JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Pyhärannan metsäpalon jälkiseuraukset

Todennäköisyys suureen metsäpaloon Suomessa on varsin pieni, arvioi tutkija Ilkka Vanha-Majamaa Metsäntutkimuslaitoksesta. (MTV3 20.7.2013)

Viimeksi suuri metsäpalo Suomessa on riehunut kaksikymmentä vuotta sitten. Pyhärannassa on nyt palanut suuri määrä metsää. Palo on kestänyt jo useita päiviä ja se jatkuu yhä. Pyhärannan paloa sammuttamassa on 150 palomiestä ja lukuisa määrä muita henkilöitä osallistuu sammutustöihin tavalla tai toisella. 

Kun 20 vuotta sitten metsäpalo riehui Satakunnassa, [virhe->] jossa Pyhärantakin sijaitsee [<-/virhe], niin palon jälkeen heräsi joillakin ajatus: paloalue pitäisi lunastaa valtiolle tutkimuskäyttöön. Asiassa kuitenkin myöhästyttiin kun metsänomistajat melko nopeasti korjasivat satoa sen mitä palon jäljiltä korjattavissa oli - puut siis kaadettiin ja tutkimuskäyttö jäi toteutumatta.

Nyt pitää päättäjien olla nopeampia - kai sen verran on viime kerrasta opittu. Alueen lunastaminen tutkimuskäyttöön pitää toteuttaa heti. Asian suunnittelu, ja siitä tiedottaminen, pitää aloittaa tänään. Ylihuomenna on ehkä jo liian myöhäistä. Onko asian hoitaminen metsätutkimuslaitoksen tehtävä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Metsänhoitoyhdistyksen edustajan mukaan "Säilynyt puusto pitäisi saada tosi nopeasti pois, jotta ötökkätuhoilta vältyttäisiin."
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/artikkeli-1.271950

Pyhäranta muuten sijaitsee Varsinais-Suomessa, ei Satakunnassa.

Juhani Vehmaskangas

Pahoitteluni tuosta sijaintivirheestä.

Tuossahan se on ristiriita. Tutkimuskäyttöä ajatelle metsä pitäisi säästää sellaisenaan ja muut asiat vaativat puiden nopeaa kaatamista.

Nähtäväksi jää ehditäänkö ja halutaanko edes nyt säästää vai kaadetaanko nopeasti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sijainti ei mennyt pahasti pieleen, Satakunnan rajoilla on. :-)

Artikkelin mukaan sieltä voisi olla korjattavissa jopa 200 000 euron edestä puuta ja olen aivan varma ettei sitä säästetä. Olisi varmasti mielenkiintoista seurata miten metsä palon jälkeen uudistuu mutta olen ymmärtänyt, ja artikkelissakin niin sanotaan, että tauti- tai tuholaisvaara on ilmeinen.

Pitää ottaa aikaa ja käydä kameran kanssa alueella kunhan se on sammutettu. Maisema ja tunnelma on varmasti aika erikoinen.

Toimituksen poiminnat

Sivut