JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Suomessa ollaan tarkkoja rajoista - laki määrää niin!

 • Suomen luonnontieteelliset maakunnat
  Suomen luonnontieteelliset maakunnat
 • Satakunnan kunnat
  Satakunnan kunnat
 • Pirkanmaan kunnat
  Pirkanmaan kunnat
 • Huittinen Pirkanmaan rajalla
  Huittinen Pirkanmaan rajalla

Mikko Kärnä herätti noin viikko sitten keskustelua metsäpalovaroituksen noudattamisesta. Suomessa metsäpalovaroitus annetaan aina jollekin tietylle tarkkarajaiselle alueelle, kuten tiettyyn maakuntaan. Mielenkiintoista onkin, että jos esim. metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaalla mutta ei Satakunnassa niin Huittisissa Pirkanmaan sisällä (alin kuva) voi varoituksesta huolimatta tehdä avotulen, grillata pallogrillillä, jne.

Asumistukijärjestelmästäkin on viime aikoina ollut puhetta, ja ylipäätään asumiskuluista.

Asumisen tukemisen suhteen kunnat on Suomessa jaettu kuntaryhmiin, sekä lämmitysryhmiin. Kahteen keskenään täysin samanlaiseen taloon samalla leveysasteella, samassa kasvillisuuden menestysluokassa, voikin asumisen tuki olla merkittävästi erisuuruinen jos mennään kunnanrajan yli, toiseen kuntaan. Noin siis esim. tapauksessa jossa asunnot sijaitsevat vaikkapa vain 50 metrin etäisyydellä toisistaan - selvää on, lainsäätäjän mielestä, että kyllä tuolla matkalla sääolosuhteet Suomessa muuttuvat merkittävästi. Noinhan se on?

Kelitkin toki vaihtelevat

Suomessa sääolosuhteet vaihtelevat rajusti etenkin talvella. Tuolloin voi olla tyytyväinen kun vaihtaa autoillessaan maakuntaa kas kun yht'äkkiä kunnanrajan ylittäessä liukkausvaroitusta ei enää olekaan. Päteepi tuo sama näin kesällä myös hellevaroituksiin ja vastaaviin.

Suomi on tarkkarajainen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Kuvissa ja tekstissä on pieni virhe. Annan sen olla koska sillä ei itse asian kannalta ole merkitystä.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Jos rajoista ollaan tarkkoja, Ilmatieteen laitos antaa metsäpalovaroituksen, kun metsässä on kuivaa. Silloin ei saa tehdä avotulta. Muulloinkaan avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa.

Keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä jakoi lauantaina Twitterissä kuvan, jossa näkyy teltta ja liekehtivä nuotio ja alueella metsäpalovaroitus.

Jos Kärnää ei kiinnosta metsäpalovaroituksen noudattaminen samaa voin sanoa omasta kokemuksesta poliisin toiminnasta. Avotulikielto ei poliisia kiinnosta.

Oulaisissa maastopalovaroitusaikana poliisi ei puuttunut avotulen tekoon. Alueellamme on metsäpalovaroitus. Kotipihani vieressä on toiminut kivilouhimo ja alue tuhottiin aika päiviä sitten lupaehtojen vastaisesti. Poliisia emme ole saaneet ympäristörikosta tutkimaan, vaan asiaa on palloteltu vuosikymmeniä.

Alueesta on nyt muodostunut nuorten juopottelupaikka, vaikka alue on "vaarallinen ja turvaton", kuten viranomaiset toivat kaava-asiassa esille. Olemme menettäneet yöunemme toistuvien yöllisten metelöintien ja nuorisoporukoiden häiriökäyttäytymisen vuoksi. Louhimolle ei ole edes lupa mennä, koska se on porteilla, aidoilla ja kieltokylteillä suljettu alue.

Tulen teko on kestänyt viikkoja harvase ilta. Vuosia alue ollut "juopottelu" paikka ja tuli roihunnut yöt. Lähimmän talon seinään vesi montusta 60 m. ja kivi kasat muutaman metrin talon seinästä. Maasto on erittäin kuivaa ja metsittynyttä.

Täällä palaa öisin nuotio ja alue on nykyisin vielä metsittyneempi: http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/ilmakuva.html

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/luiskaus.html

Laki sanoo selvästi sanktioista, jos varoitusta ei noudata.

Poliisi toimintaa ei voi kehua. Soitin eräänä yönä poliisit paikalle, koska avotuli roihusi ja meluaminen häiritsee nukkumistamme. Yksityistiemme on jatkuvan liikenteen häiritsemä. Poliisi ei puuttunut avotulen tekoon, eikä kotirauhan rikkomiseen, vaan kehujen kera juopotteleva porukka sai poistua alueelta ja taas seuraavina öinä sama jatkuu.......

Avotulen teko Pelastuslaki 2 luku 6 §
Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.
Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa.

Tahallinen kotirauhan rikkominen on kielletty. Kotirauhan rikkomista on mm. luvaton tunkeutuminen kotirauhan suojaamalle alueelle tai metelöinti.
Aamu yöllä klo 3 soi musiikki vielä kovaa louhimon nuotion vierestä, mutta poliisi ei toimi.

Juhani Vehmaskangas

Poliisilla nyt on aina välillä ongelmia ymmärtää toimenkuvaansa. Eikä kyky tulkita lakiakaan aina ihan ole kohdallaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut