JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Ammattipätevyys -> jäteastia kuhisee matoja ja kärpäsiä (MTV3)

  • Kärpäsentoukkia ("matoja"?)
    Kärpäsentoukkia ("matoja"?)
  • Ammattipätevyys -> jäteastia kuhisee matoja ja kärpäsiä (MTV3)

"Leppävirtalaisen Esselströmin perheen jäteastia kuhisee matoja ja kärpäsiä. Syynä on jäteyhtiön työntekijäpula, jonka vuoksi jäteastiaa ei ole tyhjennetty kuukauteen." kertoo MTV3:n uutiset.

Vaan missä on vika? Ei ole ammattitaitovaatimukset täyttäviä työntekijöitä. Miksi ei ole kun kuitenkin on paljon henkilöitä joilla on ABC-ajokortti.

Millaisia ovat vaatimuksen jotta pääsee jäteautonkuljettajaksi?

Tyypillinen osa työpaikkailmoituksesta:
"Työssä tarvittavat luvat/pätevyydet:

- Voimassa oleva kuljettajan ammattipätevyys
- C-ajokortti
- Digipiirturikortti"

Ongelma: miten haet työtä vaikka sinulla olisikin C-kortti jos ei ole ammattipätevyyttä tai digipiirturikorttia?

Noiden suorittaminen ottaa aikansa. Työvoimakoulutuksenakin noita kortteja voi suorittaa kunhan koulutukseen hakijalla on ensin osoittaa työpaikka johon koulutuksen suoritettuaan työllistyy.

Kysymys: eikö olisi järkevää antaa työttömille mahdollisuus kouluttautua ilman, että on valmiiksi työpaikka tiedossa? Kouluttautunut voisi sitten hakea paikkaa heti kun sellainen vapautuu ja aloittaa työt liki heti.

Nyt kun tilanne on esimerkin kaltainen niin on ymmärrettävää, että ei työnantaja palkkaa henkilöä jolla on vasta muutaman kuukauden kuluttua pätevyys ja mahdollisuus aloittaa  - väliajaksi pitäisi kuitenkin löytää tekijä, ja on varmasti paljon vaikeampaa palkata ammattitaitoinen tekijä määräajaksi tyyliin: työsuhde päättyy kun seuraaja saa pätevyydet hankittua ja tulee töihin.

Miten tämän on ajateltu toimivan - varmasti hyvin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Madot ja kärpäset saattavat olla jäteyhtiön sivubusiness.

Erityisesti hyönteisten syöminen on nyt kovasti muotia ja samalla se estää pelätyn ilmastonmuutoksen.

Pikkueliösaalis on mittavampi kun jäteastioiden tyhjennysväli pitenee.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kyllä niitä kortteja saa suorittaa kuka vaan ja milloin vaan. Ei siihen mitään erillislupia tarvita. Itsekin kävin alkoholi- ja hygieniapassit hakemassa kaiken varalta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Aivan ja eihän tuollainen määräaikainen viikon roskakuljetuslupakurssi oheiskuluineen maksakaan kuin hieman toista tonnia,
kyllähän siinä on piffi bisniksen paikka kenelle tahansa lomatuurariksi roskia ajelemaan.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Digipiirturikortti maksaa 100 euroa.
Ammattipätevyys sitäkin vähemmän
https://www.virtuaalidirektiivi.fi/ammattipatevyys...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #5

Linkkisi takana on ammattipätevyyskoulutuksen hinta per päivä!
Minimissään koulutus kestää seitsemän päivää.

https://www.trafi.fi/tieliikenne/ammattiliikenne/k...

https://www.alertum.fi/koulutukset/kuljettajan-amm...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Totta. Saa suorittaa kun itse maksaa. Mutta jos haluaa työvoimakoulutuksena suorittaa niin tilanne on toinen (katso alempi kuva).

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Savolaiset mölväkkeet eivät viitsi yhtään lajitella jätteitään? Ei sekajäteroskikseen tule kuhisemalla kärpäsiä ja niiden toukkia, jos kompostoi. Ruoanjätteet niitä ötököitä houkuttavat.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Täysin totta, mutta: samaa voi sanoa muistakin kuin savolaisista. Tosin lajittelusta ei esim. kerrostalossa tuolta kannalta ole hyötyä jos sitä biojäteastiaa ei riittävän usein tyhjennetä. Se se vasta ötököitä houkuttaakin.

Aivan - jutun kohteena oli omakotitalo.

Ok-talossa on helpompaa kompostoida jos osaa ja viitsii.

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto

Jos aikoo kuljetusalalle, tietenkin ammattipätevyyskortit ensin. Sitten töihin. Tuskin kukaan niitä hankkii ihan huvikseen.

Kuorma-autokortilla voi ajaa ilman pätevyyksiä tai ammattipätevyyskortteja, kunhan ajo on yksityistä tai ns. omaa ajoa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olen varma, että Suomessa on paljon C-kortin omaavia kuljettajia joilla ei ole ammattipätevyyttä. Heitä on myös työttöminä. Osa heistä olisi valmiita alkamaan ammattikuskiksi jos se olisi mahdollista. Monella kuitenkin on sellainen tilanne, ettei ole varaa sijoittaa tonnia mihinkään, ei edes ammattipätevyyden hankkimiseen.

Eikä noita roskia ja paskoja voi ilman pätevyyttä ajaa - tai no voi kai kun hankkii oman auton ja ajaa maksutta huvikseen :-D ;-)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sehän on kiva harrastus, se puutarhanhoito. Kompostoimalla eloperäiset jätteet saadaan maanparannukseen hyvää multaa. Kivaa varsinkin lajitella jälkikäteen roska-astiat.

Kumma juttu, kun ei Suomessa voi viedä ( kai ) vieläkään itse lajiteltuja roskia sorttausasemalle maksutta ? Siinä säästyy aika, rahaa ja röökiiä kun vie mennessään valmiiksi lajitellut roskat lajittelupisteeseen.

Kompostointihan on muuten älyttömän helppoa ja siistiä. Omakotitalossa se on aivan must, ja toimii kyllä hyvin myös taloyhtiöissä. Mutta joo, parin hengen pienessä taloudessa riittää hyvin kerran kuussa tehtävä astian tyhjennys, jos ne lajitteluasiat vaan ovat kunnossa. Kompostointia voi sujuvasti harrastaa ihan missä vaan, eikä se oikein tehty komposti haise.

Mitä taas tuohon kuskin osaamiseen tulee, niin jokainen voi funtsia roskakuskin homman vaativuutta, vaikka Krunikassa. En toki osaa kyllä sanoa, paljonko sitä pätevyyttä roskakuski saa koulun penkillä jaarittelemalla ja notkumalla, tai tuleeko sitä osaamista eri titteleillä ? Käytännön hommat kun oppii yleensäkin parhaiten tekemällä ja vaikka oppisopimuksilla, mutta ei umpimielisten ja inisevien kansankynttilöiden ohjauksessa koulun penkillä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jos työnantajat tarvii tekijöitä, miksi eivät itse hoida piirturit ja pätevyydet kuntoon?

Tiina Teittinen

Oliko tuo vitsi?
Samasta syystä kun eivät halua maksaa palkkaakaan.
Jos vain on mahdollisuus että yhteiskunta subventoi työlle tekijän työkokeilun tai muun vastaavan vastikkeellisen työttömyysturvan muodossa.

Toimituksen poiminnat

Sivut