa rempata vaikka hirttosilmukassa jos siltä tuntuu.

Tilastollisesti useimmat kuolemaan johtavat työtapaturmat tapahtuvat metrin korkeudesta tipahtamalla.

Tunnen turhan monta henkilöä jotka on vähätellyt sanoilla "ei ennenkään ole mitään tapahtunut" tai vihaisena todennut että "kyllä mä osaan", kunnes se eka tapaturma osui kohdalle niin sen jälkeen on tultu töihin kaikki mahdolliset suojavälineet päällä.

Ehkä yleisin mitä itse monen suusta kuullut ettei suojalasien kanssa näe mitään ja sitä käytetty syynä ettei niitä pidä päässä ja kyllä, olen soittanut ambulanssin kun eräällä asentajalla oli ruuvimeisseli silmässä. Ei ollut kummallakaan meistä hauskaa.

Toimituksen poiminnat

Sivut